Η σημειολογία της ημέρας εννοιοποιήθηκε σε μια …ανεπίσημη παρέλαση – διαδήλωση περίπου 300 μαθητών γυμνασίων και λυκείων δασκάλων καθηγητών και φοιτητών που πραγματοποιήθηκε μετά την επίσημη παρέλαση και την αποχώρηση των επισήμων στην Λέσχη Αξιωματικών, όπου τους παρατέθηκε γεύμα από τον στρατηγό διοικητή του Δ’ Σ.Σ. Οι μαθητές που ήταν συγκεντρωμένοι στην αρχή… της 28ης Οκτωβρίου, περιφρουρούμενοι από δύναμη των ΜΑΤ και κρατώντας πανό παρήλασαν υπό τους ήχους των δικών τους συνθημάτων δίνοντας τον τόνο του αναβρασμού που επικρατεί στην Παιδεία.
Είπαν τα δικά τους «ΟΧΙ»…
ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 που καταργεί την δωρεάν και δημόσια παιδεία
ΟΧΙ στη βάση του 10
ΟΧΙ στο νόμο πλαίσιο
ΟΧΙ στη δημιουργία των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ
Μαθητής του Α’ Λυκείου Ξάνθης: «Τα αιτήματά μας είναι όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 που καταργεί την δωρεάν και δημόσια παιδεία, όχι στη βάση του 10, όχι στο νόμο πλαίσιο, όχι στη δημιουργία των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, γιατί θεωρούμε ότι όλοι αυτοί οι θεσμοί απαξιώνουν την αξία της παιδείας».
Η …αντιπαρέλαση, η οποία σημειωτέον ήταν υπό τη στενή παρακολούθηση των ΜΑΤ σ’ όλη τη διάρκειά της, τα οποία προπορεύονταν και αποχώρησαν μόνο όταν οι μαθητές έφτασαν στο κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, λόγω ασύλου, ήταν ειρηνική – δεν δημιουργήθηκαν επεισόδια – και επισφράγισε το τέλος αυτής της μορφής κινητοποιήσεων καθώς οι καταλήψεις σχολείων σταμάτησαν, όμως οι μαθητές, όπως δήλωσαν, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους επιλέγοντας άλλη μορφή πάλης: «Οι καταλήψεις έχουν σταματήσει προς το παρόν αλλά δεν σταματάμε τις κινητοποιήσεις. Προσπαθούμε να πετύχουμε όσο το δυνατό περισσότερα μ’ άλλες μορφές όπως με προβολές ταινιών, για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο».
Επισημαίνεται ότι η διαδήλωση στην Ξάνθη ήταν μέσα στα πλαίσια των γενικότερων κινητοποιήσεων των μαθητών ανά την Ελλάδα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου