Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Θέμα που «καίει» η διεύρυνση του εθνικού ωραρίου

Θέμα που «καίει» η διεύρυνση του εθνικού ωραρίου

0

Στο κλείσιμο για μια ημέρα, των καταστημάτων τους προχώρησαν πριν μία εβδομάδα οι επιχειρηματίες αρκετών πόλεων της χώρας μας, κυρίως της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά τους αλλά και αντίθεση στην προώθηση του διευρυμένου εθνικού ωραρίου.

Αυτή τους η κίνησή μάλλον θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες πόλεις, οι οποίες μέσω των Ομοσπονδιών τους αλλά και των Εμπορικών Συλλόγων εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα…

Στην Ξάνθη, δεν αποκλείεται οι καταστηματάρχες να προχωρήσουν σε «προειδοποιητικό» κλείσιμο αφού όμως πρώτα προβούν σε μια διαφορετική κίνηση…

Ενημερώνοντάς μας ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου τονίζει πως στο άμεσο χρονικό διάστημα, θα διανεμηθεί σε όλα τα καταστήματα της πόλης, έντυπο ενημερωτικό υλικό με τις θέσεις των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, το οποίο θα αναρτηθεί στα καταστήματα αλλά θα δημοσιευθεί και στον Τύπο.

Από εκεί και μετά, εναπόκειται στις αποφάσεις τους εάν θα δράσουν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις ή όχι.

«Εάν συναποφασίσουν όλοι οι συνάδελφοι στην γενική συνέλευση που θα κάνουμε και παρθεί η απόφαση αυτή, φυσικά και θα προχωρήσουμε σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων μας».

Βέβαια όπως τονίζει, αυτό που τώρα επιδιώκεται είναι η επαφή με όλες τις Ομοσπονδίες της περιφέρειας έτσι ώστε συντονισμένα να υπάρξει κοινή γραμμή στις όποιες αποφάσεις…

Ο κ. Τσιακίρογλου, εκφράζει από την άλλη την δυσαρέσκειά του στο γεγονός πως δεν «βλέπει να κινούνται άλλοι φορείς όπως είναι το Επιμελητήριο Ξάνθης και ο Εμπορικός Σύλλογος στο θέμα που καίει…».

Μάλιστα αναφέρει «είμαστε μόνοι μας. Δεν έχουμε καμία βοήθεια, από πουθενά…».

Ο Εμπορικός Σύλλογος τουλάχιστον που θα έπρεπε να κινηθεί από τους «πρώτους», επισημαίνει πως δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση όσον αφορά στο ενιαίο ωράριο.

Η πορεία έτσι και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης είναι «ανεξάρτητη» και αδέσμευτη» σύμφωνα με τον Πρόεδρό της, χωρίς να μπορεί κανείς να την σταματήσει και «θα προχωρήσουμε προκειμένου να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση της μικρομεσαίας επιχείρησης από την Πολιτεία στο θέμα του ωραρίου…».

Αν και οι καταναλωτές, όπως αποδεικνύεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις, θέλουν το ενιαίο ωράριο, οι θέσεις των επαγγελματιών, παραμένουν πάγιες…

Η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης

«Αυτό που θέλουμε εμείς δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι κάτι πάγιο…είναι να ισχύσει ή να ανανεωθεί η ΚΥΑ 1162/97. Δηλαδή θέλουμε διεύρυνση μίας ώρας το βράδυ, το 8 να γίνει 9 και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, από την ώρα εκκίνησης μέχρι την ώρα λήξης, οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι να βγάζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, να πηγαίνει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, να επικυρώνεται και να κοινοποιείται…» τόνισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Οδυσσέας Κίτσος, για να προσθέσει πως τον Εμπορικό Σύλλογο, δεν τον βρίσκει αντίθετο η διεύρυνση του εθνικού ωραρίου.

Εκεί που διαφωνούν ωστόσο, είναι στην άρση της εξουσίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Όσον αφορά στην «συνεργασία» ή και «ταύτιση» απόψεων με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, τονίζει πως αυτό δεν «εξαρτάται από τον Εμπορικό Σύλλογο. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους συλλόγους, σε όλα τα Σωματεία και σε οποιονδήποτε μας ζητήσει συνεργασία».

Για βάλει όπως είπε τα πράγματα στην θέση τους «…άλλο Ομοσπονδία, άλλο Εμπορικός Σύλλογος. Άλλα είναι τα μέλη και άλλη η λειτουργία και η εξουσιοδότηση…Τώρα, αν η Ομοσπονδία, θέλει για οποιονδήποτε λόγο να βγαίνει και να χρησιμοποιεί καταχρηστικά τον τίτλο «Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων» που είναι καταχρηστικό αυτό, είναι δικό της θέμα».

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων όπως αναφέρει, μέχρι τώρα βγαίνει νομοθετημένα από την ΚΥΑ 1162/97 από τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους.

Μεταφέροντας την θέση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου, επισημαίνει πως δεν είναι λογικό να υπάρχει ενιαίο εθνικό ωράριο.

«Γιατί, τι σχέση έχει ο δημότης ή ο καταναλωτής του Διδυμοτείχου, με τον καταναλωτή της Κέρκυρας και τον καταναλωτή της Κρήτης; Είναι εντελώς διαφορετικές οι γεωγραφικές θέσεις, εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες, εντελώς διαφορετικές οι προτιμήσεις…».

Από την άλλη προσθέτει, η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει πως μπαίνει κάτω από μια «ομπρέλα» και το εθνικό δίκαιο, είναι λιγότερο ισχυρό ή υποδεέστερο στο Ευρωπαϊκό.

Όπως λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα, πρέπει να λειτουργήσει και αυτό.

Μετά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα με την ηγεσία του Υπουργείου, θα υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Τέλος, επισημαίνει πως το πιθανότερο που θα συμβεί, είναι ένα μεταβατικό στάδιο για να φτάσουμε τελικά αυτό που ισχύει στην Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να διαφοροποιηθούμε…».

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρόνια Πολλά…με αλλαγές στον Δήμο Ξάνθης

Αναδείχτηκε το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και η Δημαρχιακή Επιτροπή. Μι…