Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Το  «ΟΧΙ» που λάμπρυνε το παρελθόν οδηγεί το μέλλον …

Το  «ΟΧΙ» που λάμπρυνε το παρελθόν οδηγεί το μέλλον …

0

Η πόλη ξύπνησε από ένα υπέρλαμπρο ήλιο, με τον ήχο της καμπάνας της Μητρόπολης στα αυτιά της και το ελαφρό θρόισμα της γαλανόλευκης στα μπαλκόνια!

28η Οκτωβρίου 1940: Μέρα ορόσημο, μέρα μνήμης και τιμής, σ’ ένα έπος,  σ’ ένα παλλαϊκό «ΟΧΙ» που είπαν οι παππούδες μας στα Αλβανικά βουνά, λαμπρύνοντας την ιστορία της νεώτερης Ελλάδος και παραδίδοντας μια παρακαταθήκη στις νεώτερες γενιές ως φωτεινό παράδειγμα για τα δικά τους «ΟΧΙ», σ’ ότι αντίκειται στην ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια.

28η Οκτωβρίου 2006:Η μέρα αυτή γιορτάστηκε απαρέγκλιτα στην Ξάνθη όπως άλλωστε συνηθίζεται: Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και επετειακές ομιλίες, δεξίωση του Νομάρχη στους ανάπηρους πολέμου, κατάθεση στεφάνων της πολιτικής ηγεσίας και των φορέων στο Ηρώο της πόλης και μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Παρούσα όλη η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία του τόπου, οι αρχές και οι φορείς, προεξάρχοντος του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, παρακολούθησε τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της πόλης καθώς και άγημα του στρατού να παρελαύνει υπό τους ήχους εμβατηρίων και πατριωτικών θουρίων. Οι Ξανθιώτες τίμησαν την επέτειο με τη συμμετοχή τους στον επίσημο εορτασμό χειροκροτώντας τα παιδιά τους.

Ο υφυπουργός κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο μήνυμα της μέρας: «Αυτή την μέρα τιμούμε, θυμόμαστε αλλά και διδασκόμαστε από το λαμπρό παράδειγμα των προγόνων μας για το πώς πρέπει να βαδίσουμε εμείς στο μέλλον. Εκτιμώ ότι οι προσπάθειες λαού και πολιτείας θα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στο πως να καταστήσουμε την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων όχι μόνο εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά παγκοσμίως. Πιστεύω ότι υπάρχουν οι δυνάμεις οι οποίες στρατευμένες μπορούν να επιτύχουν αυτό τον στόχο. Και εμείς παλεύουμε γι’ αυτό!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα επακόλουθα της βιοαιθανόλης για την ΕΒΖ

«Διέβη τον Ρουβίκωνα» η ΕΒΖ με την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ της εταιρείας για μετατροπή τω…