Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Οστεοπόρωση: Διάγνωση- Θεραπεία- Πρόληψη

Οστεοπόρωση: Διάγνωση- Θεραπεία- Πρόληψη

0

Παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Οστεοπόρωση: Διάγνωση- Θεραπεία- Πρόληψη

Από τον χειρουργό Ορθοπεδικό Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο

Μετά τα τριάντα πέντε αρχίζει μια φυσιολογική φθορά των οστών σε όλους τους ανθρώπους, λόγω βιολογικών αλλαγών του οργανισμού.

Σε πολλά άτομα όμως, η φθορά αυτή γίνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Είναι η παθολογική κατάσταση που λέγεται οστεοπόρωση, της οποία η διάγνωση, η θεραπεία, η πρόληψη αλλά και οι κοινωνικοοικονομικές τις επιπτώσεις παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης από τον κ. Θεοδωρόπουλο Θεόδωρο χειρουργό Ορθοπεδικό, μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης.

Η αναφορά της οστεοπόρωσης σαν σιωπηρή επιδημία δεν απέχει πολύ από την αλήθεια καθώς τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως σε προχωρημένη μορφή.

Η σωστή γνώση της οστεοπόρωσης, της θεραπείας αλλά και των τρόπων πρόληψής της, ίσως στο μέλλον να είναι αιτία λιγότερων οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Η Οστεοπόρωση προσβάλλει γυναίκες και άντρες, αλλά οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση. Ο σκελετός γίνεται τόσο πορώδης που παθαίνει κατάγματα στους καρπούς, στα ισχία και στην σπονδυλική στήλη, που προκαλούν οδυνηρούς πόνους. Με τα χρόνια δημιουργείται καμπούρα στην πλάτη και ένα χάσιμο οστών από το ύψος έως 30%. Τα σπασίματα των οστών συχνά προκαλούν σοβαρή αναπηρία, η οποία λόγω των επιπλοκών της είναι η τρίτη αιτία θανάτου, λένε οι οστεοπαθολόγοι.

«Την οστεοπόρωση την έχουμε ακούσει λίγο έως πολύ. Υπάρχει η τάση να αναφέρεται ως μια νέα επιδημία. Δεν είναι βέβαια μια νέα επιδημία αλλά κάτι παλιό. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να εμφανίζονται πάρα πολλοί υπερήλικες με κατάγματα τα οποία δημιουργούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ζωή τους, και πάρα πολλοί από αυτούς χάνουν ακόμη και την ζωή τους. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να επιστήσουμε την προσοχή του κοινού προκειμένου να προλάβουμε την εξέλιξη της οστεοπόρωσης, να προλάβουμε και τις επιπλοκές της» τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Η οστεοπόρωση συνήθως εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά μπορεί να συμβεί και στους άντρες. Σε κάθε τρεις γυναίκες αντιστοιχεί και ένας άντρας.

Όπως τόνισε ο ιατρός, οι ορμόνες του φύλου είναι εκείνες που φταίνε.

Τις γυναίκες τις εγκαταλείπουν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα και αρχίζει σταδιακά η νόσος. Υπάρχουν βέβαια και άλλα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση και σε μικρότερες ηλικίες.

Είναι επιπλοκή και άλλων νοσημάτων οπότε καλά είναι να ανιχνεύονται και να θεραπεύονται προκειμένου να θεραπευτεί και η οστεοπόρωση.

Και όσα για τα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, υπάρχουν αλλά η πρόληψη της οστεοπόρωσης θα πρέπει να σκεφτούμε ότι αρχίζει από την εφηβική ζωή.

Από την διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής.

Από την εμφάνισή της και μετά υπάρχουν οι θεραπείες. Υπάρχουν τέτοιες θεραπείες οι οποίες σταματούν την οστεοπόρωση εκεί που την βρήκαν άλλες βοηθούν το κόκαλο κάνοντάς το πιο δυνατό και υπάρχει και η φυσική αγωγή πλέον. Η σωστή διατροφή, η άσκηση…

Δυστυχώς τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης δεν είναι ορατά.

Όταν θα αρχίσουν τα εμφανίζονται που είναι συνήθως πόνοι στην ράχη, έχουν αρχίσει να γίνονται μικροκατάγματα πλέον στους σπονδύλους σε ένα μεγάλο ισχίο και τότε καταλαβαίνουμε ότι ο πάσχον έχει χάσει ήδη το 30% της οστική του μάζας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο χρόνο δαπανήθηκαν για την νοσοκομειακή περίθαλψη των οστεοπορωτικών αρρώστων γύρω στα είκοσι τρία δις ευρώ.

Όσον αφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις είναι και αυτές αρκετά σοβαρές επισήμανε ο ιατρός.

«Έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος ζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο, κάνει μια καλή ζωή, συνήθως είναι ένας μεγάλος άνθρωπος, μία γιαγιά η οποία προσέχει τα εγγόνια της και ασχολείται με διάφορες δουλειές και ξαφνικά σπάει ένα κόκαλο και βρίσκεται στο κρεβάτι…είναι ανήμπορη, δεν μπορεί να κάνει τίποτα, χάνει την αυτοκαταξίωσή της, την πιάνει κατάθλιψη και ίσως και να πεθάνει σε ποσοστό 20% μέσα στον πρώτο χρόνο».

Η νόσος πάντως αυτή είναι ιδιαιτέρως γνωστή στο ευρύ κοινό ενώ στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, οι παρευρισκόμενοι θέλησαν να μάθουν τις παραμέτρους της αλλά και πως τελικά μπορεί ο καθένας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα να προφυλαχθεί.

 

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Έφυγε» ο Κώστας Βλαχόπουλος

Η εκδοτική οικογένεια πενθεί.Σε ηλικία 55 χρόνων. Συνεχίζει ο γιος του Σταύρος. Η εκδοτική…