Μοχλός ανάπτυξης ο αγροτουρισμός

0

Αγροτουρισμός: Το νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης – Θέμα ημερίδας της «Αγροτουριστικής» ΑΕ

 

Ο Νομός μας προσφέρεται για ανάπτυξη του αγροτουρισμού

 

Ενδιαφέρουσα ημερίδα παρακολούθησαν οι αρχές του τόπου – νομάρχης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, εκπρόσωποι δημάρχων και παραγωγικών φορέων και ένας σεβαστός αριθμό ακροατηρίου που πιστοποιεί το ενδιαφέρον του θέματος– το βράδυ της Τρίτης 1 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Νατάσσα». Το θέμα ήταν ο σχεδιασμός ενός νέου μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης με κύριο μοχλό τις ήπιες μορφές τουρισμού τον αγροτουρισμό, τον τουρισμό στην ύπαιθρο. Στην ημερίδα που διοργάνωσε η περιφέρεια Ανατολικής Μακ. – Θράκης σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ν. Ξάνθης, ομιλήτρια ήταν η κα Μπριγκίτα Παπασταύρου, πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της «Αγροτουριστικής» ΑΕ – εταιρεία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης που σχεδιάζει, υλοποιεί και αναδεικνύει, στοχεύοντας στην αγροτουριστική ανάπτυξη – η οποία αποσαφήνισε: «Δεν απευθυνόμαστε μόνο στους αγρότες για να κάνουν κι ένα άλλο επάγγελμα. Μιλάμε για το χώρο της υπαίθρου όπου μπορεί να δραστηριοποιηθεί ένας αγρότης, ένας επιχειρηματίας και όποιος άλλος θέλει να δραστηριοποιηθεί σ’ αυτό το νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης».

Ο Αγροτουρισμός είναι ένα πολύπτυχο υπηρεσιών καταλυμάτων πρωτογενούς τομέα, πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς της περιοχής. Όλα αυτά συνθέτουν ένα τουριστικό προϊόν: «Αυτό το τουριστικό προϊόν πρέπει να δημιουργήσουμε, να αναδείξουμε και να προβάλλουμε στους επισκέπτες που θέλουμε να ελκύσουμε στην περιοχή μας», σημειώνει η κα Παπασταύρου καταθέτοντας τη στρατηγική ανάπτυξης του αγροτουρισμού: «Πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές σε μια περιοχή, να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητές της, τα προϊόντα της, τις φυσικές της ομορφιές, τον πολιτισμό της, τις παραδόσεις».

Η αναγκαιότητα που επιβάλλει τη στροφή σε άλλες μορφές τουρισμού υπαγορεύεται από την διαπίστωση ότι ο μαζικός τουρισμός φθίνει γιατί η παγκόσμια προσφορά τουρισμού είναι τεράστια. Υπάρχουν πολλοί νέοι ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί: «Εμείς έχουμε ένα καταπληκτικό άλλο προϊόν το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε το οποίο μπορεί να δώσει ζωή στην ύπαιθρο και εισόδημα στους κατοίκους της. Επίσης μπορούν να αναπτυχθούν καινούργια επαγγέλματα, όπως σχολή ξεναγών. Στον πρωτογενή τομέα μπορεί να ασχοληθούν περισσότεροι άνθρωποι αν καταναλώνουμε περισσότερα ελληνικά προϊόντα. Στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούμε αρκετά τα προϊόντα μας».

Η σύνθεση και ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων αποτελεί το νέο τουριστικό προϊόν.

Η περιοχή μας προσφέρεται για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού αφού πρώτα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται, σ’ ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης.

Σα μια καλή ευκαιρία για ενδυνάμωση των περιοχών που έχουν φθίνουσα πορεία και φθάνουν στα όρια της ερήμωσης αποτίμησε την προσπάθεια ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Καπαντζόγλου: «Όλες οι προσπάθειές σα νομός πιστοποιούν ότι βλέπουμε τον αγροτουρισμό σαν μονόδρομο της παροχής αποκλειστικού και συμπληρωματικού εισοδήματος» , ενώ εκθείασε την θετική ανταπόκριση της «Αγροτουριστικής» στην προσπάθεια του νομού να δραστηριοποιηθεί στο τομέα του αγροτουρισμού».

Ο Νομάρχης κ. Παυλίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχει για το νομό μας η αγροτουριστική ανάπτυξη αφού: «…επί πολλά χρόνια στο νομό μας η δομή της ανάπτυξης ήταν στρεβλή και όσον αφορά τις στοχεύσεις και την υλοποίηση δεδομένου ότι το κομμάτι που έχει να κάνει με τις υπηρεσίες του τουρισμού υπολείπονταν σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο κομμάτι της απασχόλησης αλλά και των οικονομικών εισροών που αντιστοιχούν σε μια μέση τοπική οικονομία της χώρας. Αν θέλουμε να προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο μέλλον θα πρέπει να στηρίξουμε συνολικά τις πολιτικές ανάπτυξης της υπαίθρου. Πρέπει για να μην εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος θα πρέπει να λειτουργήσουμε συγκροτημένα, προγραμματισμένα και αποφασιστικά. Το κίνητρο υπάρχει στο νομό μας. Έχουμε ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για ν’ αναπτύξουμε αγροτουρισμό».

Ο κ. Νομάρχης κατέδειξε τα σημεία που πρέπει να αναπτυχθούν πάνω στα οποία μπορεί να σταθεί η αγροτουριστική ανάπτυξη, όπως: Στις υποδομές και «περιμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση της για τη Σχολή Ξεναγών», καθώς και στην άρση της παρακώλυσης της αγροτουριστικής ανάπτυξης που είναι η υπάρχουσα πολεοδομική νομοθεσία που επιβάλλει την ύπαρξη 4 στρεμμάτων για να υλοποιηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο: «Αυτό ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή με το συγκεκριμένο ανάγλυφο είναι υπερβολικό».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι να δώσουν το παρόν στην πρόσκληση αγάπης της Μητρόπολης Ξάνθης

Ξεκίνησε η συγκέντρωση βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές. Η Μητρόπολη Ξάνθης βλέποντας τ…