Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 ”Κτίζουν” …το δημοκρατικό πανεπιστήμιο!

”Κτίζουν” …το δημοκρατικό πανεπιστήμιο!

0

«Μαύρη μέρα του δημοκρατικού πανεπιστημίου»,  χαρακτήρισε την χθεσινή ο αντιπρύτανης κ. Καραμπίνης, καθώς περίπου 30 φοιτητές, όπως είχε προαναγγελθεί στο ψήφισμα της Γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης (22/11/2006) , επέβαλλαν την λογική του …τσιμέντου, ως μέσο αποδοχής του αιτήματος τους: «Να αποσυρθεί τώρα η μήνυση του πρύτανη κ. Καραμπίνη απέναντι στον συμφοιτητή μας Λευτέρη Μπέτση».

Έκτισαν με τσιμέντο και τούβλα την πόρτα του γραφείου του Καραμπίνη

Συγκεκριμένα το πρωί της Τετάρτης συγκεντρώθηκε μερίδα φοιτητών έξω από το γραφείο του κ. Καραμπίνη. Με απειλητικά συνθήματα προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εκφοβισμού τόσο στον ίδιο όσο και τους συνεργάτες του. Τον κάλεσαν να φύγει από το γραφείο του και επειδή ο ίδιος δεν έφευγε τον προπηλάκισαν, τον χτύπησαν και τον έσυραν δια της βίας έξω από το γραφείο. Στη συνέχεια άρχισαν να κτίζουν την πόρτα του γραφείου.

Στον διάδρομο του πρώτου ορόφου της Πολυτεχνικής, όπου είναι το γραφείο του κ. Καραμπίνη κατέφτασε ο πρύτανης κ. Σιμόπουλος και άλλοι καθηγητές του πανεπιστημίου, όπως ο κ. Διαμαντής, οι οποίοι προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ακολούθησε μια έντονη συζήτηση με τους φοιτητές, παρουσία του κ. Καραμπίνη από τον οποίο ζητούσαν να αποσύρει τη μήνυση κατά του Λευτέρη Μπέτση, επικαλούμενοι:«Η νομιμότητα και οι νόμοι εκφράζουν την κυριαρχούσα αντίληψη, τον δοσμένο συσχετισμό δύναμης που αυτή τη στιγμή είναι ενάντια στα συμφέροντά μας», απόψεις που καταγράφονται και στο ψήφισμα της 22/11.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο κ. Μπέτσης παρευρίσκονταν στο χώρο όμως δεν «αναμείχθηκε» στη συζήτηση, αφού… ανέλαβαν την υπεράσπισή του άλλοι φοιτητές. Ο κ. Σιμόπουλος και οι υπόλοιποι καθηγητές προσπαθούσαν να πείσουν τους φοιτητές για το δικαίωμα υπεράσπισης της αξιοπρέπειας του κ. Καραμπίνη, αφού οι  δημόσιες κατηγορίες του κ. Μπέτση τη σπιλώνουν και ζητούσαν να καταθέσει αν έχει ενοχοποιητικά στοιχεία ή να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μπέτσης σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι ως πρύτανη ο κ. Καραμπίνης: « χρηματίστηκε» και για το λόγο αυτό «έδωσε τη σίτιση στον Χούτο…».

«Μαύρη μέρα του Δημοκρατικού πανεπιστημίου»  

Και ενώ συνεχίζονταν… το χτίσιμο της πόρτας, όπου και το γυναικείο φύλο είχε ιδιαίτερη συμμετοχή ο κ. Καραμπίνης φανερά αναστατωμένος δήλωσε στο «Ε».

