Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 «Δεν θα υποθηκεύσουμε με προχειρότητες το μέλλον της περιοχής μας»

«Δεν θα υποθηκεύσουμε με προχειρότητες το μέλλον της περιοχής μας»

0

Μειοψήφησε μεν καταψήφισε δε με κατηγορηματικό τρόπο, το Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφερείας, ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Σημειώνεται ότι το σχέδιο  είχε εισαχθεί για τροποποιήσεις βελτιώσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Επεξηγώντας την απόφασή του να καταψηφίσει το Σχέδιο ανέφερε ότι η όλη διαδικασία στηρίζεται  επί  ανυπόστατης  αρχικής  απόφασης  του Περιφερειακού Συμβουλίου του 2002 και ότι δεν παρέχει τα εχέγγυα εκείνα, για την Δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ώστε να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία της Ξάνθης και τον ίδιο, αφού καθιστά την Ξάνθη κέντρο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που τέθηκαν. Δήλωσε δε με έμφαση: «Εκπτώσεις σε καίρια ζητήματα τέτοιας μορφής ή συμβιβασμοί δεν γίνονται. Το επιχείρημα περί απώλειας πόρων και τιμωρίας της χώρας είναι ψευδοεπιχείρημα και αποδεικνύεται, από το γεγονός ότι από το 2002 που το αναφέρουν, τώρα μετά την παρέλευση 5ετίας επιχειρήθηκε να υιοθετηθεί μέρος από τις τότε ορθές παρατηρήσεις μας. Σχεδιασμό που να μην μας επιβαρύνει δεν είχαμε λόγο να τον αρνηθούμε. Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να υποθηκεύσει με προχειρότητες το μέλλον της περιοχής».

Νομάρχης Ξάνθης: «Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που τέθηκαν…»

Με παρρησία υποστήριξε ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης τις θέσεις του αναφορικά με το Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας τονίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν και αιτιολογώντας την απόφασή του να το καταψηφίσει

Οι προϋποθέσεις

α) Να έχει ο κάθε Νομός δικό του ΧΥΤΑ, για τους δε τώρα (μετά από 5ετία) προβλεπόμενους δεν διασφαλίζεται η νομιμότητα και η λειτουργία τους, αφού δεν επιτρέπονται από το Χωροταξικό της Περιφερείας και άλλες διατάξεις.

β)  Δεν  μεταφέρονται  από  το  ΧΥΤΥ  Ξάνθης (προβλεπόμενος χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων ύλης της Περιφέρειας) τα υπολείμματα και σε άλλους Νομούς.

γ) Μετά την πλήρωση των πιο πάνω προϋποθέσεων ακόμα και για την λειτουργία ενός, εργοστασίου επεξεργασίας οι αποφάσεις διαχείρισης να λαμβάνονται από την κοινωνία της Ξάνθης και τους φορείς της και όχι από τρίτους.

δ) Το σχέδιο να είναι ασφαλές, διότι στην προκειμένη περίπτωση η όλη   διαδικασία   χαρακτηρίζεται  από προχειρότητα, παλινωδίες, με διαικινδυνευόμενα αγαθά την Δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής, με άγνωστη βιωσιμότητα που οδηγεί σε μεγιστοποίηση των κινδύνων.

Ανέφερε επίσης  ότι επιφυλάσσεται της άσκησης όλων των δικαιωμάτων κατά του σχεδίου προς κάθε κατεύθυνση και καταψηφίζει αυτό στο σύνολο τον σχεδιασμό και δεν τον αποδέχεται, όπως, εξάλλου, έκανε και το 2002, αλλά και όπως το

Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στο Δημα…