Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Η Υπερνομαρχία ξεκινάει διασυνοριακή συνεργασία για την αξιοποίηση της ιχθυοπανίδας του Νέστου

Η Υπερνομαρχία ξεκινάει διασυνοριακή συνεργασία για την αξιοποίηση της ιχθυοπανίδας του Νέστου

0

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) και την Ευρωπεριοχή «Συνοριακή Περιοχή Δέλτα-Ροδόπη», υλοποιεί από την άνοιξη του τρέχοντος έτους και με γοργούς ρυθμούς ένα σπουδαίο και πρωτοποριακό Έργο για τον ποταμό Νέστο και γενικότερα  για την προσπάθεια που καταβάλλει συστηματικά ο Υπερνομάρχης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης  για την ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

Το Έργο με τίτλο «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΙΧΘΥΟΠΑΝΙΔΑΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ» συγχρηματοδοτείται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG IIIA και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 287.180€.

Σκοπός του Έργου είναι η καταγραφή και ο εμπλουτισμός της Ιχθυοπανίδας του Νέστου και ταυτόχρονα η ανταλλαγή εμπειριών και η μεταφορά τεχνογνωσίας με τους αντίστοιχους Φορείς από την Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι αυτή η επαφή με τους βόρειους γείτονες μας αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχία του εγχειρήματος, αφού δράσεις των οποίων η εμβέλεια θα περιοριζόταν στην Ελληνική πλευρά του ποταμού Νέστου θα ήταν εξορισμού θνησιγενείς και επιπλέον δεν θα ανταποκρινόταν στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει για την περιοχή μας η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το νέο έτος.

Έχοντας λοιπόν ως πυξίδα τις απαιτήσεις του Έργου αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, η Υπερνομαρχία διοργανώνει από τις 27  Νοεμβρίου 2006 έως τις 1 Δεκεμβρίου 2006 Επίσκεψη Εργασίας Ομάδας Βουλγάρων Επιστημόνων και Κυβερνητικών Αξιωματούχων στην περιοχή μας, η οποία μάλιστα θα συνδυαστεί με μία ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με το Τμήμα Δασοπονίας του ΤΕΙ Δράμας που θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Δράμας, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2006             ( 09:00-14:00).

Καθώς θα είναι η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις εβδομαδιαίες Συναντήσεις Εργασίας που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν έως το πέρας του Έργου, τον Μάιο του 2008 και προκειμένου να διασφαλιστεί η ζητούμενη προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας, η Υπερνομαρχία φρόντισε η Ομάδα των Βουλγάρων Επιστημόνων και Αξιωματούχων να έχει μια ιδιαίτερα ποιοτική και ισορροπημένη σύνθεση. Έτσι, η 8μελης ομάδα αποτελείται από Μέλη της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, από Εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων και από Εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Είναι βέβαιο ότι η συζήτηση και ο διάλογος μεταξύ αυτής της Ομάδας των Βουλγάρων Επισκεπτών και των καταξιωμένων στελεχών από την Ερευνητική Κοινότητα και την Δημόσια Διοίκηση από την περιοχή μας, αφενός θα προσφέρει μια ιδιαίτερα πλούσια εμπειρία στους συμμετέχοντες στην Ημερίδα και αφετέρου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις  μιας γόνιμης, δημιουργικής και ουσιαστικής διασυνοριακής συνεργασίας, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίζει ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, με άλλα λόγια οι τοπικές κοινωνίες.

Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, κ.Κωνσταντίνος Τάτσης, θέλοντας να υπογραμμίσει το προσωπικό του ενδιαφέρον για έργα που συμβάλλουν στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης του τόπου μας και στην συνεργασία με τους γείτονες μας, θα κηρύξει την έναρξη της Ημερίδας.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στο Δημα…