Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Αύξηση του τροφείου στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου

Αύξηση του τροφείου στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου

0

Ο… χορός των ανατιμήσεων όλων των αγαθών και των υπηρεσιών δεν μπορούσε ν’ αφήσει… απ’ έξω τους Παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ξάνθης που ως νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου διοικείται από Διοικητικό συμβούλιο στο οποίο μετέχουν Δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Έτσι όπως μας πληροφόρησε ο προϊστάμενος επί των οικονομικών των 10 Παιδικών Σταθμών που έχει υπό την εποπτεία του ο Δήμος Ξάνθης, κ. Ευάγγελος Τσακίρης ομόφωνα το Δ.Σ αποφάσισε να αυξήσει το τροφείο που πληρώνουν οι 650 οικογένειες που πηγαίνουν τα παιδιά τους σ’ αυτούς.

Αυξήσεις ανάλογα με το εισόδημα

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση κάποιων και μάλιστα υψηλόμισθων συνδημοτών μας καθώς αυτοί ένιωσαν πιο πολύ την αύξηση… στο πετσί τους, αφού η αύξηση έγινε κατά κλίμακες με βάση το εκκαθαριστικό της Εφορίας. Έτσι απαλλάσσονται οι οικογένειες που έχουν μέχρι 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα κοινωνικά κριτήρια, όπως ανύπαντρες μητέρες, παιδιά με προβλήματα, ενώ όσο ανεβαίνει το ετήσιο εισόδημα ανεβαίνει κλιμακωτά και το τροφείο και από 10 ευρώ το κατώτερο φτάνει σε 30 ευρώ, ενώ το ανώτερο στα 150 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς η αύξηση φτάνει στο 50% σε εισοδήματα 30.000 – 40.000 ευρώ.

Διαμαρτυρία γονέα

Έτσι συμπολίτης μας που από 100 ευρώ έφτασε να πληρώνει τα 150 ευρώ τον μήνα εκφράζει την …μήνιν του με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Παραθέτουμε απόσπασμα της επιστολής του στην εφημερίδα μας: «Ο Δήμος Ξάνθης έχει γίνει δήμος Σκανδιναβικός και προχωράει δυναμικά σε αναδιανομή του εισοδήματος των πολιτών!!! Τώρα αν αυτή η έρμη χώρα έχει να δει αυξήσεις της τάξης του 50% από την εποχή των κατοχικών κυβερνήσεων Τσολάκογλου και Ράλλη αυτό είναι άλλου Ιερέως Ευαγγέλιον». Παράλληλα αντιπαραβάλλει το παράδειγμα του Δήμου Κομοτηνής που έχει ορίσει τροφεία για όλους τους δημότες το ποσό των 40 ευρώ ανεξαρτήτως εκκαθαριστικού σημειώματος.

Στην …μπάντα το πολιτικό κόστος οι δημοτικοί σύμβουλοι

Όμως ο κ.Τσακίρης στον οποίο προσέτρεξε το «Ε» για να διερευνήσει το θέμα τονίζει ότι ήταν αναγκαία η αύξηση του τροφείου στους παιδικούς σταθμούς τους Δήμου που από το 1996 που δημιουργήθηκαν παραμένει στο ίδιο ποσό καθώς το επιβάλλει η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν και προκειμένου να κλείσει κάποιος από τους 10 αποφασίστηκε ομόφωνα η αύξηση. Η αναγκαιότητα αυτή δε ήταν τόσο άμεσα επιτακτική, ώστε αποφασίστηκε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και οι σύμβουλοι …έβαλαν στην άκρη το πολιτικό κόστος της αύξησης και αυτό δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί θετικά ως απόδειξη εντιμότητας.

Μαύρη τρύπα στα οικονομικά των παιδικών σταθμών λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης

Σημειώνεται ότι οι παιδικοί Σταθμοί χρηματοδοτούνται απευθείας από Αθήνα και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και οι χρηματοδότηση συνεχώς μειώνεται ενώ οι ανάγκες αυξάνονται γεγονός που άνοιξε την μαύρη τρύπα στα οικονομικά τους. Προσφέρουν εκτός από τα ενεδεδειγμένα γεύματα και όλο τον εξοπλισμό εκμάθησης χωρίς συμμετοχή των γονέων. Επιπλέον ακόμη και με την αύξηση αυτή το τροφείο στους ιδιωτικούς είναι διπλάσιο (300 ευρώ). Για το λόγο αυτό γίνονται πόλος έλξης των γονέων που πολλές φορές καταφεύγουν και σε πολιτικές μεσολαβήσεις για να βάλουν τα παιδιά τους και επιπλέον αυτό που δεν μπορεί να μην επισημανθεί είναι ότι οι εν λόγω υψηλόμισθοι που διαμαρτύρονται  και που με ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν 150 ευρώ το μήνα για τη φύλαξη των παιδιών τους ίσως να καταλαμβάνουν θέση κάποιων άλλων μη προνομιούχων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στο Δημα…