«Ξανά στο Φως. Αναδιφώντας στην Θράκη του Φωτίου Αποστολίδη»
Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης
Το βιβλίο του Νίκου Κωνσταντινίδη «Ξανά στο Φως. Αναδιφώντας την Θράκη του Φωτίου Αποστολίδη» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο “Z” Palace.
Μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης.
Ήταν πολύ καλό το ερέθισμα όταν ο Νίκος Κωνσταντινίδης κάθισε να γράψει αυτό το βιβλίο. Το βιβλίο σαν τεχνική μου έχει αρέσει πάρα πολύ γιατί έχει μια ιδιαιτερότητα που πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολη για τον συγγραφέα, πολύ καλή όπως για τον αναγνώστη. Έχει μια παράλληλη αναφορά κειμένων, φωτογραφίας και ντοκουμέντων. Αυτό εμένα με ευχαριστεί πολύ γιατί είναι μια δύσκολη δουλειά. Έκανε μια καλή ερευνητική δουλειά του να συγκεντρώσει κάποια κείμενα που δείχνουν και τον χαρακτήρα και το ήθος του προσώπου αλλά και τα ήθη και την τρέχουσα επικαιρότητα της εποχής στην οποία απευθύνεται. Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν πάρα πολλά χρήσιμα στοιχεία από την πορεία του Δικηγορικού Συλλόγου. Γιατί ο Φώτιος Αποστολίδης ήταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και τον συναντάμε πολύ συχνά στα αρχεία του Συλλόγου. Μετά από αρκετή σκέψη πιστεύω πως είναι η Ξάνθη που σπρώχνει αρκετούς ανθρώπους να ασχοληθούν με την φυσιογνωμία της και την ζωή της γιατί βλέπω και πάρα πολλούς ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες, μέχρι να έρθουν εδώ δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο δεσμό με την πόλη. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι κοιτούν διαρκώς τριγύρω τους, λατρεύουν αυτή τη πόλη, αγωνιούν, σκέφτονται, προτείνουν και καταγράφουν αυτές τις προτάσεις. Είναι το μοντέλο ενός ανθρώπου που ευτυχώς και σήμερα το συναντάμε, είναι το πάθος που μπορεί να κάνει κάποιον να καταγράψει μια ιστορία, ή οποιονδήποτε από εμάς να πει και να γράψει σε μια εφημερίδα την πρότασή του, την ανησυχία του για το τι βλέπει τριγύρω… ο Φώτιος Αποστολίδης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Έγραψε πάρα πολλά πράγματα και για την ιδιαίτερη πατρίδα του και για την νέα του πατρίδα την Ξάνθη. Αυτό το μοντέλο ανθρώπων θεωρώ ότι πρέπει πάντα να δίνουμε τις τιμές που πρέπει. Θεωρώ ότι πολλά στοιχεία του μπόρεσα να δω μέσα από τον γιο του, που είναι οι φιλελεύθερες πάντα ανατρεπτικές ιδέες που μπορεί να κοστίσουν και κοινωνικά κάποιες φορές, ένα υπόκωφο χιούμορ που βγαίνει από μια σοβαρότητα που υπάρχει αλλά δεν καθηλώνει αυτές τις ανησυχίες» τόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Θανάσης Ξυνίδης.
Γιώργος Αποστολίδης: ο πατέρας μου Φώτιος…
«Ο Νίκος Κωνσταντινίδης είναι μια τυχαία γνωριμία δική μου. Βρέθηκε κάποτε στην Αθήνα και από τότε μας συνδέουν κοινά ενδιαφέροντα. Δεν φανταζόμουν ότι θα έβρισκε τόσο ενδιαφέρον σ’ αυτά τα γραπτά που άφησε ο πατέρας μου. Ένα μέρος από τις εργασίες του, εγώ τουλάχιστον που όφειλα να επεξεργαστώ, δεν είχα τον απαιτούμενο χρόνο και την εργασία αυτή έκανε ο Νίκος Κωνσταντινίδης παρουσιάζοντας κάτι αξιόλογο. Όχι τόσο γιατί προβάλλεται η προσωπικότητα του πατέρα αλλά γιατί μπόρεσε στο βιβλίο αυτό να αποδώσει τον διωγμό των ελλήνων από τις εστίες τους στην Ανατολική Θράκη και να περιγράψει την πόλη που έζησε αργότερα, την Ξάνθη» τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Αποστολίδης.
Ο Φώτιος Αποστολίδης ήταν παιδί αγροτικής ευκατάστατης οικογένειας.
Ήταν ο μόνος που ασχολήθηκε με τα γράμματα. Τελείωσε την Μεγάλη του Γένους Σχολή, αριστούχος.
Σε μια αρχαιοπρεπή γλώσσα αναφέρεται ότι μπορεί να διδάξει στα σχολεία. Άλλωστε τα ελληνικά σχολεία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν αρκετά ανεπτυγμένα και το πρώτο διάστημα εργάστηκε ως διδάσκαλος σε διάφορες κοινότητες.
Το 1919 πήγε ο Ελληνικός Στρατός στην Ανατολική Θράκη και ύστερα από τρία χρόνια, άδειασε η Ανατολική Θράκη από το ελληνικό στοιχείο, βρέθηκε όμως σε μια πόλη, στην Ξάνθη, που οι συνθήκες ζωής δεν ήταν διαφορετικές από αυτές που άφησε.
Όλο αυτό το διάστημα ασχολήθηκε τόσο με θέματα παιδαγωγικά όσο και με θέματα οικονομικά, ιστορικά της πατρίδας του, διαφόρων προσωπικοτήτων της εποχής του και έκανε έναν αγώνα για την εγκατάσταση των προσφύγων, για τον τρόπο ζωής τους, συγκριτικές μελέτες, τις επέδωσε στην Ανατολική Θράκη και στην εκπαίδευση.
«Έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο και αυτά που βρήκε ο Νίκος Κωνσταντινίδης, είναι ίσως ένα μέρος από τα οποία έγραψε κατά καιρούς. Αξίζει τον κόπο πάντως να ασχολείται κανείς με τις προσωπικότητες που πέρασαν από τον τόπο…»
Νικόλαος Κόκκας: το έργο μιας σημαντικής μορφής του θρακικού ελληνισμού…
Έχοντας στα χέρια το βιβλίο του Νίκου Κωνσταντινίδη, που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην Θρακική βιβλιογραφία καταθέτεται συγκεντρωτικά το έργο μιας σημαντικής μορφής του θρακικού ελληνισμού.
«Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο συνειδητοποιούμε πως ο μόνος τρόπος του να κατανοήσουμε το σήμερα, είναι να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες μεγάλων μορφών της Θράκης από την Ανατολική Ρωμυλία, την Φιλιππούπολη και τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τη θάλασσα του Μαρμαρά.
Και μόνο η αναφορά στα ονόματα των πνευματικών γιγάντων της νεώτερης Θράκης, αποτελεί ελάχιστο μνημόσυνο για μορφές που άφησαν πίσω τους έργο πολύτιμο που θα ανακαλύπτουμε ξανά και ξανά…» τόνισε ο εκπαιδευτικός κ. Κόκκας.
Όπως είπε το έργο το βιβλίο του Νίκου Κωνσταντινίδη, επεξεργάζεται έννοιες που ξεπερνούν τα στενά όρια του τόπου καταγωγής.
ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