Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Μας…έπιασαν στο ύπνο οι Καβαλιώτες;

Μας…έπιασαν στο ύπνο οι Καβαλιώτες;

0

Από τότε που …σώπασε η «ΦΩΝΗ της ΑΜΕΡΙΚΗΣ» ανέκυψαν δύο θέματα: α)Τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους και β) τι μέλλει γενέσθαι με το ιδιοκτησιακό του χώρου, τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις. Αναφορικά με τους εργαζόμενους αναζητήθηκαν λύσεις μέσω του υπουργείου Απασχόλησης (επισκέψεις Γιακουμάτου στην Ξάνθη) και  βρίσκονται  σε εξέλιξη κάποια προγράμματα Απασχόλησης με φορέα την Νομαρχία Ξάνθης ενώ εκκρεμούν κάποια άλλα εργασιακά θέματα (προτάσεις για απορρόφηση από την ΕΡΤ κ.λ.π.)

Για δε το ιδιοκτησιακό έγιναν πολλές συζητήσεις και κατατέθηκαν πολλές προτάσεις από διάφορους φορείς (Δήμο Τοπείρου), με μπροστάρη πάντα την Νομαρχία Ξάνθης. Όπως είναι γνωστό από το Απρίλιο η Νομαρχία Ξάνθης είχε υποβάλλει αίτημα προς την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) (συναρμόδια υπουργεία το υπουργείο Οικονομίας &Αγροτικής Ανάπτυξης) στην οποία έχει περιέλθει ιδιοκτησιακά ο χώρος μετά την αποχώρηση των Αμερικανών,  να αποδοθεί αυτός στην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ξάνθης. Ήδη στο τελευταίο Νομαρχιακό συμβούλιο ο νομάρχης κ. Παυλίδης ενημέρωσε το σώμα για τις εξελίξεις στο θέμα μετά από συνεργασία που είχε με την ΚΕΔ  και μάλιστα κατέθεσε την πρόταση αφού αποσύρουν οι Αμερικανοί τα απόβλητα εκ των οποίων μερικά είναι τοξικά τόνισε με έμφαση, προσδιορίζοντας την μορφή της αξιοποίησης αφού διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς:«Επιδιώκουμε να υπάρχει μια ευρύτητα στη δυνατότητα αξιοποίησης, ώστε να μπορούμε στο μέλλον με προγραμματικές συμβάσεις να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση προς όφελος της κοινωνίας» (ρεπορτάζ «Ε» 4 – 11 – 2006). Έκτοτε ουδέν νεώτερον… έως χθες που έσκασε σαν βόμβα η είδηση που μεταδόθηκε από το τρίτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Ξάνθης και την εκπομπή «Αναζητήσεις» του Γιάννη Γκορόγια.

Η είδηση

Ούτε λίγο ούτε πολύ …η είδηση λέει ότι μας έπιασαν στο ύπνο οι Καβαλιώτες ή οι υπουργοί τους με τις ενέργειες των οποίων αποδόθηκαν στο Δασαρχείο Καβάλας από την ΚΕΔ, όμορες εκτάσεις που πριν την σύμβαση με το Αμερικανικό δημόσιο ανήκαν γεωγραφικά στο νομό Καβάλας και ήταν χαρακτηρισμένες δασικές.

Από το Δασαρχείο Καβάλας στο οποίο απευθύνθηκε το «Ε» μας επιβεβαίωσαν ότι υπήρχε σε εξέλιξη μια διαδικασία και έγιναν κάποιες ενέργειες, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν να μας πληροφορήσουν πληρέστερα αφού ερευνήσουν τον φάκελο.

Στο Δασαρχείο Ξάνθης στο οποίο επίσης απευθυνθήκαμε …αγρόν ηγόραζαν επί του θέματος!

Και βέβαια το κομβικό σημείο της όλης υπόθεσης δεν εστιάζεται στο γεγονός ότι η ΚΕΔ  – εξυπακούεται με σύμφωνη γνώμη των προϊστάμενών της υπουργείων  – παραχώρησε εκτάσεις από την ΦτΑ στην Καβάλα αλλά αφ’ ενός ότι δεν έγινε κάτι παρόμοιο για την Ξάνθη και καταδεικνύεται ότι η Καβάλα προηγείται των …ενεργειών μας με όποιες ευθύνες στους τοπικούς μας άρχοντες, αφ’ ετέρου ότι «αποδυναμώνεται» η πρόταση του νομάρχη Ξάνθης για συνολική διαχείριση και αξιοποίηση του χώρου από έναν ενιαίο φορέα. Επιπλέον με την ενέργεια αυτή  δημιουργείται ένα προηγούμενο κατακερματισμού της διαχείρισης του χώρου, εμπλέκονται πολλοί φορείς  και όπως λέει ο λαός μας :«όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει» και ιδίως όταν μιλάμε για περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με δεδομένες τις ενδοπεριφερειακές διαστάσεις απόψεων σε πολλά θέματα (βλέπε αναπτυξιακά κίνητρα).

Το «Ε» θα επανέλθει στο θέμα φιλοξενώντας τις απόψεις του νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη και του υφυπουργού κ. Κοντού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Θα ιδιωτικοποιήσετε και την ΔΕΗ»;

Μια κάιρια ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης μαζί με τους βουλευτές Πιπεργ…