Συνεχώς δυναμώνουν οι φωνές από τους πολίτες, από τον Τύπο αλλά και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) είναι ο …μεγάλος ασθενής στη χώρα μας. Και οι μεν πολίτες βιώνουν καθημερινά τις στρεβλώσεις του συστήματος, οι δε υπηρετούντες σ’ αυτό διαμαρτύρονται για ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. Όμως διαπιστώνεται ότι δεν είναι μόνο αυτοί οι παράγοντες που κάνουν το Ε.Σ.Υ…. να αιμορραγεί, καθώς σύμφωνα με τα ακόλουθα που προέκυψαν από καταγγελίες γονέων στην Ξάνθη και μετά από σχετική έρευνα της εφημερίδας μας, στο Νοσοκομείο Ξάνθης φαίνεται ότι δρουν κάποιοι εσωτερικοί μηχανισμοί με αδιευκρίνιστους στόχους που όμως με τις ενέργειές τους και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, προσπαθούν να ανακόψουν ότι καλό πάει να γίνει…
Γνωρίζετε ότι στο Νοσοκομείο Ξάνθης υπάρχει παιδίατρος ενδοκρινολόγος;
Η περίπτωση της κας Ιωάννα Μπακοπούλου, από το Ηράκλειο Κρήτης, παιδίατρος με εξειδίκευση στην παιδιατρική ενδοκρινολογία, με οργανική θέση στο Νοσοκομείο Ξάνθης και που προσφέρει τις υπηρεσίες της σ’ αυτό από το 1998 – διέκοψε για δύο χρόνια για την εκπαίδευση της στην Κύπρο και επανήλθε το 2005 – εμπίπτει σ’ αυτό. Σε μια εποχή που στην Ξάνθη υπάρχει όχι μόνο έλλειψη τέτοιας ειδικότητας – που σημειωτέον είναι λίγες στην Ελλάδα – αλλά και ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και στην Θράκη δεν υπάρχει επίσης τέτοια ειδικότητα, παρά μόνο στη Θεσσαλονίκη, η κα Μπακοπούλου ακολουθώντας όλη τη διαδικασία – έγγραφη ενημέρωση της επιστημονικής επιτροπής του Νοσοκομείου Ξάνθης για την ειδικότητά της, έγγραφη ενημέρωση του Δ.Σ. της Διοίκησης του Γ.Ν.Ξ απ’ όπου πήρε έγγραφα την έγκριση της λειτουργίας ιατρείου, ασκώντας την ειδικότητά της στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Ξάνθης, έγγραφη ενημέρωση του ιατρικού συλλόγου, εντούτοις πόσοι γονείς στην Ξάνθη γνωρίζουν ότι υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου ενδοκρινολόγου στο Νοσοκομείο Ξάνθης; Η απάντηση είναι: Ελάχιστοι και αυτοί μόνο από στόμα σε στόμα…αυτών που κατά τύχη το πληροφορήθηκαν. Οι περισσότεροι όταν χρειαστεί περιμένουν στην ουρά για 7 – 8 μήνες στο κρατικό ιατρείο της Θεσσαλονίκης ή καταφεύγουν σε ιδιωτικά ιατρεία και αυτό συμβαίνει τόσο στην Ξάνθη όσο και στα νοσοκομεία της Περιφέρειας που προφανέστατα αγνοούν την ύπαρξη παιδιάτρου μ’ αυτή την ειδικότητα και ιατρείου στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Και αυτό αποτελεί «μελανό σημείο» της διοίκησης του Νοσοκομείου Ξάνθης, αρμόδιας για την ενημέρωση τόσο στα νοσοκομεία της περιφέρειας όσο και στους παιδίατρους.
Ιωάννα Μπακοπούλου: «Δέχομαι ένα άτυπο πόλεμο…»
Αυτό είναι το εύλογο παράπονο αλλά και ερώτημα της κας Μπακοπούλου που κάνει λόγο για άτυπο πόλεμο που της έχει κηρυχθεί χωρίς όμως να γνωρίζει το γιατί: «Δέχομαι ένα άτυπο πόλεμο…Ενώ έχω μια εξειδίκευση που δεν υπάρχει σ’ όλη τη Θράκη – αντίστοιχη μόνο στην Θεσσαλονίκη – δεν έχω την ανάλογη στήριξη με την έννοια της ενημέρωσης στα νοσοκομεία της περιφέρειας και των παιδιάτρων για να έχω τα αντίστοιχα περιστατικά. Φεύγουν οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη και περιμένουν 8 – 9 μήνες αναμονή στα κρατικά ιατρεία. Αυτό δεν είναι σαν να τους κατευθύνουμε με πλάγιο τρόπο στα ιδιωτικά ιατρεία; Μ’ αυτές τις συνθήκες θα αναγκαστώ εκ των πραγμάτων να φύγω. Έχω κάνει μια εξειδίκευση που θέλω να την ασκήσω, είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, είμαστε λίγα άτομα στην Ελλάδα και προσπαθώ να το ασκήσω σε μια περιοχή που δεν έχει εξειδικεύσεις ούτε καν αντίστοιχη το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και δεν μπαίνουν στην διαδικασία να κάνουν το αυτονόητο. Να το δημοσιοποιήσουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας, στους παιδίατρους, στο κοινό. Βλέπω μια αρνητική αντιμετώπιση σαν να θέλουν να μου δείξουν ότι δεν χρειάζεται τέτοια ειδίκευση».
Εύλογα τα ερωτηματικά της κας Μπακοπούλου και αρμόδιος για ν’ απαντήσει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αντωνακάκης τον οποίο και …αναμένουμε στο ακουστικό μας, όμως παράλληλα εύλογο και το δικό μας ερώτημα: Έχουμε την πολυτέλεια και το δικαίωμα να … «διώχνουμε» γιατρούς και μάλιστα εξειδικευμένους και να γκρινιάζουμε ότι δεν έχουμε γιατρούς;
Μαριάννα Ξανθοπούλου