’21: Εθνικό έρεισμα για το μέλλον…

0

25η Μαρτίου 1821: Σημείο αναφοράς, φανοστάτης θύμησης και το μήνυμα του εθνικό έρεισμα! Η επιλογή της, σαν ημέρα εορτασμού εμπεριέχει πολλαπλό συμβολισμό. Είναι η αρχή της Άνοιξης – της αναγέννησης ενός έθνους και της σύστασής του σε κρατική οντότητα. Είναι η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – άρρηκτα δεμένος ο ελληνοχριστιανισμός – υποδηλώνει την υπέρτατη ανάγκη ενός συνόλου «δεμένου» υπό κοινήν γλώσσα, θρησκεία, παρελθόν, να απαιτήσει την ελευθερία του. Το σύνθημα ένα: «Ελευθερία ή Θάνατος»! Οι λέξεις δυνατές και απόλυτες. Ελευθερία ισοδυναμεί με τη ζωή – αυτή είναι η έννοιά της για τους Ραγιάδες – γι’ αυτό παλεύουν. Θάνατος, ισοδυναμεί με τη σκλαβιά μισού αιώνα , την υποδούλωση , την καταπάτηση κάθε έννοιας ελευθερίας και σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε έννοια συμβιβασμού είναι αδύνατη.

25η Μαρτίου 2005: Μια ελληνική κοινωνία στο δρόμο της παγκοσμιοποίησης, θυμάται τον πατριωτισμό της κρεμώντας σημαίες…ξαναφέρνει στο νου της τους ήρωες διοργανώνοντας ομιλίες και παρακολουθεί παρελάσεις της μαθητιώσας νεολαίας και του στρατού. Όμως επιμένει να ξεχνά πως η επανάσταση του 1821 ήταν μια πράξη υπερβατική που υποδηλώνει την ενότητα ενός συνόλου με κοινό στόχο. Σε καιρούς χαλεπούς που το «εγώ» αντιπαλεύει το «εμείς» καλό είναι να … «βουτήξουμε στ’ αθάνατα νερά του ‘21» και να αντλήσουμε όλα εκείνα τα ηθικά και εθνικά ερείσματα που θα μας οδηγούν στο μέλλον. Επιβεβλημένο είναι να διδάξουμε στην νεολαία μας – που στην πλειονότητά της αγνοεί, και είναι ευθύνη μας αυτό – τη φράση του Ρήγα: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»!

Προς τούτο συγκλίνουν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Παντελεήμονα, του Στρατηγού διοικητή κ. Καραβά Κωνσταντίνου, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρίδη του βουλευτή της ΝΔ κ. Φίλιππου Τσαλίδη , μετά το πέρας της καθιερωμένης παρέλασης.

Γ. Γραμματέας Περιφέρειας Μιχάλης Αγγελόπουλος: «Το μήνυμα της ημέρας είναι συμβολισμός, ανάταση, συνεκτικότητα, προοπτική. Οι ήρωες του ’21 εμφανείς και αφανείς, γαλουχούν το σήμερα και οδηγούν – θέλουμε να πιστεύουμε όλοι την πολιτεία σ’ ένα καλύτερο μέλλον. Όποιος δεν θυμάται, δεν γνωρίζει, δε δημιουργεί, όποιος δε δημιουργεί δεν μετέχει».

Σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων: «Χρόνια Πολλά σε όλους στην διπλή γιορτή της ελευθερίας ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους αλλά και της ελευθερίας του δικού μας γένους. Αυτή τη λαμπρά ημέρα του Ευαγγελισμού καμαρώσαμε τα παιδιά μας, την μαθητιώσα, τη σπουδάζουσα νεολαία, τα στρατευμένα μας νιάτα αυτά στα οποία θα παραδώσουμε τη σκυτάλη της ζωής για να μας διαδεχτούν. Είναι χρέος μας έναντι εκείνων που θυσιάστηκαν και έναντι εκείνων που θα’ ρθουν στη ζωή, να διαφυλάξουμε τα ιδανικά μας, τις αιώνιες αξίες και το αγαθό της ελευθερίας».

Στρατηγός διοικητής Καραβάς Κωνσταντίνος: «Οι θυσίες των προγόνων μας ας γίνουν φωτεινό παράδειγμα για μας σήμερα για να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Π. Σγουρίδης: «Το έθνος μας και το ελληνικό κράτος στην μακραίωνη ιστορία πάντα βρισκόταν μπροστά σε σταυροδρόμια , σε δύσκολες στιγμές και πάντα μπορούσε να τις ξεπεράσει. Όλες οι στιγμές όμως έχουν και μια αξιολόγηση. Έτσι η επανάσταση του 1821 ήταν ένα μέγιστο εθνικό γεγονός, ήταν η παλιγγενεσία μας, ή το έπος του ’40! Υπάρχουν και άλλες στιγμές αξιόλογες, όπως το ότι μπήκαμε στην Ε.Ε. ότι κατορθώσαμε να διοργανώσουμε την Ολυμπιάδα. Κι αυτό το κάναμε με επιτυχία, όταν είμαστε ενωμένοι. Όταν δεν κοιτούσαμε το παρελθόν και μόνο αυτό. Να κοιτάμε μπροστά και να έχουμε πάντα όραμα. Αν θέλουμε και τώρα να επιτύχουμε, γιατί είναι η ώρα της Περιφέρεια,ς είναι η ώρα της αναγέννησης της περιφέρειας, θα πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να έχουμε όραμα».

Βουλευτής ΝΔ κ. Φίλιππος Τσαλίδης: «Κάθε φορά που αυτός ο λαός έχει οράματα μεγαλουργεί. Πριν από 184 χρόνια το όραμα ήταν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία». 184 χρόνια μετά στη νέα εποχή που ζούμε και με τη νέα διακυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο αξιών, προκειμένου να εμπνεύσουμε τους νέους μας για μια καλύτερη Ελλάδα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μοίρασαν… την πίτα του Νομαρχιακού προεδρείου

Συμπιλίδου, πρόεδρος, Χατζημεμίς Τουρκές Αντιπρόεδρος, Στάντζιου γραμματέας. Συμπιλίδου: «…