Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Από την ΕΠΑ έρχεται το φυσικό αέριο στην Ξάνθη

Από την ΕΠΑ έρχεται το φυσικό αέριο στην Ξάνθη

0

Σε μια εποχή όπου γίνεται όσο ποτέ επιτακτικότερη η ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με δεδομένο ότι ο «μαύρος χρυσός» αγγίζει αγοραστικά τα όρια του «χρυσού» και σε μια περιοχή όπου ο χειμώνας είναι μακρύς και κρύος, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην θέρμανση των σπιτιών και σ’ άλλες χρήσεις αστικής κατανάλωσης, φαντάζει σαν την πιο ενδεδειγμένη κοστολογικά λύση. Όμως παρότι το φυσικό αέριο περνά σε απόσταση αναπνοής από την πόλη μας και διοχετεύεται σε πολλές βιομηχανίες του νομού μας (μέσης πίεσης), στα σπίτια μας ακόμη δεν έχει φτάσει γιατί προαπαιτούνται δύο προϋποθέσεις.

Αρχικά η νομικά κατοχυρωμένη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής σύνδεσης στις νέες κατοικίες που ήδη υπάρχει (παρά τις παρατάσεις μετά από υιοθέτηση της πρότασης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, διότι αυξάνεται το οικοδομικό κόστος) αλλά και η δημιουργία μιας εταιρείας η οποία θα αναλάβει την αστική σύνδεση με το φυσικό αέριο.

Η ιστορία αυτή έχει και μάκρος και βάθος καθώς όπως πληροφορηθήκαμε απ’ το Δήμαρχο Ξάνθης δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη στην δημιουργία τοπικής ΔΕΠΑ παρότι σε προηγούμενή μας πληροφόρηση ήταν στα σκαριά. Ως φαίνεται οι Δημοτικές επιχειρήσεις δεν είναι αρκετά προσοδοφόρες αν κρίνουμε από το κατά πόσο βαρύνουν  – σύμφωνα με ομολογίες δημάρχων – τους δήμους, γεγονός που λαμβάνει υπ’ όψιν του και ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας τους.

Είδηση: Δημιουργείται ΕΠΑ Αν. Μακ. – Θράκης

Όμως η είδηση έρχεται εξ Αθηνών και από τον υπεύθυνο Δημοσίων σχέσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, γνωστό δημοσιογράφο κ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι το πρώτο 3μηνο του 2007 θα γίνει η προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για την δημιουργία ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δημιουργείται μια επιχείρηση σε περιφερειακό επίπεδο (ανάλογη με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης), όπου θα συμμετέχει κατά 51% η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και κατά 49% μια ξένη εταιρεία που θα πλειοδοτήσει και θα έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Έτσι θα επιτευχθεί η αστική σύνδεση σ’ όλες τις πόλεις της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και στις Βιομηχανικές περιοχές όπου δεν υπάρχει (π.χ. Σερρών).

Αναφορικά δε για το αν συμμετέχουν δήμοι ο κ. Χριστοδουλάκης μας κατέστησε σαφές ότι αν και το πείραμα απέτυχε – δημιουργήθηκε στην Αθήνα κοινοπραξία δήμων Αττικής, όμως ελλείψει κονδυλίων η συμμετοχή τους δεν προχώρησε – όποιος έχει τα …κονδύλια μπορεί να συμμετέχει!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Συνδημότισσες  και συνδημότες, Νιώθω την ανάγκη  30 ημέρες πριν  από τις εκ…