Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 «Προστάτεψε το δάσος. Είναι το μέλλον σου»

«Προστάτεψε το δάσος. Είναι το μέλλον σου»

0

«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι και

Άγρια μέντα

Κ’ έβγαζε η γη το πρώτο της

κυκλάμινο

Τώρα χωριάτες παζαρεύουν

Τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο».

Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου καταμαρτυρούν την αγωνία του ευαισθητοποιημένου ανθρώπου που βλέπει να συρρικνώνεται το φυσικό περιβάλλον να θυσιάζεται στο βωμό της εκβιομηχάνισης. Μια κραυγή αγωνίας ακούγεται και σήμερα 21 του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας.

«Δεν αρκεί όμως η ημέρα αυτή να είναι μόνο ημέρα γιορτής, αλλά και μέρα περίσκεψης για την βαθμιαία συρρίκνωση των δασικών οικοσυστημάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Γιατί το δάσος δεν αφορά μόνο μια μικρή μερίδα ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό, αλλά όλους τους κατοίκους του πλανήτη, γιατί όλοι μας απολαμβάνουμε τα αγαθά που μας προσφέρει.

Η συρρίκνωση του δασικού περιβάλλοντος- κύρια των δασικών οικοσυστημάτων με την παράλληλη αύξηση της ρύπανσης λόγω ανεξέλεγκτης, σε πολλές περιπτώσεις, χρήσης της τεχνολογίας έχει σαν αποτέλεσμα την δραματικά αυξανόμενη καταστροφή του.

Ας μη μας καθοδηγεί, όμως, η απαισιοδοξία. Ας βάζουμε στόχους υψηλούς, στόχους που μπορούμε και πρέπει να τους πραγματοποιήσουμε για την προστασία και βελτίωση του δάσους- των δασικών οικοσυστημάτων – και του περιβάλλοντος γενικότερα, ώστε να μην απειλείται τόσο η δική μας ζωή, όσο και των γενεών που θα ακολουθήσουν. Αξίζει τον κόπο!», η ανακοίνωση του Δασαρχείου Ξάνθης που θα διαθέσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο δασικά δενδρύλλια, το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Αλλά και ο Δήμος Ξάνθης θα πραγματοποιήσει δενδροφύτευση στο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της Ασπίδας σε συνεργασία με τον Σοροπτιμιστικό Σύλλογο Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον έκαναν «μαύρο» στο ξύλο!

Αναζητούνται για πρόκληση σωματικών βλαβών. Είχαν προσωπικές διαφορές. Στις εννιά το βράδυ…