Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 100 συμβασιούχοι… με ημερομηνία λήξης στο Δήμο μας

100 συμβασιούχοι… με ημερομηνία λήξης στο Δήμο μας

0

Στον… αστερισμό των συμβασιούχων και πάλι, καθώς ο νόμος είναι αμείλικτος και απαγορευτικός για ανανέωση συμβάσεων τους από 15/9 – 31/12 και πολλοί συμβασιούχοι στους δήμους που λήγουν οι συμβάσεις τους πανελλαδικά αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας αφού δεν έχει διευκρινιστεί πότε και σε ποιο ποσοστό θα επαναπροσληφθούν. Όλα αυτά βέβαια αναδεικνύουν αφ’ ενός μια οικονομική δυσπραγία στους δήμους να κρατήσουν προσωπικό αφ’ ετέρου δε υπεισέρχεται και ο παράγοντας «δημοτικές εκλογές» που για ευνόητους λόγους λειτούργησε απαγορευτικά ως προς την μη ανανέωση των ληγμένων συμβάσεων πριν τις εκλογές, ώσπου ο νόμος να επιβάλλει την τάξη μετά τις εκλογές! Καθημερινά γινόμαστε «μάρτυρες» κινητοποιήσεων και ατέρμονων τηλεοπτικών συζητήσεων, όπου γίνεται προσπάθεια να εξευρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στους συμβασιούχους και στους δήμους.

Στα του Δήμου μας…

Στα καθ’ ημάς και στα του Δήμου μας παρότι 100 περίπου συμβασιούχοι έχουν λήξει οι συμβάσεις τους και δεν είναι γνωστό σε ποιο ποσοστό θα ανανεωθούν και πότε, παρότι ο δήμος τώρα λειτουργεί με 50 συμβασιούχους και παρότι 55 συμβασιούχοι στους Παιδικούς σταθμούς δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα δύο μηνών επικρατεί σχετική νηνεμία και μια προσπάθεια κατανόησης όπως τουλάχιστον μας κατέστησε σαφές ο κ. Κάλφας Κώστας, πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΑΠΑΞ στον τομέα καθαριότητας: «Από τα 140 άτομα που εργάζονται στην ΕΑΠΑΞ μόνο ένα ποσοστό δεν πληρώθηκε και αυτοί οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς σταθμούς. Πρόκειται για 55 εργαζόμενους που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς ή στα προγράμματα των παιδικών σταθμών. Συζητήσαμε με το κ. Θεοδωρίδη και μας υποσχέθηκε ότι θα λυθεί το πρόβλημα . Επίσης σήμερα είχαμε μια επαφή με την Διευθύντρια των Παιδικών σταθμών την κα Καμπά και μας διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να βρει λύση. «Κάναμε όλες τις ενέργειες που έπρεπε και σηκώνουμε τα χέρια μας είπε…»».

Σημειώνεται ότι για τους 55 αυτούς εργαζόμενους θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων έχουν αγοραστεί τα ένσημα εκκρεμεί ο μισθός δύο μηνών.

Συγκαταβατικός κα αντιμετωπίζοντας με κατανόηση και ρεαλισμό το πρόβλημα τονίζει: «Δεν πρόκειται για απολύσεις είναι λήξη συμβάσεων. Δεν μας είπαν  ότι δεν θα μας επαναπροσλάβουν. Κανείς δεν μας υποσχέθηκε όταν μας προσέλαβαν ότι θα μας κάνουν μόνιμους. Μας έδωσαν ένα κομμάτι ψωμί. Μ’ αυτή τη λογική όλοι δεχτήκαμε γνωρίζοντας τις συνέπειες . Αν δε η ΕΑΠΑΞ συρρικνωθεί μας υποσχέθηκαν ότι θα κρατήσει ορισμένα άτομα, οι υπόλοιποι θα απορροφηθούν με συμβάσεις από το Δήμο Ξάνθης κατά το 80 – 90%. Είμαι υπέρ των εργαζομένων αλλά δεν μπορούν με μαγικό ραβδί να μας κάνουν απ’ την μια μέρα στην άλλη όλους μόνιμους.»

Το γεγονός ότι κάποιοι εργαζόμενοι θα είναι απλήρωτοι τις γιορτές και αυτό συμβαίνει μόνο στους παιδικούς σταθμούς ο κ. Κάλφας το αποδίδει  ότι οφείλεται στο ότι έπεσε έξω ο προγραμματισμός του νομικού προσώπου και ότι επιδεινώθηκε το πρόβλημα από την ανανέωση των συμβάσεων σ’ αυτούς που έληγε την Άνοιξη του 2005.

Απ’ την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Θεοδωρίδης υπεύθυνος για τους Παιδικούς σταθμούς επικαλείται τον νόμο για τη μη ανανέωση των συμβάσεων: «Ο νόμος δεν καλύπτει την ανανέωση των συμβάσεων από τις 15/9 μέχρι τις 31/12 δεν θα γίνει καμιά ανανέωση συμβάσεων, ούτε καινούργια σύμβαση».

Αναφορικά δε με το πρόβλημα των απλήρωτων συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς και που αυτό οφείλεται τονίζει: «Οι συμβασιούχοι στους παιδικούς σταθμούς δεν πληρώθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες. Δεν πληρώθηκαν γιατί δεν έχουμε προγραμματική μεταξύ της ΕΑΠΑΞ» και επεξηγεί: «Το Νομικό πρόσωπο των παιδικών σταθμών παίρνει τους συμβασιούχους μέσω ΕΑΠΑΞ. Τους πληρώνει η ΕΑΠΑΞ και για να γίνει αυτό πρέπει το νομικό πρόσωπο να κάνει προγραμματική

Αρχές του έτους θα κάνουμε καινούργια προγραμματική και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν στο άμεσο μέλλον». Παράλληλα ο κ. Θεοδωρίδης απαντώντας σε τοποθέτηση του συνδυασμού «Πολίτες για την Ξάνθη» όπου γίνεται λόγος για «εκμετάλλευση» των εργαζομένων στις εκλογές σημειώνει: «Τον τελευταίο χρόνο (2006) καμία νέα πρόσληψη  προσωπικού δεν έγινε στο Νομικό πρόσωπο. Αντίθετα υπήρχε μείωση προσωπικού που επέβαλλαν οι νόμοι. Κανένας εργαζόμενος δεν ήταν σε ομηρία μια που όλοι γνωρίζουν ότι από τις 15/9/2006 και μέχρι τις 31/12/2006 όσες συμβάσεις λήγουν δε μπορούν να ανανεωθούν. Ο πρόεδρος και το ΔΣ των Παιδικών κάνουν κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με το μόνιμο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία αυτών καθώς και για την ασφάλεια των παιδιών».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στο Δημα…