Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

0

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν τα μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας που διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με καθηγητή τον Φιλόλογο και συγγραφέα κο Θανάση Μουσόπουλο, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα «Ε» για το τι ακριβώς περιλαμβάνουν και πού αποσκοπούν.

Πότε ξεκίνησαν τα μαθήματα αυτά;

«Από την Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το 2000 ξεκίνησαν μαθήματα Ιστορίας και Πολιτισμού της Θράκης, που έκτοτε πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο και περιλαμβάνουν Γενική Ιστορία της Θράκης και της Ξάνθης, Πολιτισμό Λαϊκό και Λόγιο και Λογοτεχνία. Παράλληλα, από το 2002 ξεκίνησαν και μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας».

Τι ακριβώς περιλαμβάνουν;

«Υπάρχει μια σειρά από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι μιλούν για τη Θράκη και έτσι κάθε χρόνο πλησιάζουμε κάποιον ή κάποιους αρχαίους συγγραφείς και μελετούμε τα αρχαία κείμενα στο πρωτότυπο που αναφέρονται στην Θράκη. Κατά κάποιο τρόπο με την μελέτη αυτή εξυπηρετούμε δυο σκοπούς: α)όσοι ενδιαφέρονται θυμούνται ή γνωρίζουν την αρχαία ελληνική γλώσσα και τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ θετικά, αφού τα παιδιά μπορούν στο τέλος να διαβάζουν και να μεταφράζουν με τη βοήθεια λεξικών και άλλων βιβλίων τους αρχαίους συγγραφείς και β) υπάρχει παγκόσμια ένα ρεύμα επιστροφής στους κλασικούς συγγραφείς και ιδιαίτερα στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, ξένοι ενδιαφέρονται να μάθουν τα αρχαία ελληνικά, κάτι που είναι κάτι πολύ γοητευτικό για εμάς και πολύ προκλητικό να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση των καιρών, όχι με μια στείρα αρχαιολατρεία αλλά για να γνωρίσουμε και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. την γλώσσα μας και τις ρίζες μας.

Τα προηγούμενα χρόνια μελετήσαμε Όμηρο, τραγικούς και πλησιάσαμε κείμενα του Δημοσθένη που μιλούν για την Θράκη».

Τί περιελάμβανε το περσινό πρόγραμμα και τι το φετινό;

«Κατ’ αρχήν τα μαθήματα γίνονται ενιαία, ένα δίωρο κάθε Τετάρτη 19:00-21:00.

Όσον αφορά την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Θράκης την περσινή χρονιά, μελετήσαμε τα προφορικά μνημεία του λόγου, παροιμίες, αινίγματα και παραμύθια σε σχέση πάντα με την Θράκη. Επίσης την περσινή χρονιά ασχοληθήκαμε με κείμενα της Κατίνας Βέικου-Σεραμέτη που αναφέρονται στην Θράκη. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ενήλικες μαθητές, άνδρες και γυναίκες που παρακολουθούν το τμήμα στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τον Μάιο παρουσιάζουν στο κοινό εργασίες τους που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των μαθημάτων, έτσι και οι ίδιοι οι σπουδαστές ικανοποιούνται γιατί παρουσιάζουν τη δουλειά τους, αλλά επίσης και ο περίγυρός τους καταλαβαίνει τον κόπο που κατέβαλαν την σχολική χρονιά. Ήταν μεγάλη χαρά για μας που ένα από τους σπουδαστές μας ο Χρήστος Μιχαλόπουλος, ξεκινώντας από αυτά τα μαθήματα εξέδωσε ένα βιβλίο που σχετίζεται με την ιστορία της Θράκης.

Για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινάει τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουμε με τον Αριστοφάνη, ο οποίος σε πάρα πολλές κωμωδίες του αναφέρεται στην Θράκη και επίσης θα ασχοληθούμε και με αρχαίους έλληνες λυρικούς που επίσης αναφέρονται στην περιοχή μας ή έχουν σχέση με τη Θράκη».

