Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Έργα σε Ελλάδα – Βουλγαρία μέσω του INTERREG III

Έργα σε Ελλάδα – Βουλγαρία μέσω του INTERREG III

0

Μια σημαντική συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Απριλίου στο ξενοδοχείο «Ζ» Palace της Ξάνθης, η σπουδαιότητα της οποίας απορρέει από το γεγονός, ότι η επιτροπή καθοδήγησης της κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III / PHARE CBC Ελλάδας – Βουλγαρίας, αφ’ ενός μεν συζήτησε και ενέκρινε τα προτεινόμενα έργα, προς ένταξη στο κοινοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και την Βουλγαρία, αφ’ ετέρου δε απετέλεσε το βήμα σύμπραξης απαραίτητο για την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εξέλιξης των ήδη ενταγμένων έργων. Η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της επιτροπής ξεκίνησε με τις προσφωνήσεις των συμπροέδρων της ελληνικής και της βουλγαρικής πλευράς. Παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Μ. Αγγελόπουλος, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης, ο κ. Χατζόπουλος Χρήστος εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης , κ. Κώστας Κοκκινοπολίτης ο οποίος πραγματοποίησε την εισήγηση έγκρισης έργων, και ο κ. Τάσος Αλεξανδρίδης, ενώ από Βουλγαρικής πλευράς η κα Boyana Chidarova, ο περιφερειάρχης του Σμόλιαν καθώς και εκπρόσωποι φορέων, όπως από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης ο Δήμαρχος Βιστονίδας κ. Τσολακίδης και ο πρόεδρος του Ταμιείον Θράκης κ. Γεώργιος Παύλου.

Ο περιφερειάρχης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών της επιτροπής, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα INTERREG III, καθώς και στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης της υλοποίησης των έργων, αναγκαιότητα που έχει πιστοποιηθεί με τις πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο, καθώς η συμβολή της συνεργασίας με την βουλγαρική και τουρκική πλευρά για τη διαχείριση της κρίσης αποσόβησε μεγάλες καταστροφές : «Η συμπόρευση με τη βουλγαρική πλευρά έχει αποδώσει πολύ. Η συνεργασία και η δυνατότητα πραγματικών δράσεων που έχουν τελικό αποτέλεσμα και αφορούν και τους δικαιούχους και τους αποδέκτες και ευρύτερα κοινωνικά σύνολα είναι σε πολύ καλή πορεία. Η βουλγαρική πλευρά, η κεντρική αρχή της Θεσσαλονίκης, η νέα διαχειριστική αρχή , ο επικεφαλής κ. Αλεξανδρίδης και όλοι συνηγορούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Για μένα επιτάχυνση σημαίνει αποτέλεσμα ουσίας και όχι αριθμοί στους οποίους ανταποκρινόμαστε. Αυτό επιτυγχάνεται. Τα έργα είναι υψηλού προϋπολογισμού, κατατάσσονται στα 24 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και βουλγαρικής πλευράς και έχουν μια λογική. Η λογική αυτή υπηρετείται σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κι όχι με μεμονωμένα έργα. Αυτό εξάλλου υπαγορεύεται και από τη φιλοσοφία του INTERREG. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και επειδή κάποτε στο άμεσο μέλλον το θα «κολλήσει» στο Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα επιβάλλεται αυτές οι δράσεις να ολοκληρώνονται σωστά. Για μας που ζήσαμε τον Έβρο μ’ έναν έντονο τρόπο με καθημερινή ανάγκη – απαίτηση, αλλά και υποχρέωση συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας αυτό το πρόγραμμα εκπληρώνει όλες αυτές τις προτεραιότητες, που αγκυλώσεις προβλήματα και αδυναμία χρηματοδότησης εμπόδιζαν τόσο καιρό. Στο τέλος της ημέρας θα έχουμε μια σειρά έργων από το 2.2 έως το 2.3 του προγράμματος, δηλαδή από την κατάρτιση στελεχών της δημόσιας διοίκησης, την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και θα καταλήξουμε στην υιοθέτησης των προτάσεων της κεντρικής διαχειριστικής αρχής του ούτως ώστε αυτό να ανακοινωθεί επισήμως. Όμως επειδή είναι επιτροπή καθοδήγησης και θα έχουμε συζήτηση επί των προτάσεων δεν θα επεκταθώ».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Βιστονίδας κ. Τσολακίδης, εξεδήλωσε την ελπίδα να φτάσει το πρόγραμμα και στους δήμους, ώστε να υλοποιηθούν και εκεί κάποια έργα.

Δήμαρχος Βιστονίδας κ. Τσολακίδης: «Επιτέλους το άρχισε να τρέχει με γρηγορότερους ρυθμούς. Εγώ είμαι εκπρόσωπος από τη μεριά της ΚΕΔΚΕ στην επιτροπή παρακολούθησης και προσπαθώ μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με όσα περισσότερα έργα τους δήμους γιατί θεωρώ ότι το πρόγραμμα αυτό εκτός από τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται πρέπει να ενταχθούν και κάποια έργα τοπικής εμβέλειας στους δήμους».

Η επιτροπή συζήτησε την εξέλιξη των έργων που έχουν ενταχθεί, αλλά και έργα υπό ένταξη και αφορούν τους δήμους της περιφέρειας. Ο Δήμος Βιστονίδας επιδιώκει να εντάξει στο πρόγραμμα την ανάπλαση ενός Παραδοσιακού κτιρίου (απέναντι από το Πολιτιστικό κέντρο) στη Γενισέα: « Είναι ένας χώρος παράδοσης και Πολιτισμού. Τον αγοράσαμε πέρυσι. Έτσι θα διασωθεί το κτίριο που είναι παραδοσιακό και θα συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στο δήμο μας. Το έργο υπάρχει στην εισηγητική πρόταση και πιστεύω να ολοκληρωθεί η ένταξή του», πρόσθεσε ο κ. Τσολακίδης.

Προτεινόμενα έργα στην περιφέρεια μας

Σημειώνεται ότι στο μέτρο 3.3 «ανάδειξη και προβολή πολιτιστικών και τουριστικών πόρων με προϋπολογισμό 3.330.000 ευρώ υπάρχουν μεταξύ άλλων, προτεινόμενα έργα όπως «Δημιουργία Μεθόδου εκμάθησης της Βουλγαρικής και Ελληνικής Γλώσσας με αντίστοιχη υποστήριξη συμπεριλαμβανομένης και της αγγλικής μέσα από την θεατρική αγωγή, τη μουσική παιδεία και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις» με δικαιούχο το «Ταμιείον Θράκης», «Ανάδειξη και προβολή της Βυζαντινής ταυτότητας της Διασυνοριακής Περιοχής Ροδόπης», με δικαιούχο την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας Καβάλας – Ξάνθης , «Διασυνοριακό κέντρο ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς», για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Ξάνθης. Σ’ ότι αφορά το μέτρο 2.3 για τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας προτείνεται «Η μεταφορά τεχνογνωσίας σαν διαδικασία επίσπευσης της ανάπτυξης των ΜΜΕ της νότιας Βουλγαρίας», με τελικό δικαιούχο το ΔΠΘ. Έργα που αφορούν στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος υπάρχει προτεινόμενο έργο, η καταγραφή και ανάδειξη των θερμών πηγών στις Θέρμες του Ν., Ξάνθης με τελικό δικαιούχο την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταράχτηκαν τα νερά… των επιχειρήσεων με το ενιαίο ωράριο

Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Το ενιαίο ωράριο θα μας εξοντώσει…». Αναταράχτηκαν τα νερά…ανήμ…