Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Αυξήσεις τελών «μπαλώνουν» το έλλειμμα εσόδων στο Δήμο

Αυξήσεις τελών «μπαλώνουν» το έλλειμμα εσόδων στο Δήμο

0

Τα συγχαρητήρια ήταν …σε ημερήσια διάταξη στο πρώτο μετεκλογικό δημοτικό συμβούλιο – τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ.-  το οποίο συνεδρίασε με την γνωστή του σύνθεση εμπλουτιζόμενου όμως και από τους νεοεκλεγέντες που έσπευσαν να πάρουν μια δημοτική πρόγευση! Συγχαρητήρια για τους εκλεγέντες, μια αμήχανη σιωπή για τους μη, που φρόντισε ο δήμαρχος… να λύσει τονίζοντας ότι θα «είναι πάντα κοντά στο δήμο μας». Ο κ. Μπένης που δεν θα είναι στο επόμενο δημοτικό πήρε το λόγο απευθύνοντας και ο ίδιος τα συγχαρητήριά του και αποδίδοντας τα εύσημα στη δημοτική αρχή και στους υποψηφίους για τον ήπιο και καλό εκλογικό αγώνα που βίωσε για πρώτη φορά η πόλη που δεν επιβαρύνθηκε αισθητικά (αφισσορύπανση), τονίζοντας: «…κάναμε ένα βήμα πολιτικού πολιτισμού». Παράλληλα κατέθεσε για άλλη μια φορά την πρότασή του να γίνουν προσπάθειες από την δημοτική αρχή ν’ αλλάξει ο Καποδίστριας στο δήμο μας και να αποσχιστούν Κιμμέρια και Δροσερό απ’ αυτόν: «Αυτός ο τόπος δεν μπορεί να πάει αλλιώς μπροστά…» 

Στην συνέχεια προ ημερησίας, υπήρξε παρέμβαση του αντιδημάρχου επί της καθαριότητας κ. Παπασταματίου, ο οποίος πρότεινε να επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία που ανέλαβε να διαφημίσει την Αμερικάνικη ομάδα Harlem  που έρχεται στην Ξάνθη, καθώς έβαλαν αφίσες ακόμη και στους κάδους! Παρότι όλο το δημοτικό συμβούλιο ήταν θετικό, το πρόστιμο δεν προσδιορίστηκε. Ο κ. Γούναρης επίσης παρενέβη προτρέποντας να λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά τον χρονικό προσδιορισμό των δημοτικών συνεδριάσεων, οι γιορτές των συμπολιτών μας μουσουλμάνων, καθώς υπάρχει εκπροσώπησή τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Προεκλογικές μπουλντόζες – μετεκλογικές παρατάσεις έργων…

Έκρηξη Ξυνίδη για τα θέματα (από 20 – 28) που αφορούσαν εγκρίσεις παρατάσεων έργων. Ο κ. Ξυνίδης συσχέτισε το θέμα… των προεκλογικών μπουλντόζων με τις μετεκλογικές παρατάσεις αναδεικνύοντας σκοπιμότητα εκλογικής εκμετάλλευσης και  έθεσε προ της δημοτικής αρχής το δίλημμα: «Ή οι ημερομηνίες εκτέλεσης έργων τοποθετήθηκαν σκόπιμα για τις εκλογές ή η τεχνική υπηρεσία του δήμου είναι ανεπαρκής και ζητά συνέχεια παρατάσεις…». Προς επίρρωσιν της παρέμβασης Ξυνίδη λειτούργησε και η παρέμβαση Γούναρη: «Ποια η ανάγκη να δίνουμε συνεχώς παρατάσεις επί παρατάσεων, όταν μάλιστα για αυτά τα έργα ξαναδώσαμε παρατάσεις;».

Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ξάνθης «ξεπλένοντας» την τεχνική υπηρεσία του δήμου και μετακυλίοντας το πρόβλημα της μη έγκαιρης εκτέλεσης των έργων στα συνεργεία ΔΕΗ , ΟΤΕ που καθυστερούν τις παράπλευρες εργασίες. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο υπεύθυνος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Τερζόγλου όμως αυτά δεν στάθηκαν ικανά να πείσουν τον κ. Ξυνίδη ο οποίος ψήφισε κατά όλων των παρατάσεων.

Το 41ο θέμα που αφορούσε στην ίδρυση και στην λειτουργία ΚΕΠ στο Εύμοιρο και στα Κιμμέρια απασχόλησε το σώμα και όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Ξάνθης πρόκειται σε μετατροπή των κοινοτικών καταστημάτων σε ΚΕΠ. Σημείωσε ότι υπάρχουν οι μελέτες και είναι έτοιμος ο φάκελος για έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών. Αναφορικά δε με τους υπαλλήλους αυτοί θα επιλεγούν όπως προβλέπει ο νόμος και θα μισθοδοτούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, η δε επιλογή τους  που ήταν στη δικαιοδοσία του δημάρχου ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι τώρα αυτό δεν ισχύει καθώς γίνονται προκηρύξεις με κριτήρια ΑΣΕΠ.

