Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Μετά την καταιγίδα…ξεπρόβαλε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ

Μετά την καταιγίδα…ξεπρόβαλε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ

0

Τα είπαν …με αποδείξεις και ονόματα και επί της ουσίας,  οι «σύντροφοι» του ΠΑΣΟΚ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του  Νομαρχιακού συμβουλίου, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αλλά και της διάθεσης αυτοκριτικής αφού το θέμα: «αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις νομαρχιακές εκλογές στον νομό», και έτσι όπως διαμορφώθηκε αφήνει πολλά περιθώρια γι’ αυτό,  ήταν το γεγονός ότι η «οικογενειακή» συζήτηση που «καθοδηγούσε» ο Σωτήρης Στολίδης, άρχισε στις 7 το απόγευμα και τέλειωσε τα μεσάνυχτα, άφησε δε κατά κοινή ομολογία το ελπιδοφόρο μήνυμα της συσπείρωσης, όπως …ένα ουράνιο τόξο μετά την καταιγίδα!

Παρόντα όλα τα πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη: Σγουρίδης , Ξυνίδης, Παπαδόπουλος, οι αιρετοί της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καραλίδης, Καραχασάν, εκλεγμένοι και μη νομαρχιακοί σύμβουλοι: Σελαϊντήν Δουλγκέρ, Στεφανίδης,  Λερίδης, Μπουραζάνης, οι συνυποψήφιοι: Ξανθόπουλος, Σιούτας , Δόντζος, Ακριβόπουλος, εκπρόσωποι των Δημοτικών οργανώσεων από τους καπποδιστριακούς δήμους Βιστονίδας , Τοπείρου: Αθανασόπουλος, Καραγιαννίδης, εκλεγμένοι σε σωματεία και φορείς μέλη του ΠΑΣΟΚ: Παπαδοπούλου, Παπαβασιλείου.

Τα είπαν με αποδείξεις και ονόματα…

Όλοι μαζί δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο και ο καθένας ξεχωριστά έδωσαν τη δική τους εξήγηση για τις αιτίες που το διαμόρφωσαν τόσο που τα κυρίαρχα ερωτήματα που αποτέλεσαν και άξονες της συζήτησης  – όπως τα έθεσε ο κ. Μπουραζάνης ήταν: «Το ΠΑΣΟΚ βγήκε απλά τραυματισμένο από τις εκλογές ή πλήρως αποδεκατισμένο» ή πόσο κατ’ επίφαση αυτοαποκαλούνται «σύντροφοι», αφού μόνο τα «συντροφικά» μαχαιρώματα χαρακτήρισαν αυτές τις εκλογές. 

Δυο σημεία επίσης, του απολογισμού της νομαρχιακής επιτροπής που κοινοποιήθηκε από τον συντονιστή κ. Σωκράτη Ξυνίδη, αναφορικά με τις υποψηφιότητες Καραχασάν, Καραλίδη πυροδότησαν το κλίμα και προκάλεσαν  ένθερμες παρεμβάσεις. Σημειολογικά σύμφωνα με τον απολογισμό της Νομαρχιακής: « Η επιλογή Καραχασάν ανέδειξε υποβόσκοντα ρατσιστικά και φοβικά σύνδρομα και στους χριστιανούς και στους μουσουλμάνους, αποδεικνύοντας ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη για τέτοιες επιλογές» αλλά και για την υποψηφιότητα Καραλίδη: «δεν στηρίχτηκε απ’ τους συνυποψήφιους του,  το ψηφοδέλτιο ήταν μεσαίας εμβέλειας και …έπασχε οργανωτικά».

Επ’ αυτού τοποθετήθηκε ο κ. Λερίδης υποψήφιος στον συνδυασμό Καραλίδη: «Που ρίχνει τις ευθύνες η Νομαρχιακή; Οι πολιτικές πρέπει να εκφράζουν και να πείθουν. Εμείς ούτε το ένα κάναμε ούτε το άλλο, απλά κάποιοι κάναμε τα στρατιωτάκια…».

«Να βρούμε τώρα τη σκιά και να μη την ψάχνουμε στις εθνικές εκλογές…»

Άμεσος ευθύς και αιχμηρός ο κ. Σελαϊντήν Δουλγκέρ…άνοιξε πρώτος το χορό της ονοματολογίας καταχειροκροτούμενος από την ομήγυρη γιατί αυτό που εξέφρασε ήταν αφ’ ενός ότι λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους και αφ’ ετέρου ότι έδειξε το δρόμο για ένα ΠΑΣΟΚ για το οποίο αξίζει να αγωνιστούν. Η αρχική ένστασή του αναφερόταν στο  γιατί η Ν.Ε. αποκάλεσε τον ίδιο  – υποψήφιος με Καραλίδη που εκλέχτηκε –  και τους συνυποψήφιους του «μεσαίας εμβέλειας»: «Ήμασταν όλοι υπέροχοι και όχι μεσαίας εμβέλειας, αγωνιστήκαμε όλοι…και παρότι κάποιοι όπως ο Μπαράν Μπουρχάν μοίραζε μονοσταυρίες, εγώ εκλέχτηκα…Εγώ δεν ζω από το ΠΑΣΟΚ και όταν αύριο θα γίνουμε κυβέρνηση και κάποιοι θα στριμώχνονται για καρέκλες, εγώ θα λείπω… » και κατέληξε: «Να βγάλουμε τώρα τα μαχαίρια και μετά να τα κρύψουμε, να βρούμε τώρα τη σκιά και να μη την ψάχνουμε στις εθνικές εκλογές. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι»!   