Καραμπίνης: «Είναι μία από τις μαύρες μέρες του δημοκρατικού πανεπιστημίου, τη στιγμή που μια μειοψηφία φοιτητών ασχέτως αν επικαλούνται αποφάσεις συνελεύσεων επιβάλλουν δια της βίας την άποψή τους, σηκώνοντας στα χέρια, προπηλακίζοντας και δέρνοντας καθηγητές και τους συνεργάτες τους και κτίζοντας πόρτες! Πιστεύω ότι το δικαίωμα σ’ ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο αλλά και σε μια ελεύθερη κοινωνία να εκφράζεται οποιοσδήποτε, όπως αυτός πιστεύει και χωρίς να σκέφτεται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιους, οι οποίοι θα του επιβάλλουν δια της βίας την άποψή τους, αυτό το δικαίωμα , ο λαός μας το  έχει κατακτήσει εδώ και πολλά χρόνια και οποτεδήποτε αυτό το δικαίωμα δεν ήταν σε ισχύ ήταν περίοδοι δικτατορίας και φασιστικές. Πιστεύω ότι κατά μείζονα λόγο σ’ ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο, στο κύτταρο τη ς δημοκρατίας θα πρέπει να είναι έξω και μακριά αυτές οι λογικές. Όταν πριν από 2500 χρόνια οι Έλληνες διατράνωναν το δικαίωμα στη διαφωνία και να υπερασπιζόμαστε και τον διαφωνούντα, με λυπούν αφάνταστα αυτές οι κινήσεις των φοιτητών…να κτίζουν πόρτες στους οποιουσδήποτε δεν συμφωνούν μ’ αυτά τα οποία προσπαθούν να τους επιβάλλουν δια της βίας».

Αναφερόμενος στην αιχμή του δόρατος για όλα αυτά τόνισε: «Υπάρχει σε εξέλιξη μια εκκρεμότητα η οποία ξεκίνησε όταν κάποιος φοιτητής κατηγόρησε τον τότε πρύτανη – εμένα δηλαδή – ότι χρηματίστηκα προκειμένου να δώσω τη σίτιση σε κάποιους ανεξάρτητα από το ότι δικαιώθηκα ή δεν δικαιώθηκα από το Ελεγκτικό συνέδριο πιστεύω όταν κατηγορείται ο πρύτανης ενός πανεπιστημίου αυτός έχει την ιερά υποχρέωση να υπερασπίσει το ίδρυμά του. Έτσι αναγκάστηκα να τον καλέσω να καταθέσει όποια στοιχεία ενοχής μου είχε στον εισαγγελέα, ειδάλλως θα έπρεπε να ανασκευάσει τη δήλωσή του. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα επιμένει στην άποψή του και δεν δηλώνει ότι τα στοιχεία που είχε ήταν λανθασμένα. Άρα είμαι υποχρεωμένος να τον εγκαλέσω στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει αυτά τα στοιχεία και να υπερασπιστώ την τιμή του πανεπιστημίου και κατ’ επέκταση την τιμή της πρυτανεία και την προσωπική μου αξιοπρέπειά μου. Η μήνυση έγινε ως πρόσωπο καθηγητή προκειμένου να υπερασπιστώ την οποιαδήποτε θέση που είχα, που χειριζόμουνα χρήματα του πανεπιστημίου ως πρύτανης».

Στο ερώτημα αν αυτές οι  κόντρες έχουν χαρακτήρα απαξίώση ή έχουν μια βάση κάποια στοιχεία που μπορεί να μην αποδεικνύονται με έγγραφα αλλά με ενδείξεις και αποδείξεις από καταστάσεις που συμβαίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο και τις γνωρίζουν μόνο οι φοιτητές, ο κ. Καραμπίνης σημείωσε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ο οποιοσδήποτε όταν κατηγορεί κάποιον θα πρέπει να έχει τα στοιχεία για να τον κατηγορήσει και γι’ αυτό τον κάλεσα να καταθέσει τα όποια στοιχεία ενοχής είχε εις βάρος μου. Από τη στιγμή που δεν έχει κανένα στοιχείο ενοχής μου, θα έπρεπε έντιμα να ανασκευάσει τη δήλωσή του. Το έχω δηλώσει δε ότι αν αυτός ο κύριος δηλώσει ότι δεν έχει στοιχεία της οποιασδήποτε εμπλοκής μου σε χρηματισμό εγώ θα πάψω οποιαδήποτε δίωξη εναντίον του».

Σημειώνεται ότι δεν ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας που θα σήμαινε απενεργοποίηση του ασύλου καθώς όπως σημείωσε ο κ. Καραμπίνης: «Πιστεύω ότι τέτοιες διενέξεις έχουν να κάνουν με το δημοκρατικό ήθος και την δεοντολογία του πανεπιστημίου και δεν λύνονται με δυνάμεις καταστολής».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κόντρα βορρά – νότου για το βαμβάκι

Oι αλλαγές που φέρνει η νέα KAΠ ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στους βαμβακοπαραγωγούς, ιδι…