Μετεκλογικές αυξήσεις τελών…

Τα θέματα 43,44, 45, 46 αφορούσαν αναπροσαρμογή τελών χρήσης σε κοινόχρηστους χώρους  και εβδομαδιαίας αγοράς , αναπροσαρμογή του συντελεστή σε τέλη καθαριότητας και του συντελεστή του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τελών και δικαιωμάτων στα δημοτικά νεκροταφεία Ξάνθης. Η συζήτηση… άναψε με αφορμή αφ’ ενός τον χρόνο που επιλέχτηκε να γίνει αύξηση τελών και δεν θα έχει πολιτικό κόστος και αφ’ ετέρου το κατά πόσο αναγκαία είναι η προτεινόμενη αύξηση  – 2 λεπτά ανά τ.μ. για τους στεγασμένους, 1 λεπτό ανά τ.μ. για τους μη στεγασμένους και 5% αύξηση στους κοινόχρηστους , λαϊκή αγορά και τέλη καθαριότητας (έλλειμμα εσόδων  – εξόδων 29%)  – αφού εκλήφθηκε ως «μπάλωμα» για τα ελλείμματα στα έσοδα του δήμου, εν’ όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του δήμου. Το κομβικό σημείο που επισημάνθηκε εύστοχα από τον κ. Ξυνίδη είναι ότι μετυακυλίεται το έλλειμμα των εσόδων –  εξόδων – 2.5 εκ. ευρώ, 3,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα –  στην πλάτη των Ξανθιωτών,  καθώς και το κόστος της «αμαρτωλής», όπως την χαρακτήρισε, ΕΑΠΑΞ. 

Μπένης: «Είναι το πρώτο δημοτικό συμβούλιο μετά τις εκλογές και φέρνετε 4 θέματα αναπροσαρμογής τελών. Γιατί τα φέρνετε τώρα και όχι νωρίτερα».

Ξυνίδης: «Ποια είναι η προτεινόμενη αύξηση; Μετακυλύετε τα ελλείμματα στην πλάτη των Ξανθιωτών. Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε αύξηση και γιατί πρέπει επιτέλους το θέμα των τελών να μπει σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις του δήμου και πως αυτές μπορούν  να γίνουν πιο ορθολογικές».

Γούναρης: «Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο πως θα μηδενιστεί το έλλειμμα και τι θα ωφεληθεί ο δήμος. Δεν προκύπτει από την εισήγηση (κας Ταραρά) που θα πάει αυτή η αύξηση».

Συρρίκνωση της ΕΑΠΑΞ

Ο Δήμαρχος Ξάνθης τόνισε ότι τα θέματα ήρθαν τώρα στο δημοτικό συμβούλιο γιατί μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να γίνει ο προϋπολογισμός του δήμου. Πρότεινε αναφορικά με τα δημοτικά νεκροταφεία να μην γίνει καμιά αύξηση και προσυπέγραψε τις προαναφερόμενες αυξήσεις. Αναφορικά με το 5% τόνισε ότι λαμβάνεται υπ’ όψιν ο πληθωρισμός. 

Δήμαρχος Ξάνθης: «Αναφορικά με το «άνοιγμα» (εσόδων – εξόδων), δική μου πρόταση είναι να έχουμε άμβλυνση της διαφοράς 29% (είχε φτάσει στο 43%)με συμπίεση των εξόδων λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας και όχι με αύξηση των τελών. Δεν αφήνουμε ελλείμματα κάθε χρόνο του κωδικού  (20), τα συμπληρώνουμε… . Άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να μετακυλισθεί το κόστος στους συνδημότες μας. Δεν θα έχουμε αυξημένες δαπάνες, φέτος και θα έχουμε και μια μείωση με τη συρρίκνωση της ΕΑΠΑΞ».

Επεξηγώντας το όφελος στα οικονομικά του Δήμου από τη συρρίκνωση της ΕΑΠΑΞ ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις του δήμου είναι « οι 10 πληγές του Φαραώ» και  ευτυχώς ο νέος κώδικας αλλάζει ριζικά τα πράγματα  όσον αφορά στις δημοτικές επιχειρήσεις: «Η ΕΑΠΑΞ μετά τις μετατάξεις του προσωπικού που θα γίνουν στο δήμο και τη λήξη των συμβάσεων των υπαλλήλων θα συρρικνωθεί και θα λειτουργεί στεκόμενη στα πόδια της και όχι με ανοιχτό πάντα το χέρι στο δήμο…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα επακόλουθα της βιοαιθανόλης για την ΕΒΖ

«Διέβη τον Ρουβίκωνα» η ΕΒΖ με την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ της εταιρείας για μετατροπή τω…