Με το «καλημέρα» και άδεια

0

Τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας με αποδοχές από τον πρώτο μήνα εργασίας σε έναν εργοδότη καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, ως βάση υπολογισμού της άδειας θεωρείται το «ημερολογιακό έτος» και όχι το «εργασιακό έτος», που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Δηλαδή, για το πρώτο ημερολογιακό έτος εντός του οποίου προσελήφθη ο μισθωτός καθιερώνεται υποχρέωση του εργοδότη να χορηγεί αναλογία – ποσοστό των ημερών αδείας. Η άδεια πρέπει να χορηγείται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου και είναι ανάλογη με το χρονικό διάστημα απασχόλησης.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται το 2003 ή το 2004 και έχουν υπόλοιπο άδειας πρέπει να το πάρουν μέχρι το τέλος του 2005.

Η αναλογία της άδειας υπολογίζεται επί των 20 εργάσιμων ημερών εάν ο μισθωτός απασχολείται 5 ημέρες την εβδομάδα και επί των 24 εργάσιμων ημερών εάν δουλεύει 6 ημέρες την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η αναλογία άδειας είναι 20/12 για κάθε μήνα εργασίας εντός του ημερολογιακού έτους που ο μισθωτός τη δικαιούται.

Σημειώνεται πως η άδεια θα πρέπει να χορηγείται από τον εργοδότη έως την 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους πρόσληψης, ακόμη και αν δεν έχει ζητηθεί από τους εργαζόμενους. Στην εγκύκλιο, που έχει διανεμηθεί προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

– Οι εργαζόμενοι οι οποίοι συνδέονται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου δικαιούνται να λάβουν ετήσια άδεια με αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησης τους σε συγκεκριμένη υπόχρεη επιχείρηση.

– Καταργείται ο βασικός χρόνος εργασίας – αναμονής (12 μήνες), τον οποίο έπρεπε να συμπληρώσει ο μισθωτός στον ίδιο εργοδότη για τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης άδειας.

– Κάθε εργαζόμενος δικαιούται κατ' ελάχιστον 4 εβδομάδες άδειας τον χρόνο, η οποία δύναται να χορηγηθεί κατ’ αναλογίαν του χρόνου απασχόλησης (σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν…

Καθοριστική η παρουσία τους στην Νοτιοανατολική Ασία. Μιλά στο «Ε» η κ. Ελευθερία Παρθενοπ…