Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

0

Οι πέντε υποψήφιοι μιλούν στο «Ε» για τους στόχους και τις επιδιώξεις τους

Την τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη μελών και προεδρείων στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.

Στην Ξάνθη, πέντε είναι ως γνωστόν οι υποψήφιοι οι οποίοι διεκδικούν την θέση του προέδρου.

Ο Περιστέρης Μαλάκης, ο Κώστας Γούναρης, ο Γιώργος Τσοτανίδης, η Κυριακή Κιούση και ο Ανέστης Χατζηχρήστου.

Πρόκειται για πρόσωπα γνωστά της πόλης, επαγγελματίες με μια μακρά παρουσία στις δικαστικές αίθουσες και φυσικά με εμπειρία στα «εσωτερικά» του Δικηγορικού Συλλόγου αφού οι περισσότεροι διετέλεσαν σύμβουλοι αρκετά χρόνια.

Σήμερα, οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, μιλούν στο «Ε» για τους στόχους που θέτουν με την εκλογή τους αλλά και για τα προβλήματα που χρειάζονται επίλυση.

Περιστέρης Μαλάκης

Οφείλω να ομολογήσω πως οι δύο θητείες του κ. Θανάση Ξυνίδη ήταν πετυχημένες αφού έγιναν αρκετά πράγματα μέσα στον Σύλλογο και από πλευράς μηχανοργάνωσης και από τις βιβλιοθήκες που δημιουργήθηκαν και νομίζω πως πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια διότι οι ανάγκες υπάρχουν. Τα κενά υπάρχουν και θα πρέπει κάποιος ο οποίος έχει μια εμπειρία η οποία θα συνδυαστεί με τους υποψηφίους συμβούλους, εφόσον υπάρχουν οι παλιοί και οι νεώτεροι. Έχω την γνώμη πως ένα καλό πάντρεμα της εμπειρίας και νεανικής ορμής θα δώσει το καλύτερο για τον Σύλλογο. Πιστεύω ότι είναι βέβαια ένα συνδικαλιστικό όργανο που σημαίνει διεκδίκηση προς τα κάτω, από πλευράς Υπουργείου για τις ανάγκες και του κτιρίου, για την περιχαράκωση του επαγγέλματός μας, για την αύξηση του εισοδήματος… υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, σοβαρότατα στο δικηγορικό σώμα και έχω την άποψη ότι θα μπορέσω να ανταποκριθώ γιατί έχω μια εμπειρία τριάντα περίπου ετών έντονης παρουσίας στις δικαστικές αίθουσες και γνωρίζω τα θέματα πολύ καλά.

Έπειτα διετέλεσα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Από τα νεανικά μου χρόνια είχα συνδικαλιστεί και θεωρώ πως έχω όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρειάζονται και γι’ αυτό το λόγο, με το τέλος της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας θα ήθελα να προσφέρω στο Σώμα των Δικηγόρων που πράγματι αγαπώ πάρα πολύ.

Κώστας Γούναρης

Θεωρώ ότι οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης γίνονται σε μία περίοδο σημαντική και ενδιαφέρουσα. Σημαντική, γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες αλλαγές στη άσκηση του επαγγέλματός μας και ενδιαφέρουσα, γιατί το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογος ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα και κινητικότητα σε διάφορους τομείς, την οποία την προσεχή περίοδο οφείλει να κεφαλαιοποιήσει προς όφελος των μελών του. Η καθημερινή παρουσία και συμβολή του Συλλόγου στα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στην άσκηση των καθηκόντων τους, η άμεση και ουσιαστική βελτίωση του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης στην πόλη μας, η διαρκής και συστηματική ενημέρωση των δικηγόρων στα νέα αντικείμενα της νομικής επιστήμης, είναι μερικά από τα σημαντικά θέματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Διοίκηση του Συλλόγου μας. Εκτός όμως από αυτά υπάρχουν και τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα που απασχολούν ευρύτερα το νομικό κόσμο της πατρίδας μας, στα οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης οφείλει να έχει και άποψη και γνώση. Ο πληθωρισμός των δικηγόρων, οι νέες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος σε σχέση και με τις αλλαγές που ετοιμάζονται και προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης είναι θέματα που αφορούν το δικηγορικό κόσμο, κύρια τους νέους δικηγόρους, αλλά όχι μόνο αυτούς και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σήμερα ή τουλάχιστον να προετοιμαστούμε έγκαιρα για τις συνέπειές τους. Τέλος είναι απόλυτα αναγκαίο να συνεχισθεί μία ουσιαστική κατά τη γνώμη μου παρουσία και παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης στα γενικότερα τοπικά και κοινωνικά προβλήματα της περιοχής μας. Για να γίνουν όμως όλα αυτά και ίσως και πολλά άλλα δεν αρκεί ένας ικανός Πρόεδρος ή ένα καλό Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι απολύτως απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή και η ουσιαστική συμβολή όλων των συναδέλφων. Γιατί ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν είναι απλώς ένας επιστημονικός σύλλογος ή ένα συνδικαλιστικό σωματείο. Είναι το εργαλείο της καθημερινής μας δουλειάς. Και ως τέτοιο χρειάζεται τη βοήθεια όλων για να λειτουργήσει προς το συμφέρον όλων. Με αυτούς τους στόχους σε πολύ γενικές γραμμές, έπειτα από εννέα χρόνια συμμετοχής μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, διεκδικώ μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους τη ψήφο των δικηγόρων της Ξάνθης για τη θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου. Οι συνάδελφοι θα κρίνουν, θα συγκρίνουν και θα αποφασίσουν. Όμως ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα το πιο σημαντικό από όλα είναι και μετά τις εκλογές να συνεχισθεί και να ενισχυθεί ένα κλίμα αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού, που παρά τις διαφωνίες μας, τα προβλήματα και τις ιδιομορφίες του επαγγέλματός μας είναι κυρίαρχο στο Σύλλογό μας.

