Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Διημερίδα: “Σάλπιγξ Ελληνική”, η πρώτη εφημερίδα της Ελεύθερης Ελλάδας

Διημερίδα: “Σάλπιγξ Ελληνική”, η πρώτη εφημερίδα της Ελεύθερης Ελλάδας

0

Συμπληρώνοντας φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της, η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στην ελληνική Περιφέρεια και στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό είναι ενταγμένη και η διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα, την πόλη όπου εκδόθηκε η πρώτη εφημερίδα της Ελεύθερης Ελλάδας (“Σάλπιγξ Ελληνική”) την 1η Αυγούστου 1821, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και του Οργανισμού Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας και με τις τις ευγενικές χορηγίες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του ΟΠΑΠ, της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε και της Alpha Bank. Η Ε.Ι.Η.Ε.Ε. ιδρύθηκε το 1956 και εκπροσωπεί 101 καθημερινές εφημερίδες σε όλη την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει παρουσίαση της ιστορικής εφημερίδας “Σάλπιγξ Ελληνική” από διακεκριμένους ιστορικούς και θα τιμηθούν προσωπικότητες με προσφορά στο χώρο του περιφερειακού Τύπου και στην Περιφέρεια γενικότερα. Έχουν προσκληθεί και θα παραστούν υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες, νομάρχες και δήμαρχοι, εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού και εκδοτικού κόσμου και πολλοί άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής της νότιας Πελοποννήσου.

 

Το απόγευμα της πρώτης ημέρας, στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, μπροστά στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, δηλαδή στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, θα μιλήσουν για την εφημε-ρίδα “Σάλπιγξ Ελληνική” οι ιστορικοί κ. Βασίλης Καρδάσης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, η κ. Αικατερίνη Κουμαριανού, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Σορβόννης, ο κ. Aπόστολος Παπαϊωάννου, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο κ. Νίκος Βαρδιάμπασης, δημοσιογράφος της “Ελευθεροτυπίας”. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Τη δεύτερη ημέρα, οι προσκεκλημένοι θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης από τον επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Πέτρο Θέμελη, ενώ το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου "Ελίτ" θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση:

• Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιος, για το σημαντικό

 ποιοτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο επί σειρά ετών.

• Ο ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Γεώργιος Δημητρακόπουλος, για τη γενικότερη κοινωνική και πολιτική του σταδιοδρομία – ιδιαίτερα ως συνεχιστής μιας μακράς δημοσιογραφικής παράδοσης που ξεκίνησε από τους Αρκάδες προγόνους του και φθάνει μέχρι τη μεγαλύτερη σήμερα περιφερειακή εφημερίδα, την “Ελευθερία” της Λάρισας.

• Ο πρόεδρος της Ένωσης πρώην Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, κ. Κωνσταντίνος Πυλαρινός, διότι με την ιδιότητά του ως Γενικός Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών και μέχρι σήμερα στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίπλα στον περιφερειακό Τύπο και επέλυσε πολλά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα του κλάδου.

• Η εφημερίδα “Θάρρος” της Καλαμάτας για την αδιάκοπη έκδοσή της επί 107 χρόνια (1899-2006) και την καταγραφή ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια τριών αιώνων.

• Ο παλαίμαχος εφημεριδοπώλης της Καλαμάτας, κ. Φώτιος Παρασκευόπουλος, και ο συνάδελφός του της Τρίπολης, κ. Γιώργος Σαράφης, στα πρόσωπα των οποίων αποδίδεται η πρέπουσα τιμή σε ένα κλάδο που δεν υπάρχει πλέον στις ημέρες μας, αλλά ήταν ακρογωνιαίος λίθος στην κυκλοφορία των περιφερειακών εφημερίδων επί πολλές δεκαετίες.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Θα ιδιωτικοποιήσετε και την ΔΕΗ»;

Μια κάιρια ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης μαζί με τους βουλευτές Πιπεργ…