«Παγωνιά» και στις εκπτώσεις
Δεν είναι ευχάριστο μεν, αλλά είναι η αλήθεια. Η παγωνιά και οι μείον βαθμοί στο θερμόμετρο, κρατούν στη ζέστη τους καταναλωτές. Έτσι, λίγοι, ελάχιστοι είναι αυτοί που βγαίνουν έξω για να επισκεφθούν και καταστήματα. Τα καταστήματα που κάνουν εκπτώσεις μεν, αλλά οι καταναλωτές δεν πολυβγαίνουν.
Έτσι, μοιραία, «πάγωσαν» και οι χειμερινές εκπτώσεις πάγωσε και το χαμόγελο και η αισιοδοξία των καταστηματαρχών να δουλέψουν και να μειώσουν τη χασούρα.
-Στραβά κι ανάποδα ξεκίνησε η νέα χρονιά.
Γ.Δ.
Χιόνια στην Αττική
Δε σας κρύβω πως κάθε φορά που χιονίζει αρκετά στην Αττική, βρίσκομαι σε κατάσταση ευθυμίας. Γελώ με τις υπερβολές των τηλεοπτικών καναλιών.
Ένα αναμενόμενο φαινόμενο που έχει μάλιστα προαναγγελθεί, γίνεται θέμα απασχόλησης ολημερίς των δελτίων. Με ρεπορτάζ από τα χιονισμένα μέρη, για τις αλατιέρες, τα εκχιονιστικά, τα πεσμένα δέντρα, το κοντό και το μακρύ, γιατί χιόνισε. Γιατί έκλεισε ο δρόμος. Για τις ευθύνες, για την απουσία των δήμων, του κράτους.
Το ότι στη Φλώρινα το χιόνι κατοικοεδρεύει εδώ και καιρό, το ότι έχει μείον 12-15 βαθμούς, καμία κουβέντα. Όλα για την Αττική. Κράτος της Αττικής…
Γ.Δ.
Πέσαμε σε …χειμερία νάρκη!
Στο μεταξύ ενώ όλη η ειδησεογραφία είναι αφιερωμένη στην επέλαση της «Ελπίδας» από την Αττική και στις αποζημιώσεις, τους απεγκλωβισμούς και στους celebrities που δεν χάνουν ευκαιρία για μερικές εμφανίσεις σε λευκό φόντο, στην Ξάνθη ζούμε στον αστερισμό του παγετού και των πολικών θερμοκρασιών. Αλλά ούτε γκρινιάζουμε, ούτε δυσανασχετούμε ιδιαίτερα. Μόνο που θα πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας σε πετρέλαιο θέρμανσης που έφτασε στα 1,20 και σε ρεύμα όσοι έχουν κλιματιστικά που έχει αύξηση 45%.! Κατά τα άλλα καλά! Αφού συνεννοήθηκαν και οι δήμαρχοι και έκλεισαν όλοι μαζί τα σχολεία πάλι καλά! Στο μέτωπο της πανδημίας τα κρούσματα στα ύψη (συνηθισμένα πράγματα). Αν δεν είχαμε και εκείνη την κόντρα για την ΔΗΚΕΞ (περσινά ξινά σταφύλια) θα λέγαμε πια ότι είμαστε σε χειμερία νάρκη!
Μ.Ξ.
Ξανθιώτικη πατέντα
«Οκτώ νομά σ’ ένα δωμά» κατά τον εξαίρετο Άκη Πάνου στο γνωστό λαϊκό τραγούδι του. Το υλοποίησαν στην πράξη κάποιοι συμπολίτες μας. Οι οποίοι όλοι ανεμβολίαστοι, είπαν να το ρίξουν έξω. Βρήκαν ομοϊδεάτη ταβερνιάρη και γλεντούσαν την ελευθερία τους.
Έλα όμως που δύσκολα να μείνει μυστικό σε μια πόλη σαν την Ξάνθη. Οπότε μπουκάρει η Αστυνομία και χαλάει το γλέντι και την παρέα. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά «κοστουμάρει» τον ιδιοκτήτη με πρόστιμο 5.000 ευρώ και δύο βδομάδες κατεβασμένα τα ρολά, ενώ οι μερακλήδες επαναστάτες βεβαιώθηκαν με το ανάλογο αντίτιμο της μαγκιάς τους.
-Αξίζει όλοι μαζί να φωνάξουν το γνωστό «κακούργα κενωνία που τιμωρείς τα καλύτερα παιδιά!»
Γ.Δ.
Είμαστε κράτος και πολίτες της πλάκας
Δεν θ’ αποφύγω να θίξω το θέμα με την αναμενόμενη χιονόπτωση πανελλαδικά σχεδόν.
Μέρες πριν το δελτίο καιρού της ΕΜΥ ανέφερε πως θα υπάρχει χιόνι και μάλιστα αρκετό.
