Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Σε «διευκρινιστική» ανακοίνωση προχώρησε ο Agrocert

Σε «διευκρινιστική» ανακοίνωση προχώρησε ο Agrocert

0

Τις έντονες αντιδράσεις των βιοκαλλιεργητών της χώρας προκάλεσε ανακοίνωση του Οργανισμού Πιστοποίησης Αγροτικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με βιολογικά προϊόντα «μαϊμού» μιας και από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκαν παραβάσεις, με καλλιεργητές να χρησιμοποιούν στα βιολογικά τους προϊόντα μη επιτρεπόμενες χημικές ουσίες.

Την ανακοίνωση αυτή περί τα μέσα Μαρτίου ήρθε να διαδεχτεί μια ακόμη, διευκρινιστική από μέρους του Οργανισμού.

Στις διευκρινίσεις λοιπόν, μεταξύ άλλων αναφέρονταν: «Ο ρόλος του Οργανισμού στον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας, είναι αμιγώς επιβλεπτικός. Οι προβλεπόμενοι πολύπλευροι έλεγχοι αφορούν ενδεικτικά υπολείμματα αγροχημικών, σήμανσης, μη αναγραφής συστατικών των προϊόντων, όγκου παραγωγής, ύπαρξης πιστοποιητικών κλπ. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αυτών προέβη και σε έλεγχο της αγοράς σε 126 καταστήματα πώλησης βιολογικών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε 378 προϊόντα για την ορθή τους επισήμανση και διαπιστώθηκαν 31 παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι εγκεκριμένοι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων σε περίπου 7.500 παραγωγούς και μεταποιητές, σε 62 μόνο περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις (ανιχνεύθηκαν δηλαδή μη επιτρεπόμενες ουσίες) κατά τις οποίες ορθά οι εν λόγω οργανισμοί προέβησαν είτε σε μη χορήγηση είτε σε ανάκληση πιστοποιητικού για τις συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντων βιολογικής γεωργίας οι οποίες ουδέποτε έφτασαν στην αγορά».

Όπως τόνισε μιλώντας στο «Ε» το μέλος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Θράκης και πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ξάνθης κ. Χρήστος Χατζόπουλος, τόνισε πως το γεγονός ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, το Υπουργείο ανασκεύασε την προηγούμενη ανακοίνωσή του, σημαίνει και κάτι…

Η δεύτερη ανακοίνωση της 23ης Μαρτίου όπως είπε, αναφέρει και τα πραγματικά στοιχεία που σημαίνει ότι το ποσοστό των παρατυπιών που βρέθηκαν στα βιολογικά προϊόντα, είναι ελάχιστο.

Οι ποσότητες των προϊόντων όπου ανιχνεύθηκαν οι μη επιτρεπόμενες ουσίες, δεν έφτασαν ποτέ στον καταναλωτή.

Ο έλεγχος ανέφερε, έγινε πάνω στις συγκεκριμένες παρτίδες οι οποίες αποσύρθηκαν.

Η στροφή του καταναλωτή…

Άλλη μια φορά θα πρέπει να επισημανθεί, και είναι κάτι που διαρκώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια…

Είναι η γενικότερη στροφή του καταναλωτή προς μια ζωή «καλύτερη» αν μπορούσε να χαρακτηριστεί, με έναν υγιεινότερο και πλησιέστερο στην φύση τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, τα όσα ακούγονται για μεταλλαγμένα προϊόντα, για τα λιπάσματα και τα χημικά, δεν εφησυχάζουν τους καταναλωτές οι οποίοι επιθυμούν να ξέρουν πάνω απ’ όλα ότι αυτά που βρίσκονται στο καθημερινό τους τραπέζι είναι προϊόντα ασφαλή για την υγεία τους.

Τα διατροφικά σκάνδαλα προβληματίζουν τον κόσμο και έτσι η στροφή του στα πιστοποιημένα προϊόντα ήταν πια επιτακτική…

Η στροφή των αγροτών…

Δεν είναι εύκολο για τους αγρότες να ασχοληθούν με τα βιολογικά προϊόντα, αν δεν μελετήσουν πρώτα την…φιλοσοφία τους, επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος για να προσθέσει πως αυτό σημαίνει πως πρέπει να δουλέψουν με τα χέρια, χωρίς την χρήση μηχανημάτων αλλά και να γνωρίζουν πως ενδεχομένως η χρήση των μεθόδων για την καλλιέργεια των βιολογικών να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική.

Παρόλα αυτά για τον καλλιεργητή που θελήσει να ασχοληθεί με τα βιολογικά προϊόντα, το αποτέλεσμα θα είναι μακροπρόθεσμο και σίγουρα αποδοτικό.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο συμβολισμός της μέρας των Θεοφανίων και η «κίνηση αλληλεγγύης»

Αγιασμός των Υδάτων στο Λιμάνι των Αβδήρων. Μια ηλιόλουστη μέρα, η Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, πρ…