Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Το μεγάλο στοίχημα του 2005 η ανταγωνιστικότητα

Το μεγάλο στοίχημα του 2005 η ανταγωνιστικότητα

0

Απολογιστική… η πίτα του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Οι δράσεις του Επιμελητηρίου για το 2004 και το δύσκολο 2005. Σε απολογισμό της δράσης του Επιμελητηρίου Ξάνθης για το 2004, καθώς και σε προκαθορισμό του …επιχειρηματικού τοπίου για το 2005, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο και των αναγκαίων τομών που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις αλλά και για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που πλήττεται από την εισβολή των κινέζικων προϊόντων και του παραεμπορίου με συνέπεια την συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στην περιοχή, προέβη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος στην ομιλία του, στη δεξίωση – κοπή πίτας, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Νατάσσα», με καλεσμένες όλες τις αιρετές κεφαλές του νομού και των παραγωγικών φορέων.

«Παρά τον πακτωλό των κοινοτικών εισροών οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας δεν ήταν ενθαρρυντικές» τόνισε ο κ. Ανδρικόπουλος επιβεβαιώνοντας ότι 2004 ήταν μια δύσκολη οικονομική χρονιά.

Οι δράσεις του Επιμελητηρίου για το 2004

Αναφορικά με τις δράσεις του Επιμελητηρίου που κινήθηκαν με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών τόνισε: «Διοργανώσαμε και υποδεχτήκαμε ξένες επιχειρηματικές αποστολές από Κύπρο, Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία, συμμετείχαμε σε εμπορικές εκθέσεις, διοργανώσαμε ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως ενημέρωση για το Ταμέιο Εγγυοδοσίας, για την εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης της υγιεινής και την ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γκαργκάνα.

Πήραμε θέση σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως Interreg III, Equal, και Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης και καταθέσαμε τις απόψεις μας για τον Αναπτυξιακό νόμο και για το Δ’ ΚΠΣ».

Ορόσημο για την ελληνική οικονομία το 2005…διότι…

«…από τις πολιτικές που θα προωθηθούν και την ταχύτητα υλοποίησή τους θα κριθεί αν στα επόμενα χρόνια η οικονομία της χώρας μας εκτός από τους στόχους της ταχύρυθμης ανάπτυξης θα καταφέρει ουσιαστικά βήματα προόδου στον τομέα της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας».

Η Κίνα απειλή για τις επιχειρήσεις…

Την προτροπή οι επιχειρήσεις να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια στο «σύνδρομο της Κίνας» που δοκιμάζει τις αντοχές τους και υποσκελίζει την ανταγωνιστικότητά τους λόγω του φθηνού κόστους, επεσήμανε ο κ. Ανδρικόπουλος, ενώ παράλληλα «αναγνώρισε», την χρησιμότητά του αναπτυξιακού νόμου, ως εργαλείου ανάπτυξης αφού δίνει ιδιαίτερη υποστήριξη στις ΜΜΕ αυξάνοντας το ποσοστό επιδότησης σε 15 μονάδες και στη χρηματοδότηση και των εμπορικών επιχειρήσεων».

Προϋποθέσεις για να πετύχει ο αναπτυξιακός…

…να συνδυαστεί με εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αλλά και μέτρα για την περιστολή της ανεξέλεγκτης ίδρυσης υπεραγορών και στη χρήση αθέμιτων μορφών ανταγωνισμού.

Επίσης ο κ. Ανδρικόπουλος ενημέρωσε τους επιχειρηματίες ότι στο Επιμελητήριο Ξάνθης, λειτουργεί το Γραφείο Ανάπτυξης και Υποστήριξης των Επιχειρήσεων με σκοπό: να ενημερώνει για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, να πληροφορεί όσους θέλουν να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση για τις διαδικασίες, για τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και να διευρύνει τις πιθανότητες μιας πετυχημένης πορείας της νέας επιχείρησης.

Τις ευχές του για υγεία, καλή οικονομική χρονιά, έδωσε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων, όπως επίσης και ο βουλευτής κ. Σγουρίδης ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα εγρήγορσης του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε να αξιοποιηθούν τα οφέλη του αναπτυξιακού νόμου, οι δε επιχειρηματίες της περιοχής να αδράξουν τις ευκαιρίες του αναπτυξιακού νόμου και μέχρι τα μέσα του 2005 να καταθέσουν επενδυτικές προτάσεις. Ο υπερνομάρχης κ. Τάτσης αναφέρθηκε στις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία που πρέπει να κατοχυρωθούν θεσμικά. Ο Νομάρχης κ. Παυλίδης δήλωσε ότι ο τόπος μας παρουσιάζει μια σταθερή ανοδική πορεία με μέση ετήσια ανάπτυξη 6 – 8% του ΑΕΠ του νομού και παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο του νομού που είναι αυτό: της εξεύρεσης των πόρων των 200 εκατ, ευρώ για την άρδευση της πεδιάδας και την αποπεράτωση του κάθετου άξονα και την αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας.

Μετά απ’ όλα τα ευοίωνα και τα δυσοίωνα για το 2005 κόπηκε και μοιράστηκε η πίτα του Επιμελητηρίου Ξάνθης. αναδεικνύοντας χρυσό – μια χρυσή λίρα το έπαθλο και πολλές ειδήσεις… – τυχερό της χρονιάς, τα τοπικά ΜΜΕ στο πρόσωπο του κ. Γιάννη Γκορόγια, ιδιοκτήτη – διευθυντή του τρίτου ραδιοφωνικού προγράμματος!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρόνια Πολλά…με αλλαγές στον Δήμο Ξάνθης

Αναδείχτηκε το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και η Δημαρχιακή Επιτροπή. Μι…