Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Ξάνθης

Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Ξάνθης

0

Συνεχίζει την προσπάθειά της η Τροχαία Ξάνθης

Όταν οι μεγάλοι αδιαφορούν…τον ρόλο τροχονόμου αναλαμβάνουν οι μικρότεροι!

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει με αμείωτη ένταση το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης.

Μια προσπάθεια που περιλαμβάνεται στον όγκο των δραστηριοτήτων της και είναι αυτή της κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων του νομού μας.

Το Τμήμα Τροχαίας όπως μας είπε ο Διοικητής κ. Γιώργος Γκοδοσίδης, έχοντας ως άμεσο στόχο της την σωστή κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση καθώς και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης και τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, ξεκίνησε ήδη την πραγματοποίηση των μαθημάτων κυκλοφοριακής αγωγής με προβολή ταινιών, φωτογραφικό υλικό, σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.

Τα μαθήματα ήδη ξεκίνησαν στις 16 του μήνα από το 14ο Δημοτικό Σχολείο της Ξάνθης για να επεκταθούν σε όλα τα σχολεία του νομού.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Τροχαίας, είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι Έλληνες οδηγοί δεν έχουν την απαιτούμενη Παιδεία σχετικά με την σωστή κυκλοφοριακή αγωγή.

Γι’ αυτό το λόγο, από τα μικρά παιδιά ακόμη που αποτελούν και το μέλλον της κοινωνίας μας, οι προσπάθειες που ξεκίνησαν είναι έντονες, έτσι ώστε να μάθουν να τηρούν όλες τις συμβουλές που τους δίδονται από τους αρμόδιους, για την ασφάλειά τους.

Στις πόλεις άλλωστε με τα πάρα πολλά οχήματα που κυκλοφορούν, ο κίνδυνος του να παρασυρθεί ο πεζός, είναι μεγάλος.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι Τροχονόμοι εξηγούν στα παιδιά ακόμη και τον τρόπο που πρέπει να παίζουν, πώς να κινούνται με το ποδήλατο, πώς να κινούνται στο πεζοδρόμιο, να περνούν μόνο από τις διαβάσεις των πεζών αλλά και να συμβουλεύουν τους γονείς τους!

Οι γονείς άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να συμβουλεύονται τα παιδιά τους, αφού διδάσκονται σωστά την κυκλοφοριακή αγωγή, και μπορούν έτσι να έχουν τον ρόλο του μικρού τροχονόμου.

Απαραίτητη η χρήση της ζώνης ασφαλείας, όχι στην υπερβολική ταχύτητα, όχι στις αντικανονικές προσπεράσεις και φυσικά όχι στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, είναι μερικές από τις συμβουλές που τα παιδιά μπορούν να δώσουν, τόνισε ο Διοικητής.

Οι μικροί μαθητές πάντως όπως είπε, έχουν ανταποκριθεί με μεγάλο ενδιαφέρον στο διαφορετικό αυτό μάθημα.

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που τα παιδιά προσεγγίζουν το θέμα και είναι ελπίδα όλων σύμφωνα με τον κ. Γκοδοσίδη, το μάθημα αυτό να περιλαμβάνεται στα βασικά μαθήματα του σχολείου.

«Πιστεύουμε ότι από τις διαλέξεις αυτές κάτι θα μείνει παιδιά. Απορροφούν τα πάντα».

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία, θα ξεκινήσει και οι ενημέρωση των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων του νομού μας.

Χωρίς κυκλοφοριακή Παιδεία οι μεγαλύτεροι…

Και μπορεί οι μικρότεροι να μαθαίνουν και να τηρούν τις συμβουλές που τους δίδονται…τα πράγματα όμως δυσκολεύουν περισσότερο όταν αφορούν στους μεγαλύτερους….

Και αυτό γιατί;

Ρωτήσαμε τον Διοικητή της Τροχαίας για τους ελέγχους που εντατικοποίησε η Τροχαία στους πεζοδρόμους της πόλης για την παράνομη στάθμευση.

Κονίτσης, Πλατεία Αντίκα, Βασιλίσσης Σοφίας, Ζωαγοράς.

Μάλλον ο κάθε οδηγός πρέπει να έχει και έναν Τροχονόμο από πίσω του…για να μην παρκάρει ανεξέλεγκτα το αυτοκίνητό του.

Όπως τόνισε ο Διοικητής, παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων και παρά τα πρόστιμα, δεν επήλθε καμία «συμμόρφωση».

«Κάθε μέρα βεβαιώνουμε παραβάσεις και κάθε μέρα βλέπουμε παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα…».

Το μέλλον θα δείξει…

 

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του Γηροκομείου Ξάνθης

Από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Πολύτιμη η συμβολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.…