Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τους απολυμένους από τη Φωνή της Αμερικής

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τους απολυμένους από τη Φωνή της Αμερικής

0

Χωρίς προοπτική και μέσα στην αβεβαιότητα ζουν ακόμη οι απολυμένοι από τη Φωνή της Αμερικής συμπολίτες μας αφού δεν έχει γίνει τίποτε για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους ενώ απλήρωτοι παραμένουν και όσοι εργάζονται με δεκαοκτάμηνη σύμβαση μέσω Νομαρχίας Ξάνθης στο Δήμο Τοπείρου.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 150 πρώην εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Φωνής της Αμερικής, συμπολίτες μας, συνεχίζει να παραμένει άλυτο αναγκάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους να βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο και αδιέξοδο. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα εκείνων που δεν έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω ηλικίας και υπολειπόμενου χρόνου απασχόλησης.

Το Σωματείο εργαζομένων της Φωνής της Αμερικής σε ανακοίνωσή του μετά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2006, τονίζει ότι «έχει γίνει προσπάθεια, τεχνιέντως να περάσει στην κοινή γνώμη από κυβερνητικούς φορείς, ότι τα προβλήματα των απολυμένων έχουν βρει λύσεις και οι ίδιοι έχουν αποκατασταθεί εργασιακά, την ίδια στιγμή που το πρόβλημα παραμένει άλυτο και οδηγείται σε εργασιακό αδιέξοδο.».

Οι σαράντα θέσεις μερικής απασχόλησης, διάρκειας δέκα οκτώ μηνών, χωρίς ανανέωση, που δόθηκαν από τη Νομαρχία Ξάνθης και το Δήμο Τοπείρου, είναι μια προσωρινή λύση και δε μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «το οξύμωρο είναι ότι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για το διάστημα των δύο μηνών που ημιαπασχολούνται στη Νομαρχία και υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί και θα βρεθούν απλήρωτοι για τις γιορτινές μέρες» ενώ υποστηρίζουν ότι επικρατεί διγλωσσία στο θέμα της αμοιβής τους αφού το ποσό που παίρνουν ανέρχεται στα 8.000μ ευρώ ετησίως βάσει της σύμβασης που υπέγραψαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σύμφωνα με το Ν. 3448/2006 περί ομαδικών απολύσεων παρά την υπόσχεση που δόθηκε από τον Υφυπουργό Απασχόλησης κ. Γιακουμάτο για 12.000 ευρώ ετησίως βάσει του Ν. 3250/2005.

Όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης κ. Ν. Παπαβασιλείου, σε επικοινωνία που είχε με το γραφείο του κ. Γιακουμάτου, ενημερώθηκε ότι το θέμα είναι του Υπουργείου Εσωτερικών και ενώ επικοινώνησε με την υπεύθυνη, απάντηση δεν έχει λάβει ακόμη και εικάζει ότι ίσως αυτή η διευκρίνηση να είναι και η αιτία της καθυστέρησης πληρωμής τους αφού πρέπει να ενημερωθεί και η Νομαρχία.

Ο κ. Παπαβασιλείου μας διευκρίνισε ότι από τα 150 άτομα που απολύθηκαν, τα 75 ήταν μόνιμα ενώ τα υπόλοιπα εργαζόταν σε εργολάβους και ήταν συντηρητές κτιρίων, φύλακες κτλ, με αποτέλεσμα να πάρουν μικρότερη αποζημίωση. Το Υπουργείο Εργασίας ενέκρινε έκτακτη επιχορήγηση 1.500 ευρώ για τον καθέναν που όμως δεν έχει δοθεί γιατί πρέπει να περάσουν από επιτροπή του ΟΑΕΔ.

Για τα άλλο μεγάλο ζήτημα των 30 τεχνικών από τους απολυμένους, ο Πρόεδρος ανέφερε: «Κάνουν νέες στρατιές συμβασιούχων στην Ελληνική Τηλεόραση και δεν παίρνουν αυτά τα 30 άτομα που είναι έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφού επί 15 χρόνια εργαζόταν στην ΕΡΑ». Ωστόσο ανέφερε ότι εντός των ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αναμενόμενο ραντεβού μεταξύ του Πρόεδρου της ΕΤ κ. Παναγόπουλου και του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στη Φωνή της Αμερικής κ. Άψυχου, για το συγκεκριμένο θέμα.   

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα αφορά στη μεταφορά των χημικών αποβλήτων και των κεραιών από τα οποία ελοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, που δε μπορούν να παραβλεφθούν ενώ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την αξιοποίηση του χώρου των εγκαταστάσεων εν’ όψη της 15ης Δεκεμβρίου 2006 που είναι η καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης των Αμερικανών. Όπως έχουμε ήδη γράψει, το ένα τρίτο της έκτασης έχει δοθεί στο Δασαρχείο Καβάλας. Ο κ. Παπαβασιλείου αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι με την παρούσα κατάσταση που επικρατεί, πρόσβαση στο χώρο έχει ο καθένας και υπάρχουν εκτεθειμένα λάδια μετασχηματιστών και άλλα καρκινογόνα χημικά όπως και αμίαντος με της γνωστή επικινδυνότητα η οποία μεγενθύνεται λόγω άγνοιας κι έκλεισε εφιστώντας την προσοχή για καθολική απομάκρυνση.

Τέλος για τις κινητοποιήσεις τις ημέρες των εορτών που αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, ο Πρόεδρος μας δήλωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι και το Κέντρο είναι στο πλευρό τους αν και δεν έχουν ορισθεί ακόμη οι τρόποι αντίδρασης. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δοκιμή 2!

πλήρες …