Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Το πάγιο …που «παγώνει» τις τσέπες!

Το πάγιο …που «παγώνει» τις τσέπες!

0

Είναι σύνηθες το φαινόμενο να εκτυλίσσονται σκηνές …συζυγικής υστερίας με αφορμή ένα λογαριασμό του ΟΤΕ! Κι αν μεν ο – η σύζυγος ή μέλος της οικογένειας έχει …υπερφορτώσει τις γραμμές του ΟΤΕ, τότε τά’ θελε και τα’ παθε! Αν όμως όπως στην περίπτωση μας έχει κάνει μόνο δύο αστικές κλήσεις (φωτο αναλυτικού λογαριασμού) με κόστος 0,21 ευρώ (+ 19% ΦΠΑ = 0,88 ευρώ) και το τελικό ποσό πληρωμής είναι 31 ευρώ τότε το «…ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», όπως λέει ο λαός και αναζητήσατε τον ένοχο στον ΟΤΕ! Το ποσό που επιβαρύνει τον λογαριασμό έχει ονοματεπώνυμο: «Βασικά Τέλη» και συν το ΦΠΑ φουσκώνουν ένα λογαριασμό του ενός ευρώ σχεδόν, σε 31 ευρώ και δικαίως προβληματίζεται ο πολίτης ο οποίος βρίσκεται μπλεγμένος σ’ ένα κυκεώνα ακρίβειας αν πρέπει να επικοινωνεί πλέον με… σήματα καπνού! Και βεβαίως προβληματίζεται ο πολίτης καθώς όσο πιο πολύ προχωρά η τεχνολογία τόσο η αφαίμαξη στο πορτοφόλι του μεγαλώνει τόσο που φαντάζει ψευδεπίγραφο η «τεχνολογία στην υπηρεσία του πολίτη»!

Τι εκπροσωπούν όμως αυτά τα «Βασικά Τέλη» που φουσκώνουν το λογαριασμό, πόσο αντιστοιχούν στις υπηρεσίες και ποιο είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στον ΟΤΕ μετά την «παρείσφρηση» άλλων εταιρειών τηλεπικοινωνίας που προσελκύουν πελάτες με διάφορα προγράμματα (δωρεάν ομιλίες, χωρίς πάγιο τέλος), μας εξηγεί ο Διευθυντής ΟΤΕ Ξάνθης κ. Καρατσάης: «Την βασική τηλεποικοινωνιακή υποδομή στην Ελλάδα την έχει ο ΟΤΕ. Έχει τα μηχανήματα που κάνουν τη διασύνδεση των τηλεφωνικών συνδέσεων όπως και το δίκτυο γραμμών. Ο καθένας έχει ένα αριθμό τηλεφώνου που δίνεται από τον ΟΤΕ. Για να λειτουργεί αυτή η τηλεφωνική σύνδεση είναι καθορισμένο και εγκεκριμένο από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και από το κράτος το τιμολόγιο του ΟΤΕ, στο οποίο υπάρχει το πάγιο τέλος λειτουργίας που είναι τον μήνα 12,40 χωρίς ΦΠΑ».

Ο ΟΤΕ και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών 

Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό ότι στο χώρο των τηλεπικοινωνιών αναπτύχθηκαν και λειτουργούν οι εταιρείες των εναλλακτικών παρόχων. Όμως αυτές οι εταιρείες δεν έχουν την βασική υποδομή του ΟΤΕ (δίκτυο, εγκαταστάσεις κ.λ.π.). Συνεπώς τη σύνδεση την φτάνει στον πελάτη ο ΟΤΕ. Οι εταιρείες αυτές απλά διεκπεραιώνουν τις κλήσεις. Παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή. Η κλήση  «μαζεύεται» από τον ΟΤΕ, διοχετεύεται στον πάροχο (εταιρεία), ο οποίος την προωθεί στον τελικό προορισμό και πάλι διασυνδέεται με το δίκτυο του ΟΤΕ και καταλήγει στον τελικό χρήστη.

 Σ’ αυτή την περίπτωση ο πελάτης δεν πληρώνει στον ΟΤΕ τέλος επικοινωνίας αλλά αυτό το πληρώνει στην εναλλακτική εταιρεία. Επειδή όμως το τηλέφωνο λειτουργεί πληρώνει πάγιο στον ΟΤΕ γιατί ο ΟΤΕ συνδέει το τηλέφωνο.

Καρατσάης: «Οι εταιρείες λένε ότι δεν έχουν πάγιο αποκρύπτουν όμως το γεγονός ότι το πάγιο το πληρώνουμε στον ΟΤΕ. Γι’ αυτό και βγαίνουν μικροί λογαριασμοί στις εταιρείες , ενώ στον ΟΤΕ μεγάλα ποσά εξαιτίας του παγίου».

Υπάρχουν όμως εταιρείες που έχουν δημιουργήσει υποδομή σε πόλεις και μπορούν να ζητήσουν την τελική γραμμή από τα μηχανήματα του ΟΤΕ μέχρι τον πελάτη να τη μισθώσει η εταιρεία και να διασυνδεθεί κατευθείαν στην εταιρεία, να πάρει νούμερο ο πελάτης από την εταιρεία, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση το πάγιο το πληρώνει στην εταιρεία και στον ΟΤΕ δεν πληρώνει πάροχο ο πελάτης, αλλά η εταιρεία ένα είδος παγίου.

Και στην μια και στην άλλη περίπτωση από τον «βραχνά» του παγίου δεν ξεφεύγει κανείς αν και ο κ. Καρατσάης τονίζει ότι  το πάγιο του ΟΤΕ στην Ελλάδα είναι από τα φτηνότερα σ’ όλη την Ευρώπη.

Το μόνο ίσως «φως» θα’ ερθει αν «σπάσει» το μονοπώλιο που κρατά γερά ο ΟΤΕ, καθώς οι εταιρείες προς το παρόν απλά διαχειρίζονται τις κλήσεις και καμιά εταιρεία μέχρι στιγμής δεν έχει τις υποδομές αυτές. Έτσι μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός που ως ένα σημείο και τώρα λειτουργεί όμως μόνο σ’ ότι αφορά το τέλος κλήσης.

Καρατσάης: «Υπάρχει ανταγωνισμός. Κάθε χρόνος που περνάει τα τέλη επικοινωνίας βαίνουν μειούμενα. Από 13 δραχμές το λεπτό φτάσαμε σε 8 δραχμές το λεπτό».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δοκιμή 2!

πλήρες …