Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Εκδήλωση του ΠΑΚΕΘΡΑ για τους Πομάκους

Εκδήλωση του ΠΑΚΕΘΡΑ για τους Πομάκους

0

Tο Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο:

" Μετασχηματισμοί της εθνοτικής ταυτότητας των Πομάκων. Ιστορική προσέγγιση "

Ομιλητές:

– Παναγιώτης Παπαδημητρίου, Ιστορικός, Διδάκτορας Α.Π.Θ., Ερευνητής του κέντρου Βυζαντινών Ερευνών

– Φάνης Μαλκίδης, Λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

Αμφιθέατρο Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΠΡΟΚΑΤ)

Τρίτη 12 Απριλίου 2005 ώρα 7.00 μ.μ.

Σύντομη περίληψη

Στην εισήγηση του Παναγιώτη Παπαδημητρίου, με βάση τις πηγές των κρατικών αρχείων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, καταβάλλεται προσπάθεια να καταδειχθεί ότι η μουσουλμανική ταυτότητα του πομακικού πληθυσμού, η απουσία επίτευξης εθνοτικής συνοχής και η αποδοχή της αφομοίωσης είναι συνέπειες της εθνικής πολιτικής της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Η εισήγηση του Θεοφάνη Μαλκίδη αναλύει το ζήτημα του μετασχηματισμού της ταυτότητας των Πομάκων στην ελληνική Θράκη από το 1930 μέχρι σήμερα. Στο πρώτο μέρος καταγράφεται η πομακική κοινωνία και ταυτότητα από το 1930 μέχρι το 1952. Στο δεύτερο μέρος αναλύονται οι αλλαγές στην πομακική φυσιογνωμία μετά το 1952 έως και σήμερα. Στόχος της εισήγησης είναι να αναδείξει το ζήτημα των Πομάκων σε σχέση με τη μακροχρόνια καταπίεση της ιστορίας, της παράδοσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της γλώσσας τους και να αναλύσει τον μετασχηματισμό της ταυτότητάς τους.

Βιογραφικά σημειώματα

Ο Παναγιώτης Γ. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Λαμία Φθιώτιδας το 1966. Είναι πτυχιούχος της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου ( University College of London ) και διδάκτορας της Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και ως υπότροφος του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον ( Princeton ) των Η.Π.Α. Συμμετείχε στο Διαπολιτισμικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων του Υπουργείου Παιδείας και ασχολείται ερευνητικά με θέματα της ιστορίας και της εθνοτικής ταυτότητας των Πομάκων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι Πομάκοι της Ροδόπης. Από τις εθνοτικές σχέσεις στους βαλκανικούς εθνικισμούς (1870 – 1990 )», Εκδ. Κυριακίδης, Θεσσαλονίκη, 2003. Τα δύο τελευταία χρόνια υπηρετεί στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1970. Σπούδασε Οικονομικές και Κοινωνικές επιστήμες και είναι Λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Τα κυριότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η κοινωνική αλλαγή, η σύγχρονη μετανάστευση, οι κοινωνίες και οι μειονότητες, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι κοινωνικές ανισότητες στον Παρευξείνιο χώρο και την Χερσόνησο του Αίμου. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: «Προσαρμογή και συγκρότηση της αγροτικής κοινωνίας στο ελληνικό κράτος» (2001), «Ευρωπαϊκή Ένωση και Παρευξείνιος Χώρος» (2004), «Πολιτική Οικονομία και Κοινωνία στη Σύγχρονη Ρωσία» (2005).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινάει σταδιακά ο φετινός «αντικουνουπικός»σχεδιασμός

Μπορεί κάποιοι να πουν ότι είναι ίσως λίγο νωρίς να μιλάμε για…κουνούπια, η Νομαρχία Ξάνθη…