Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Πυροσβεστικός Σταθμός στην ΒΙ.ΠΕ Ξάνθης

Πυροσβεστικός Σταθμός στην ΒΙ.ΠΕ Ξάνθης

0

Ένα πρόγραμμα που εντάχθηκε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προβλέπει στην δημιουργία έξι πυροσβεστικών σταθμών στην Ελλάδα αποκλειστικά για τις Βιομηχανικές περιοχές.

Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα έχει στην ευθύνη της δύο πυροσβεστικούς σταθμούς, στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Ένα θέμα πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, το οποίο παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης από τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργο Παυλίδη και τον κ. Ακριτίδη Στέφανο, Αρχιπύραρχο, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

«Ήρθαμε σήμερα στον Νομάρχη Ξάνθης μαζί με μέλη του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος και ζητήσαμε την βοήθεια του η οποία μας δόθηκε αμέσως για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να εκδοθεί η οικοδομική άδεια και να δημοπρατηθεί το έργο» τόνισε αρχικά ο κ. Ακριτίδης.

Η Ξάνθη θα αποκτήσει έναν πυροσβεστικό σταθμό με πέντε οχήματα και περίπου τριάντα πέντε άντρες.

Εντός του 2005 θα πρέπει να εκδοθεί η οικοδομική άδεια για να γίνει η δημοπράτηση.

Μάλιστα ο κ. Παυλίδης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Να πω ότι από το πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα έχει ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και είναι σημαντικό του ότι μέσα στις επιλογές μετά από μία συνεργασία του Υπουργείου, του Αρχηγείου και της ΕΤΒΑ, συμπεριελήφθη και η Βιομηχανική Περιοχή της Ξάνθης. Αυτό έχει ένα πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα για την δική μας περιοχή.

Εμείς ήδη έχουμε υπογράψει ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μία σύμβαση που αναφέρεται ότι αναλαμβάνουμε τις διαδικασίες έκδοσης των αδειών και δημοπράτησης και επίβλεψης στην συνέχεια. Το έργο ανήκει στο Πυροσβεστική Σώμα, είναι έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως» τόνισε ο Νομάρχης.

Τι προσφέρει όμως αυτό το έργο;

Έχει στεγασμένη επιφάνεια 1.815 τ.μ., μια σειρά από νέα μηχανήματα και πρόσθετο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Πρόκειται για ένα βραχιονοφόρο με δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων νερού, δύο πεντάτονα οχήματα, ένα δεκάτονο όχημα και ένα ευέλικτο του ενάμισι τόνου που έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα δυνατότητα της σημερινής πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ανέρχεται σε δυνατότητα περίπου είκοσι πέντε τόνων νερού.

Θα υπάρξει λοιπόν μια μεγάλη δύναμη, πλέον αυτής που υπάρχει στην περιφέρεια λόγω και της ευελιξίας της οποίας και λόγω της Εγνατίας αλλά και της διαμόρφωσης των νέων υπηρεσιών υπάρχει αυτή τη στιγμή.

«Πάνω σε όλα αυτά θα προστεθεί διασωστικός και ανάλογος εξοπλισμός που επίσης είναι πολύ σημαντικός γιατί είναι γνωστό πως υπήρχαν υστερήσεις πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Πιστεύω πως μετά τη δημιουργία του νέου αυτού Πυροσβεστικού Σταθμού η Ξάνθη θα έχει επάρκεια σε Πυροσβεστική δύναμη, θα έχει επάρκεια ανάλογα και με τις ανάγκες τις οποίες υπάρχουν στην περιοχή και θα είναι ένα από τους πλέον επαρκείς σε δύναμη νομούς σε όλη τη χώρα. Οι νέοι σταθμοί που δημιουργούνται είναι έξι. Στην Λαμία, τη Λάρισα, το Κιλκίς, τα Γιάννενα, Ξάνθη και Κομοτηνή. Έχουμε το προνόμιο να είμαστε ένας από τους έξι νομούς» πρόσθεσε.

Ο Νομάρχης κ. Παυλίδης, ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, την εδώ υπηρεσία για την συνδρομή της, την Διοίκηση της ΕΤΒΑ γιατί πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός όπως είπε για την περιοχή μας.

Συνήθως όταν υπάρχει ένα προληπτικό έργο, δεν είναι εμφανές το αποτέλεσμά του.

«Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το προληπτικό έργο είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα κατασταλτικό έργο».

Ο Πυροσβεστικός Σταθμός θα λειτουργήσει το 2008.

Εκτός από τη δημιουργία του Σταθμού, την άφιξη των καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, των οχημάτων, θα πρέπει να υπολογιστεί πως τριάντα πέντε άτομα από την Θράκη, θα μπορούν να εργαστούν.

Για την πυρκαγιά στο περιαστικό

Έπειτα από τηλεφωνήματα κατοίκων της Παλιάς Πόλης, την Τετάρτη γύρω στις τρεις το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης βρέθηκε στο περιαστικό δάσος λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγη ώρα πριν.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε έκταση 200 τ.μ. καίγοντας πευκοβελόνες.

Η Πυροσβεστική, με τρία οχήματα και δώδεκα άντρες την περιόρισε άμεσα χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί περισσότερο.

Ερωτηθείς ο Νομάρχης αλλά και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης σχετικά με τους κρουνούς που υπάρχουν σ’ αυτό, τόνισε πως βρίσκονται στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΞ.

Κάθε χρόνο όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης μέσα στον αντιπυρικό σχεδιασμό επισημαίνεται το ζήτημα αυτό.

Ο έλεγχος όλων των σημείων ανεφοδιασμού είναι υπόθεση της ΔΕΥΑΞ η οποία υφίσταται μια ισχυρή πίεση από την Νομαρχία, η οποία με την σειρά της διαβεβαιώνει πως λειτουργούν όλα.

σημαντική πάντως επισημάνθηκε πως ήταν η κίνηση των κατοίκων να καλέσουν αμέσως την Πυροσβεστική έτσι ώστε να παρέμβει άμεσα.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ευχές των φίλων του ΕΜΠΡΟΣ, και φέτος ήταν πάρα πολλοί

Τις ευχές τους απέστειλαν στο «Ε» για «Καλή Δημιουργική χρονιά» οι: Γιώργος Α. Παπανδρέου …