Δημοτική παρένθεση…

… ήταν η παρέμβαση του γραμματέα της Δημοτικής Οργάνωσης Βιστονίδας κ.Μπάμπη Αθανασόπουλου, ο οποίος κοινοποίησε τα συμπεράσματα της Δ.Ο. που έχουν σταλεί σε κεντρικό επίπεδο για το τι έφταιξε και … «χάθηκε» ο Δήμος Βιστονίδας με κυρίαρχο : «Δεν στήριξαν κομματικά στελέχη την υποψηφιότητα Τσολακίδη, ενώ υπήρχε μεγάλη συσπείρωση από την Νέα Δημοκρατία»

Απ’ την άλλη ο κ. Καραγιαννίδης , γραμματέας της Δ.Ο. Τοπείρου αναφέρθηκε στο πως «κρατήθηκε» ο Δήμος Τοπείρου: «Ήμασταν πιστοί στις διαδικασίες και πετύχαμε συσπείρωση».

Οι συνυποψήφιοι…

Ο κ. Σιούτας έριξε το βάρος της ήττας στην αποχή του ΠΑΣΟΚ από την τοπική κοινωνία και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα σ’ ένα κοινωνικό ΠΑΣΟΚ ενώ ο κ. Στεφανίδης επεσήμανε ότι από τον τρόπο που ψήφισαν χριστιανοί και μουσουλμάνοι (29% στα χριστιανικά τμήματα, 43.2% στα μουσουλμανικά ) αναφύεται ρατσισμός και σημείωσε ότι ο νικητής αυτών των εκλογών τοπικά ήταν ο κ. Κοντός που εξέλεξε 5 δημοτικούς και 4 Νομαρχιακούς συμβούλους. Παράλληλα προσδιόρισε ως κυρίαρχο στόχο την «άλωση» σε συνδικαλιστικό επίπεδο Εργατικό , ΕΑΣ, ΕΒΕ συνδέοντας έτσι την σχέση της εργασίας με το εκλογικό αποτέλεσμα.  

Η παρέμβαση του κ. Λευτέρη Ξανθόπουλου αποσκοπούσε στο να καταδείξει ότι η υποψηφιότητα Καραλίδη δεν είχε κοινωνική αποδοχή και ότι ήταν λάθος που δεν υιοθετήθηκε η πρότασή του, να αναδειχθεί από προκριματικές εκλογές η υποψηφιότητα. Επίσης φάνηκε ότι «τα περί ανανέωσης» δεν τον βρίσκουν σύμφωνο, αντιδιαστέλλοντας ότι κριτήριο πρέπει να είναι οι νέες ιδέες και η αποτελεσματικότητα της προσφοράς και όχι η ηλικία: « Όλοι έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ…».

Ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος κ. Ιμάμ Αχμέτ κατέθεσε την ένστασή του για το ότι η μειονότητα ψήφισε ρατσιστικά σημειώνοντας ότι ο κ. Πετρίδης (στο ψηφοδέλτιο Καραλίδη) βγήκε με μουσουλμανικούς ψήφους και εξέφρασε την άποψη ότι η υποψηφιότητα Καραχασάν ήταν προαποφασισμένη κεντρικά από το Μάρτιο, ενώ εδώ συνεχίζονταν οι διαδικασίες.

Ο κ. Καπζά Χασάν μέλος του περιφερειακού συμβουλίου, σημείωσε ότι η μειονότητα πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο προσφιλής χώρος έκφρασής της και ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πλησιάσει στις θέσεις της και ότι αυτό που έφταιξε ήταν ότι παρότι δεν έγιναν έργα στην ορεινή περιοχή επί Παυλίδη υπήρχε …αλισβερίσι και απουσία αντιπολίτευσης.

Η κα Εριφύλη Παπαδοπούλου επανεκλεγείσα πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΓΝΞ, σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι η συσπείρωση: «Να μαλώσουμε να τα βγάλουμε όλα αλλά να προχωρήσουμε ενωμένοι…». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πολιτευτής κ. Παπαδόπουλος.  

Στο τέλος τοποθετήθηκαν, όπως όριζε η διαδικασία, η κα Καραχασάν, ο κ. Καραλίδης.  Ο λόγος της κα Καραχασάν όπως και του κ. Καραλίδη ήταν ενωτικός, παρότι «απολογήθηκαν» για τον αποτέλεσμα και τις αιτίες που το διαμόρφωσαν, εστίασαν δε στην επόμενη μέρα και στην αποφασιστικότητά τους να ασκήσουν δυναμική και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Βιστονίδας

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βιστονίδας η Απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμ…