Αποτελεί αληθινό ντοκουμέντο της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας και κατέχει εξέχουσα θέση στα γεγονότα που τη σημάδεψαν. Φέρει ως πολύτιμη παρακαταθήκη την πρώτη αντιστασιακή πράξη κατά του φασισμού που διαπότισε και καθόρισε την επόμενη πορεία του. Έκτοτε φυλακίστηκε και καταδικάστηκε πολλές φορές σε θάνατο, από την ίδια την χώρα του όταν…ο φασισμός δεν ήταν εξωτερική υπόθεση! Απέδειξε ότι η παλικαριά δεν έχει μέτρο τον χρόνο αλλά την ψυχή! Τώρα στα 84 χρόνια του ο Μανώλης Γλέζος το παλικάρι των 18 ετών τότε, που είχε την ψυχική δύναμη να κατεβάσει τη ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΣΒΑΣΤΙΚΑ από τον ιστό της Ακρόπολης, και να ανάψει τη φλόγα της αντίστασης, συνεχίζει να σηκώνει τη σημαία τη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σε κάθε «εισβολέα», σε κάθε τι που υποδουλώνει συνειδήσεις, που καταπατά την ελεύθερη έκφραση και βούληση που αλλοτριώνει …που ισοπεδώνει: «να κρατηθεί άσβεστο το καντήλι της αγρύπνιας απέναντι στον εισβολέα…».
Ως παππούς στα εγγόνια του ο Μανώλης Γλέζος αποφάσισε να μιλήσει και να γράψει για την Εθνική Αντίσταση, την λαμπρή αυτή σελίδα της ιστορίας μας και για το λόγο αυτό βρέθηκε την Κυριακή το βράδυ για δεύτερη φορά στη Ξάνθη, μετά από 44 χρόνια, για να παρουσιάσει το δίτομο έργο του «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1940-45».
Το δίτομο αυτό έργο παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο «ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ» προλόγισαν δε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γούναρης και οι Καθηγητές Πανεπιστημίων κ.κ. Χατζηκωνσταντίνου και Παπαδημητρίου,
Πρωτοήρθε στην Ξάνθη…
… ένα απόγευμα του 1962, ως Βουλευτής για να μιλήσει στο κοινό. Όμως όπως θυμάται:«Μίλησα στον Κινηματογράφο «ΤΙΤΤΑΝΙΑ» και το κοινό ήταν 7 ατόμων. Έξω από τον σινεμά βρισκόταν περί τους 400 αστυνομικούς, ένστολοι ή μη… Σήμερα έχω τη χαρά και μερικούς απ’ αυτούς τους ξαναβλέπω…».
«Θρακιώτικη Αντίσταση…»
Αναφερόμενος στην προσφορά της Θράκης και της Ξάνθης στην Αντίσταση δεν δίστασε να πει: «Είστε όμηροι μιας ιστορίας που σας την έχει σερβίρει το αθηνοκεντρικό κράτος. Δεν ξέρετε βασικά ιστορικά στοιχεία για τον τόπο σας. Η Μακεδονία, η Θράκη, έπαιξαν καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αντίσταση. Τα στοιχεία που έχω μπορέσει να συλλέξω αλλά και μαρτυρίες δικών σας αγωνιστών μαρτυρούν ότι η Ξάνθη έδωσε μάχες. Ξέρετε ότι στις 4 Απριλίου του 1941 η Ξάνθη έμεινε χωρίς διοίκηση; Είχαν εγκαταλείψει την πόλη όλοι. Ακόμη και ο Μητροπολίτης τότε, βρέθηκε στο πλοίο που έφευγε από Αλεξανδρούπολη για Πειραιά. Ο Δήμαρχος Χρηστίδης έφυγε κάνοντας χρήση νεκροφόρας για να φύγει. Και τότε ο υπεύθυνος οργανωτικός γραμματέας του ΚΚΕ για την Εθνική Αντίσταση κάλεσε τον λαό στην κεντρική πλατεία και ζήτησε να αδειάσουν όλες οι αποθήκες με όλα τα τρόφιμα και τα όπλα…».
Πόσα δεν ξέρουμε για την Αντίσταση…
Σ’ αυτά δίνει απάντηση ο Μανώλης Γλέζος καταγράφοντας τα γεγονότα στο δίτομο έργο του χωρίς να μασά τα λόγια του. Συγκεκριμένα επιρρίπτει στην ηγεσία του ΚΚΕ και του προσάπτει: «λάθος τις αποφάσεις για υποβάθμιση των αγώνων αυτών. Αγωνιστές δεν υπήρξαν μόνο στην Αθήνα, μόνο στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξαν σε όλη τη χώρα… θυμάμαι στις 28/8/1944, γυναίκες στα Φέρρες του Έβρου, έκαναν διαδήλωση προς το στρατόπεδο των γερμανών, όταν πια είχε κηρυχθεί η απελευθέρωση, φωνάζοντας άοπλες «παραδοθείτε». Έφτασαν μέχρι την πόρτα του στρατοπέδου και τελικά ανάγκασαν τους γερμανούς να παραδοθούν, επιτελώντας έτσι ένα τεράστιο έργο για την αντίσταση στην περιοχή… Ποιος το ξέρει; Ποιος είπε και έγραψε την ιστορία του τόπου αυτού;».
Μαριάννα Ξανθοπούλου