Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 To Παρόν και το Μέλλον της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα

To Παρόν και το Μέλλον της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα

0

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, μιλώντας την Παρασκευή σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θάσο με θέμα «To Παρόν και το Μέλλον Της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα», έκανε σαφές ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει δώσει ήδη το μήνυμα της μεγάλης αλλαγής στην Αγροτική Πολιτική που βασίζεται στο ριζικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής μελισσοκομίας.

Ο Υφυπουργός, αφού τόνισε ότι το ελληνικό μέλι είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, το οποίο διακρίνεται διεθνώς για την εξαιρετική του ποιότητα και τη θρεπτική του αξία, επεσήμανε τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν και που πρόκειται να ληφθούν άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη του εισοδήματος του Έλληνα μελισσοκόμου και την ενίσχυση της ελληνικής μελισσοκομίας, αναφέροντας τα εξής:

Την αύξηση της κατανάλωσης ελληνικού μελιού στον ελληνικό στρατό ( από 1 φορά την εβδομάδα σε 4 φορές την εβδομάδα).

Την υλοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ταυτοποίηση 8 κατηγοριών μελιού, που θα βοηθήσει στη διαφάνεια της αγοράς του προϊόντος και με βάση την οποία θα πραγματοποιούνται από δω και στο εξής οι αγορανομικοί έλεγχοι που αφορούν στο προϊόν.

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί σε σχέση με τους χρησιμοποιούμενους δείκτες στα υποβαλόμενα σχέδια βελτίωσης για την μελισσοκομία. Οι δείκτες θα αναπροσαρμοστούν προς όφελος των μελισσοκόμων.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων, που ήδη πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε να αποτραπούν περιπτώσεις νοθείας του προϊόντος, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής, να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια και κυρίως να διασφαλιστεί η ποιότητα του ελληνικού μελιού.

Την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη συγκρότηση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για το μέλι, που θα ενισχύσει τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών όλων των φορέων (παραγωγοί-μεταποιητές-έμποροι) για να συζητούνται και να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα ανακύπτουν, αλλά και για να προωθούνται νέες ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τα εθνικά σχέδια ενισχύσεων, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η καλύτερη δυνατή προβολή του προϊόντος.

Την απλοποίηση των διαδικασιών, έτσι ώστε να διευκολύνεται η πιστοποίηση του μελιού ως βιολογικό προϊόν.

Την απόφαση για τη δημιουργία μητρώου με τους μεταποιητές και τυποποιητές μελιού, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και διάθεσης νοθευμένου προϊόντος, καθώς και να ενισχύονται, κατά προτεραιότητα, τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τυποποίηση και μεταποίηση μελιού.

Τη θεσμοθέτηση των μελισσοκομικών κέντρων.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής: «Από τότε που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας επιδείξαμε ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για το τόσο σημαντικό αυτό προϊόν και ξεκινήσαμε μια συστηματική προσπάθεια στήριξης του κλάδου της μελισσοκομίας με την προώθηση προγραμμάτων και μέτρων σε συνεργασία με όλους τους μελισσοκομικούς φορείς της χώρας μας, έχοντας πάντα ως στόχο μας να κάνουμε το ελληνικό μέλι κορυφαίο προϊόν παγκοσμίως.

Με την παροχή συμβουλευτικής στήριξης και τεχνικής βοήθειας στους μελισσοκόμους, με τη συνεχή ενημέρωση για τα ισχύοντα προγράμματα στον κλάδο της μελισσοκομίας, με την οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και εκπαιδεύσεων, με την προβολή των προϊόντων της μελισσοκομίας και κυρίως του ελληνικού μελιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα αλλά και σε αυτά που παράγονται στη χώρα μας, με τον εφοδιασμό των μελισσοκόμων με νέες πρακτικές, ώστε να παράγουν ποιοτικά, υγιεινά και ασφαλή μελισσοκομικά προϊόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες του σύγχρονου καταναλωτή, θα στηρίξουμε το οικοδόμημα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού μελιού, περνώντας σε μια νέα εποχή για την ελληνική μελισσοκομία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι να δώσουν το παρόν στην πρόσκληση αγάπης της Μητρόπολης Ξάνθης

Ξεκίνησε η συγκέντρωση βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές. Η Μητρόπολη Ξάνθης βλέποντας τ…