Κυριακή Κιούση

Μετά από πέντε θητείες, δεκαπέντε χρόνια δηλαδή που είμαι μέλος του Δ.Σ. Ξάνθης, από τα οποία τα τελευταία έξι χρόνια υπηρετώ το Σύλλογο από τη θέση της Γραμματέως, γνωρίζω με λεπτομέρεια όλα τα προβλήματα, από τα μεγαλύτερα ως τα μικρότερα που αφορούν εμάς τους Δικηγόρους. Όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να δημιουργήσουμε, να αλλάξουμε και να πετύχουμε πράγματα που έκαναν τον σύλλογό μας άρτια οργανωμένο, ικανό να βοηθήσει κάθε συνάδελφο στην εύρυθμη άσκηση του λειτουργήματός του, να σταθεί στο πλευρό του σε κάποια δυσκολία του, να επιμορφώσει τα μέλη του, να έχει λόγο και θέσεις ώστε να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και κοινωνικό ρόλο έντονο με παρουσία, παρέμβαση και συμμετοχή όπου χρειάζεται. Τα προβλήματα όμως δεν παύουν να υπάρχουν και κυρίως στους νέους συναδέλφους, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του Συλλόγου μας. Πιστεύω πως η συναδελφικότητα και η αλληλεγγύη που καλλιεργήσαμε μέσα στο σύλλογό μας έτσι ώστε να είμαστε ένα «δεμένος» σύλλογος, κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα, βοηθάει τους νέους δικηγόρους να αισθάνονται τουλάχιστον από αυτή τη πλευρά κάποια ασφάλεια, γιατί από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν τον καθημερινό αγώνα για επιστημονική- επαγγελματική καταξίωση. Εκτός από το γεγονός ότι οι δικηγόροι αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα η καθημερινή επιβίωση να είναι προβληματική, μεγάλη δυσκολία έχουν οι γυναίκες δικηγόροι, οι οποίες μάλιστα στο σύλλογό μας είναι περισσότερες από τους άντρες, και οι οποίες καλούνται να έχουν περισσότερους ρόλους αφού είναι και σύζυγοι και κυρίως μητέρες. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρετώντας τον Σύλλογο αφιέρωσα πολύ από τον επαγγελματικό αλλά και τον προσωπικό μου χρόνο, με αληθινή χαρά όμως, γιατί πραγματικά θεωρώ το δικηγορικό σύλλογο το δεύτερο σπίτι μας και κάθε καινούργιο δικηγόρο ένα νέο μέλος στην οικογένειά μας.

