Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Αναβίωσε στη Γενισέα η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου

Αναβίωσε στη Γενισέα η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου

0

Οι γυναίκες της Γενισέας, σύλλογος γυναικών Γενισέας, αναβίωσαν τόσο την καλλιέργεια όσο και την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου.

Την Κυριακή το μεσημέρι λοιπόν, σε κεντρικό σημείο της έδρας του δήμου Βιστονίδας, όσοι παραβρέθηκαν –και ήταν πολλοί-, έγιναν μάρτυρες της όλης παλιάς ιστορίας που την αναβίωσαν εκ νέου ο σύλλογος γυναικών Γενισέας.

Παρόντων του υφυπουργού Αλ. Κοντού, του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος, του βουλευτή Π. Σγουρίδη, του δημάρχου Β. Τσολακίδη, του αντιδημάρχου Γ. Σίσκου, του νέου δημάρχου Ν. Ζλάτκου, του Τρ. Παπαδόπουλου και της κυρίας Πόπης Στάντσιου και βέβαια πολλών γυναικών και αντρών κατοίκων της Γενισέας, έγινε αναπαράσταση της εξαγωγής της γλυκαντικής ουσίας από το ζαχαροκάλαμο.

Προηγήθηκαν ομιλίες από την πρόεδρο του συλλόγου κ. Αμανατίδου, η οποία έκανε μια ιστορική αναδρομή ως προς την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου η οποία ήταν απαραίτητη για κάθε σπίτι την εποχή εκείνη και μέχρι το 1956.

Στην αρχή η εξαγωγή γινόταν με μηχανή που κινούσαν ζώα, αργότερα τρακτέρ και η σημερινή, σύγχρονη ηλεκτρική.

Για να υλοποιηθεί όλη η ιδέα του συλλόγου γυναικών βοήθησε αρκετά η δημοτική αρχή, η νομαρχία, ο υφυπουργός Αλ. Κοντός αλλά και οι κ. Τάτσης, άντρες της Γενισέας και η κ. Στάντσιου.

Ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1999, έχει έντονη δραστηριότητα στη Γενισέα και σήμερα από το ζαχαροκάλαμο που καλλιεργήθηκε σε έκταση 5 στρεμμάτων, αφού βγήκε η γλυκαντική ουσία, παρουσιάστηκαν σπιτικά γλυκά από αυτήν, γλυκά τα οποία διαθέτει προς πώληση ο σύλλογος ο οποίος θα αποκτήσει και το δικό του περίπτερο στην κεντρική πλατεία που θα πωλεί στους επισκέπτες γλυκά με πετμέζι που είναι ως υποκατάστατο της ζάχαρης, πιο ωφέλιμο για διαβητικούς και άλλες παθήσεις.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν οι παρευρισκόμενοι χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του συλλόγου Γυναικών, ενώ απόλαυσαν και τα διάφορα γλυκά

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Συνδημότισσες  και συνδημότες, Νιώθω την ανάγκη  30 ημέρες πριν  από τις εκ…