Τα Άγια Θεοφάνια στην Ξάνθη

0

Πλήθος πιστών στην γέφυρα του Κόσυνθου. Στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, ή της Τριάδος έφανερώθη προσκύνησις • του γαρ Γεννήτορος ή φωνή προσεμαρτύρει σοι, άγαπητόν σε Υίόν όνομάζουσα και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου του λόγου το άσφαλές. Ό επιφανείς Χριστέ ό Θεός, και τον κόσμον φωτίσας δόξα σοι. (Άπολυτίκιον. Ηχος α'.)

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ανήμερα των Θεοφανίων, ο αγιασμός των υδάτων σε όλη την χώρα.

Στην Ξάνθη, μετά την Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε, όπως κάθε χρόνο, στην γέφυρα του Κόσυνθου για να παρακολουθήσουν την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στα παγωμένα νερά του χείμαρρου.

Στις έντεκα το πρωί, ο Τίμιος Σταυρός, συνοδευόμενος από τις μπάντες του Δήμου Ξάνθης και του Στρατού, έφτασε στην γέφυρα.

Εκεί, πολλοί ήταν οι τολμηροί, που αψηφώντας την χαμηλή θερμοκρασία, έπεσαν στα νερά του Κόσυνθου για να πιάσουν τον Σταυρό.

Μετά από λίγη ώρα, «νικητής» αναδείχτηκε ο νεαρός Παύλος από την Ξάνθη ο οποίος όπως τόνισε εκπλήρωσε μια μεγάλη του επιθυμία.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, οι Βουλευτές κ. Φίλιππος Τσαλίδης και Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης και ο Νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης.

Τα Άγια Θεοφάνια

Ή γιορτή αυτή είναι από τις αρχαιότερες της Εκκλησίας μας και άρχισε το δεύτερο μετά Χριστόν αιώνα.

Αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό.

Ή Ιστορία της βάπτισης αυτής είναι γνωστή, ιδιαίτερα από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, στο Γ' κεφάλαιο, στους στίχους 13-17.

Ό Πρόδρομος Ιωάννης μετά από θεία διαταγή άφησε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό.

Εκεί κήρυττε, εξομολογούσε και βάπτιζε. Ενώ έκανε ο Ιωάννης το έργο αυτό, μια μέρα ήλθε σ' αυτόν ο Ιησούς. Το Πνεύμα το Άγιο πληροφόρησε το γιο της Ελισάβετ ποιος ήταν.

Ο Ιησούς ζητάει να βαπτισθεί. Έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι βλέπουν τον αυστηροπρόσωπο και επιβλητικό ασκητή και διδάσκαλο να υποχωρεί με ανέκφραστη ευλάβεια και ταπείνωση μπροστά στον άγνωστο.

Στην αρχή αρνείται να Τον βαπτίσει και Του λέει ότι αυτός έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ό Ιησούς τον πείθει να Τον βαπτίσει, διότι έτσι έπρεπε.

Και τότε, στα νερά του Ιορδάνη διαδραματίζεται σκηνή μεγαλειώδης και μοναδική. Με μορφή περιστεριού το Πνεύμα το Άγιο έρχεται και κάθεται πάνω στον βαπτιζόμενο Ιησού. Και συγχρόνως, φωνή από τον ουρανό, του Πατέρα Θεού, ακούγεται να λέει: "Ούτος εστίν ο Υιός μου ό αγαπητός, εν ω ευδόκησα".

Έτσι, μ' αυτόν τον τρόπο στη βάπτιση του Ιησού φανερώθηκε ο Θεός ο τρισυπόστατος, ή Τριάδα ή Αγία, και γι' αυτό ή Εκκλησία μας ονόμασε τη γιορτή αύτη Θεοφάνια.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΥΝΘΟΥ

Όπως είναι γνωστό, Κόσυνθος σημαίνει, για την μυθολογία, τον 8ο άθλο του Ηρακλή με τα’ άλο…