Πανελλήνια συνάντηση αγροτισσών

0

Διημερίδα με θέμα: «Η ελληνίδα γυναίκα της υπαίθρου και οι συνθήκες διαβίωσής της» διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας. Η έναρξη των εργασιών έγινε χθες από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλ. Κοντό, παρουσία όλων των τοπικών αρχών. Πιο συγκεκριμένα εκεί ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μ. Αγγελόπουλος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμων, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Π.Σγουρίδης, ο Αντινομάρχης Ξάνθης κ. Π.Ταρενίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Τσέπελης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ν.Ζλάτκος.

Η διημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της αγρότισσας, ο οποίος, βέβαια, είναι στις 15 Οκτωβρίου, αλλά η διεξαγωγή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, επέβαλλε τον εορτασμό της νωρίτερα.

Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι διπλός, από τη μια η επισήμανση της προσφοράς των γυναικών στην οικονομία της κάθε χώρας και από την άλλη η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες, έτσι ώστε να γίνουν γνωστά στις κυβερνήσεις. Ακόμη κατά τη διάρκεια της διημερίδας οι αγρότισσες ενημερώθηκαν για προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, καθώς και για επιχειρηματικές ευκαιρίες του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμων

«Η σημερινή ημερίδα τιμά την γυναίκα – ηρωίδα της υπαίθρου, που ενισχύει την καθημερινή μας ζωή. Γνωρίζω τον αγώνα της ελληνίδας αγρότισσας διότι κι εγώ σε αγροτική οικογένεια μεγάλωσα και ξέρω ότι οι γυναίκες κάνουν θαύματα όταν το θέλουν, είναι αυτές που φτιάχνουν και κρατάνε το σπίτι. Ο Θεός να ευλογεί την ζωή και τις προσπάθειες των γυναικών- αγροτισσών».

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. κ Μ.Αγγελόπουλος τόνισε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα τα χρήματα για τον αγροτικό τομέα είναι πολλά και θα διεκδικηθούν πόροι που θα δρομολογήσουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης της αγροτικής ζωής και των προσπαθειών των γυναικών.

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Π. Σγουρίδης από την πλευρά του επεσήμανε: «Οι παγκόσμιες ημέρες ορίζονται για πρόσωπα που χρήζουν βοήθεια και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντική η διημερίδα αυτή, που αναφέρεται στην γυναίκα στυλοβάτη και ψυχή των τοπικών κοινωνιών που είναι ταυτόχρονα η συνοχή του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου. Εάν δεν υπήρχαν αγρότισσες στην ύπαιθρο το κύμα της αστυφιλίας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο και προκειμένου να μειωθεί θα πρέπει τα συμπεράσματα της ημερίδας να αξιοποιηθούν στο έπακρο».

Ο Νομάρχης Ξάνθης κ.Γ.Παυλίδης αφού συνεχάρη τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υφυπουργό κ. Α. Κοντό για την πρωτοβουλία αυτή, ανέφερε μερικές ανάλογες πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης και τόνισε την αναγκαιότητα των αγώνων προκειμένου να διεκδικηθεί το αναφαίρετο δικαίωμα αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, γης  και στέγασης.

Τέλος ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλ. Κοντός που κήρυξε την έναρξη των εργασιών της διημερίδας τόνισε: «Μέσα από την διημερίδα αυτή που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ρόλος της γυναίκας στην ανάπτυξη αναβαθμίζεται και επαναπροσδιορίζεται. Στηρίζουμε την γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από τις δράσεις που υλοποιούμε και δίνουμε προτεραιότητα στην ποιοτικότερη και ποσοτικότερη εκταμίευση πόρων για την γυναίκα και τις δράσεις που υλοποιούνται στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά» δηλώνει ο Γ. Γκιρτζίκης

Αναταραχή έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους του Δήμου Τοπείρου, μετά την …