Ποια είναι η ανταπόκριση στα μαθήματα;

«Η ανταπόκριση στα μαθήματα είναι θετική, πιστεύω, όμως, ότι εάν περισσότερος κόσμος πληροφορηθεί για το τι ακριβώς γίνεται θα ενδιαφερθούν και θα πλαισιώσουν τα μαθήματα που οργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Είναι μαθήματα ανοικτά που απευθύνονται στο κοινό της περιοχής, γιατί το ίδρυμα πιστεύει ότι όλες οι πλευρές του πολιτισμού πρέπει να γίνονται γνωστές στο ευρύτερο κοινό».

Πού αποσκοπούν τα μαθήματα αυτά; Γιατί να μάθει κάποιος αρχαία ελληνικά;

«Όπως ακριβώς διοργανώνεται μια έκθεση ζωγραφικής ή μια μουσική εκδήλωση κατά τον ίδιο τρόπο η μελέτη των αρχαίων ελληνικών είναι ένας δρόμος όχι μόνο για να γνωρίσουμε την αρχαία ελληνική γλώσσα ή να αποκτήσουμε κάποιες δυνατότητες να διαβάζουμε και να κατανοούμε τα αρχαία ελληνικά κείμενα, είναι ένα όπλο ο πολιτισμός και η γλώσσα πολύ περισσότερο ή ένα μέσο άμυνας για οποιεσδήποτε προσπάθειες αλλοτρίωσης ή λόγω δικής μας αδυναμίας αλλοτρίωσης της ταυτότητας και του πολιτισμού μας. Θέλω να πιστεύω ότι όταν λέμε ότι ο πολιτισμός μας είναι το καλύτερο όπλο που διαθέτουμε, δεν έχει αυτό ούτε το στοιχείο της βίας ούτε το στοιχείο της επιθετικότητας, είναι όπλο με την έννοια της αυτογνωσίας και ενός ανοσοποιητικού συστήματος που αναπτύσσεται μέσα μας για να μην παρασυρόμαστε από τα «σκουπίδια» της αγοράς που πλασάρονται ως λογοτεχνία στις μέρες μας. Για τον λόγο αυτό είναι συγκινητικό το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας είναι πολλοί οι ενήλικες που τελείωσαν πανεπιστήμια διαφόρων ειδικοτήτων και ξαναγυρνούν στους αρχαίους που όταν ήταν στο γυμνάσιο ή στο λύκειο δεν είχαν καταλάβει ή δεν είχαν αγαπήσει όσο έπρεπε.

Είναι μια διορθωτική κίνηση αυτά τα μαθήματα για να σβήσουμε από τη μνήμη μας εκείνα τα οποία μας πληγώνουν και να αναπτύξουμε και πάλι μια σχέση με τους αρχαίους».

Ευχαριστήρια

«Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω από τη μια μεριά το ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και προσωπικά την κα Β.Τσουδερού, η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα για τα μαθήματα αυτά, τον κ Κυριάκο Σταματιάδη ο οποίος αγοράζει και αφιερώνει στην βιβλιοθήκη του Ιδρύματος όλες τις μεταφράσεις των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων που εκδίδονται από τον «Κάκτο» και την εφημερίδα Εμπρός και τον εκδότη της που εδώ και 30 χρόνια στηρίζει προσπάθειες ανάλογες με αυτήν που κάνουμε ενισχύοντας έτσι την πολιτιστική υποδομή του τόπου μας».

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Δοκιμή 2!

    πλήρες …
  • Γιορτή Νίκης!

    Ήταν μια βραδιά διαφορετική, σημαντική, όμορφη, μαχητική, συγκινησιακή, ανωτική και πέρα γ…
  • Το «νέο αίμα» …φέρνει προτάσεις

    Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 6.30 ακριβώς…και μετά 4 μήνες από τις εκλογές του Επιμελ…
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δοκιμή 2!

πλήρες …