Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Παράθυρο στον κόσμο της αναρρίχησης

Παράθυρο στον κόσμο της αναρρίχησης

0

Όταν το μεράκι κάποιων ανθρώπων και η διάθεση για δουλειά αποφέρουν τους επιθυμητούς καρπούς γίνονται έργα που μπορούν να απολαύσουν όλοι και να προωθήσουν την πόλη σε τομείς που υστερούσε μέχρι σήμερα.

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στις 18.30΄, στο κλειστό γυμναστήριο ‘Φίλιππος Αμοιρίδης’, έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης αναρριχητικής πίστας στο νομό Ξάνθης. Πρόκειται για την πραγματοποίηση ενός ονείρου των μελών του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Ξάνθης που θα μπορούν να χαρούν όλοι οι ξανθιώτες. Την κορδέλα της κατάλληλα διαμορφωμένης αίθουσας που μοιάζει με σπηλιά έτοιμη να δεχθεί τους αναρριχητές, έκοψε ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης Γ. ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού στο Νομό Ξάνθης και εξήρε την προσπάθεια και τη βοήθεια του Ορειβατικού Συλλόγου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, μιλώντας στους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο κόστος κατασκευής της πίστας που ανέρχεται στα 15.000 ευρώ και ευχαρίστησε τη Νομαρχία Ξάνθης για την προσφορά των 6.000 ευρώ και το Δήμο Ξάνθης, που εκπροσωπούσε ο Ν. Παπαδόπουλος, για τη διάθεση του χώρου καθώς και το περιοδικό ‘Φορολογική Προσέγγιση’ για τη διάθεση 1.000 ευρώ. Επίσης ενημέρωσε για τη διαμόρφωση της δεύτερης αίθουσας που έχει διατεθεί στο Σύλλογο όπου θα γίνουν τα αποδυτήρια των αθλητών, εντευκτήριο, χώρος προβολών και θα κοστίσει 7.000 ευρώ.

Στα εγκαίνια παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δ. Γεωργούλης ο οποίος αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στα μέλη της Ξάνθης και ευχαρίστησε τους βοηθούντες, ανέφερε ότι το άθλημα της αναρρίχησης είναι από τα επόμενα που θα ενταχθούν στα Ολυμπιακά αθλήματα. Παρόντες στα εγκαίνια ήταν και οι Πρόεδροι των γειτονικών ορειβατικών συλλόγων.

Λίγα λόγια για τον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης

Ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης ιδρύθηκε το 1980 με αντικείμενο τα αθλήματα βουνού, ορειβασία, χιονοδρομία κ.ά. όπως και τη δημιουργία υποδομών που έχουν σχέση με το βουνό, προστασία περιβάλλοντος, ηθικές υποχρεώσεις και είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης.

Ο κ. Χαραλαμπίδης μας ενημερώνει ότι με τα κατάλληλα όργανα γίνεται χαρτογράφηση και χαράξεις μονοπατιών η διατήρησή τους αφού κλείνουν από φυσικά εμπόδια. Η αναρρίχηση όπως μας λέει ο κ. Χαραλαμπίδης, έχει μια δεκαετία που έγινε άθλημα στη Ελλάδα και έχει εγκριθεί για να ενταχθεί στα Ολυμπιακά αθλήματα. Η πίστα της Ξάνθης είναι η καλύτερη της Βόρειας Ελλάδας και ο Καβαλιώτης Πρωταθλητής της αναρρίχησης έρχεται για προπονήσεις εδώ αφού μπορεί, με τους ανάλογους χειρισμούς να μετατραπεί σε πολύ δύσκολη πίστα. Η γνωριμία με την πίστα μπορεί να βγάλει τους επόμενους αθλητές αναρρίχησης από την Ξάνθη όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

Σκοπός του Συλλόγου είναι να γνωρίσει τις δραστηριότητές του στον κόσμο ώστε να μυηθούν κι άλλοι στα αθλήματα βουνού ενώ σημαντική δουλειά γίνεται στο χαρτογράφηση και θα γίνουν προσπάθειες για την έκδοση ενός οδηγού αναρριχητικών διαδρομών. Τα μέλη του Συλλόγου πραγματοποιούν ορειβατικές αποστολές σε βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού με πολλά και καλά αποτελέσματα.

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αύξηση του τροφείου στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου

Ο… χορός των ανατιμήσεων όλων των αγαθών και των υπηρεσιών δεν μπορούσε ν’ αφήσει… απ’ έξω…