Γιώργος Τσοτανίδης

Η υποψηφιότητά μου, ως Προέδρου, στο Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης, μου δημιουργεί την πρόσθετη ευθύνη, να αυτοπροσδιορισθώ. Από το 1981 είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και από το έτος 1993 μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, συνεχώς εκλεγόμενος επί τέσσερις διαδοχικές θητείες. Στην δωδεκαετή μου θητεία, ως αναπληρωτής πρόεδρος, έχω εκπροσωπήσει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το Δικηγορικό Σύλλογο στα διάφορα Ταμεία Υγείας και Αλληλοβοηθείας (Τ.Υ.Δ.Ε.-Λ.Ε.Δ.Ε.), στις Γενικές Συνελεύσεις τους, σε αρκετές Ολομέλειες των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και ως εκ τούτου απέκτησα εμπειρία και έχω πλήρη επίγνωση των θεμάτων του κλάδου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι συμμετείχα στις Ολομέλειες της Δράμας, Σπάρτης, Θεσσαλονίκης και αρκετές φορές των Αθηνών. Οι στόχοι μου, οι οποίοι αποτελούν καταστάλαγμα της μακρόχρονης επαφής μου με τα θέματα του κλάδου, συνοψίζονται στα Ταμεία , με την Κωδικοποίηση με τη μορφή ενιαίου εντύπου, όλων των λειτουργούντων μέχρι σήμερα Ταμείων (Συμβολαίων, Απαλλοτριώσεων, Πτωχεύσεων, Πολιτικών και Ποινικών Υποθέσεων, Λ.Ε.Α.Δ.Ξ.), ως και του Κώδικα περί Δικηγόρων, για καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων. Στην Ομαδική ιατρική ασφάλιση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου, σε αναγνωρισμένο Ιατρικό και Διαγνωστικό Κέντρο της χώρας, με δαπάνες του Λ.Ε.Α.Δ.Ξ.. Στην Επέκταση της σύμβασης με όλους τους φαρμακοποιούς της Ξάνθης, για την άμεση εξυπηρέτηση των συνταγολογίων και εκκαθάριση των επιστροφών από το Ταμείο Υγείας μέσω της γραμματείας του Συλλόγου. Έπειτα στο Δικαστικό Σώμα και τις Υπηρεσίες με συντονισμένη προσπάθεια με τα καθύλη αρμόδια Υπουργεία, Ταμεία κλπ για «Ευπρεπισμό του Δικαστικού Μεγάρου», ώστε να ικανοποιεί πλήρως την αισθητική και λειτουργικότητα του κτιρίου. Έπειτα στις σχέσεις των μελών του Συλλόγου με υπηρεσίες και τρίτους εν γένει καθώς και στο ασφαλιστικό των νέων δικηγόρων. Οι νέοι συνάδελφοι που διορίστηκαν μετά την 1-1-1993, ανήκουν σε διαφορετικό ασφαλιστικό καθεστώς, το οποίο είναι δυσμενέστερο έναντι των παλαιοτέρων συναδέλφων τους. Θα καταβληθεί προσπάθεια για ανεύρεση πόρων, προς δημιουργία ειδικού αποθεματικού στο Ταμείο Νομικών, ώστε ν’ αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των νέων συναδέλφων. Επίσης θέλω να σημειώσω ότι καθόλη τη διάρκεια της δικηγορίας μου, πλην της συνδικαλιστικής μου δράσης στο Σύλλογο, καμία άλλη θέση αιρετή ή δοτή δεν διεκδίκησα, ούτε κατέλαβα μέχρι σήμερα, στο Δημόσιο, στους Ο.Τ.Α. ή στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Παραμένω αδέσμευτος και ανεξάρτητος από τέτοιου είδους εξαρτήσεις και συνεπώς πιστεύω ότι εκλεγόμενος θα μπορέσω να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κλάδου και των συναδέλφων μου δικηγόρων.

Ανέστης Χατζηχρήστου

Οι στόχοι που έχω θέσει με την εκλογή μου, είναι κοινοί με των υπολοίπων υποψηφίων μπορεί να πει κανείς. Βέβαια ο καθένας φιλοδοξεί να προσθέσει ένα πετραδάκι στην επίλυση των προβλημάτων. Η δική μου προσφορά στοχεύει στο να βελτιώσει κυρίως την θέση των νέων δικηγόρων. Οι τάσεις στο επάγγελμά μας είναι πληθωριστικές. Αυξάνεται ο αριθμός των δικηγόρων από χρόνο σε χρόνο. Η δικηγορική ύλη μειώνεται και παρόλο που ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου είναι ανεκτίμητης αξίας διότι προσφέρει σημαντικό έργο στον ιστό της καλής λειτουργίας της κοινωνίας, η θέση του η επαγγελματική είναι δύσκολη αυτή τη στιγμή επειδή το επάγγελμα είναι πλέον ανοιχτό. Στα πλαίσια αυτού του στόχου θα πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες. Ειδικότερα, αν εκλεγώ και φυσικά οι ενέργειες γίνονται όχι μόνο από τον πρόεδρο αλλά και από τους συμβούλους, θα επικεντρωθώ στην βελτίωση της θέσης των νέων δικηγόρων η οποία θα επιδιωχθεί με την ενίσχυση και την καλύτερη διατήρηση των πόρων των ταμείων, των κοινών ταμείων των δικηγόρων, η αξιοκρατική κατανομή των θέσεων πάγιας αντιμισθίας δικηγόρων και νομικών συμβουλών ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο, οι συνάδελφοί μας να έχουν πολλές θέσεις και οι νέοι να απέχουν από τα πλεονεκτήματα αυτά που είναι απαραίτητα για την στήριξή τους. Εκτός από την επιδίωξη αυτή υπάρχουν και θέματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως είναι το Ειρηνοδικείο Σταυρούπολης που δεν είναι καλά οργανωμένο. Πρέπει δηλαδή να βρεθεί η σωστή βάση λειτουργίας του γιατί η παρουσία του στην περιοχή είναι καθοριστική. Η παρουσία ενός Δικαστηρίου στον χώρο εκείνο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική για την ζωή των κατοίκων της ίδιας της περιοχής αλλά και για την εξυπηρέτηση των αναγκών που προκύπτουν στον τομέα της αρμοδιότητάς του. Ένα ακόμη θέμα που με απασχολεί είναι οι επιδιώξεις της Μονής Βατοπεδίου στον νομό μας.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστολή ΟΕΒΕΞ προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Εκφράζει την δυσαρέσκειά της για το ενιαίο ωράριο. Επιστολή στην οποία εκφράζει την έντονη…