Στο «νήμα» πλησιάζουν οκτώ νομοί της χώρας, καθώς αναμένεται στα μέσα του Νοέμβρη να εισπράξουν πρώτοι τις ενισχύσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 15 Νοεμβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να ανάψει «πράσινο φως» για την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης για τους δικαιούχους των νομών Σερρών, Λάρισας, Μαγνησίας, Δράμας, Ροδόπης. Έβρου. Ξάνθης και Πιερίας, ενώ πολύ κοντά σε ρυθμό ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών βρίσκονται και πολλοί νομοί στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Στους συγκεκριμένους νομούς, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες (ταυτοποίηση στοιχείων, διασταυρωτικοί έλεγχοι κ.λπ.) και οι παραγωγοί μέλη τους θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν προκαταβολή ίση με το 50% των δικαιωμάτων που τους αναλογεί.
Δικαιούχοι
Τα πράγματα, όμως δεν είναι τόσο ευχάριστα για το σύνολο των δικαιούχων της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 2.1 δισ. ευρώ, αφού τα εκτεταμένα λάθη στο ελαιοκομικό μητρώο, στα τοπογραφικά, καθώς και η έλλειψη εμπειρίας από πολλές ενώσεις, κυρίως στη Νότια Ελλάδα και τα νησιά, προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις στην έναρξη των πληρωμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί μέλη τους να υπολογίζεται ότι θα πληρωθούν μετά την 1η Δεκεμβρίου, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εκτιμάται ότι οι πρώτες θα πληρωμές θα γίνουν με το νέο έτος.
Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί εδώ και αρκετούς μήνες από τις αγροτο-συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, οι οποίες θεωρούν αδύνατη την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στο σύνολο των αγροτών την 1η Δεκεμβρίου, διαψεύδοντας τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οποίο «όλα θα γίνουν στην ώρα τους».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΈΣ κ. Τζ. Καραμίχα, το εύλογο χρονικό διάστημα για την πληρωμή όλων των αγροτών είναι ένα τρίμηνο από την 1η Δεκεμβρίου και μετά που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός.
Διαδικασίες
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία ακόμη και τον Δεκέμβριο, δεδομένου ότι υπολείπεται ο έλεγχος χιλιάδων αγροτεμαχίων και τα λάθη στο ελαιοκομικό μητρώο καθυστερούν τη διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνουν ότι «ο κανονισμός θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και κανείς δεν θα πληρωθεί αν πρώτα δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες». Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπούν προκαταβολές έναντι, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Προκαταβολή
Πάντως, αξιοσημείωτο του νέου συστήματος πληρωμής των κοινοτικών επιδοτήσεων είναι ότι είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής μέχρι το 50% για όσους έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία πριν από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ αντίθετα το ποσοστό της προκαταβολής απελευθερώνεται για όσους καθυστερήσουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό κάποια ένωση που έχει καθυστερήσει για λίγες μέρες να λάβει μεγαλύτερη προκαταβολή από κάποια που ήταν συνεπής.
Τα δικαιώματα που ενεργοποιήθηκαν ήταν λιγότερα του αναμενόμενου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αιτήσεις ενεργοποίησης έφτασαν τις 950.000, έναντι 1.150.000. σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, με τους παραγωγούς να διεκδικούν κονδύλια ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου αντιμετωπίστηκαν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας των εξαιρετικά πιεστικών προθεσμιών, της παλαιότητας των ορθοφωτοχαρτών, αλλά και από ιδιαίτερες απαιτήσεις, μια και υπήρξε συχνή η ανάγκη για επανέλεγχο ή και αρχικό εντοπισμό των ελαιοτεμαχίων, εξαιτίας των ελλείψεων του ελαιοκομικού μητρώου, και σχεδόν όλη την υποδομή της ΕΑΣ Λακωνίας.