Αφού λοιπόν ήταν γνωστό το τι θα συμβεί, ρωτάω ο αφελής, γιατί δεν ήταν όλοι αυτοί που έπρεπε έτοιμοι;
Δήμοι, Αντιπεριφέρειες, Περιφέρειες, Υπουργεία, διαχειριστές οδικών αρτηριών, άλλες υπηρεσίες και Οργανισμοί; Δήθεν ετοιμάστηκαν. Και όταν ήρθε η ώρα της αντιμετώπισης του φυσικού φαινομένου, οι περισσότεροι ήταν απόντες λόγω μη προετοιμασίας!! Κράτος της πλάκας.
Από την άλλη, η ευθύνη των πολιτών. Σε ενημερώνουν ότι θα χιονίσει πολύ. Κι εσύ ο έξυπνος και μάγκας νεοέλληνας το αγνοείς. Και βγαίνεις στο χιόνι χωρίς αλυσίδες γιατί έχεις τάχα μου « αυτοκινητάρα». Και τελικά μένεις, κολλάς και γίνεσαι αιτία να μπλοκαριστεί η κυκλοφορία. Ιδού, πολίτες της πλάκας.
Κράτος της πλάκας, το ίδιο και οι πολίτες. Μη συντονιζόμενοι οι δύο, δημιουργούν το μπάχαλο και ο ένας βρίζει τον άλλο. Κωμωδία και τραγωδία μαζί, απογοήτευση.
Γ.Δ.
Προσοχή στην καθημερινότητα
Πρόκειται για μια επισήμανση φιλική όχι άγνωστη βέβαια στους εν ενεργεία αυτοδιοικητικούς αλλά και αυτούς της αντιπολίτευσης.
Τονίζεται παγίως πως η καθημερινότητα είναι αυτή που δίνει μπόνους στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Έτσι, τα απλά καθημερινά θέματα και ζητήματα ενός δήμου δεν θα πρέπει να αγνοούνται διότι αυτά απασχολούν άμεσα τον δημότη μόλις βγει από την πόρτα του σπιτιού του.
Επειδή έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας, ας τον αξιοποιήσουν οι αυτοδιοικητικοί κι ας μην αγνοήσουν θέματα όπως η καθαριότητα, τα σκουπίδια, το νερό, το πράσινο, τα πεζοδρόμια, το πάρκινγκ στην πόλη, οι πεζόδρομοι, οι ποδηλατόδρομοι.
Γ.Δ.
Χρειάζεται προσοχή
Εμφανίστηκαν στη δημόσια ζωή εδώ και λίγα χρόνια και δυστυχώς ήρθαν για να μείνουν. Πρόκειται για τις ψευδείς ειδήσεις, γνωστές ως Fake news.
Το τραγικό στην περίπτωση αυτή είναι πως τα μεγαλύτερα ψέματα είναι αυτά που γίνονται περισσότερο πιστευτά.
Όμως το ακόμη πιο δυσάρεστο είναι ότι τις ψευδείς ειδήσεις τις χρησιμοποιούν κόμματα και πολιτικοί. Κυρίως δε, για να κατηγορήσουν, απαξιώσουν και χτυπήσουν τους αντιπάλους τους. Μέθοδος γνωστή που εδώ και λίγα χρόνια χρησιμοποιούν τα λαϊκίστικα κόμματα που στερούνται ιδεολογικών αρχών.
Βέβαια το ψέμα σερβίρεται σε καλό περιτύλιγμα και προωθείται κυρίως από τα ηλεκτρονικά Μέσα, όπου μάλιστα σχόλια και «ειδήσεις» είναι χωρίς ονοματεπώνυμο. Έτσι, με τον τρόπο αυτόν, προωθείται το ψέμα, διαχέεται και κάνει τη ζημιά του. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και επιφυλακτικότητα.
Γ.Δ.
«Ζει» η πλαστική σακούλα
Το πληροφορηθήκαμε Ιανουάριο του 2019. Ότι δηλαδή θα υπάρχει επιβάρυνση ειδικού τέλους 0,04 λεπτών στις πλαστικές σακούλες. Κάποιοι πίστεψαν μάλιστα πως έτσι θα μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορούντων πλαστικών σακούλων.
Στην αρχή της εφαρμογής του ειδικού τέλους, όντως υπήρξε μια μικρή μείωση. Σταδιακά τα περισσότερα καταστήματα σταμάτησαν τη χρέωση, την οποία όμως συνεχίζουν κανονικά τα Σούπερ Μάρκετ.
Το ΄ότι δεν υπάρχει σημαντική μείωση της κυκλοφορίαφς σακούλων οφείλεται και στον χαρακτήρα του νεοέλληνα. Προτιμά να πληρώσει κάτι επιπλέον, παρά να φέρει από το σπίτι μια ήδη χρησιμοποιημένη.
Πρέπει όμως να τονίσουμε πως ένας πολύ μικρός αριθμός συμπολιτών βγαίνουν για ψώνια έχοντας μαζί τους πάνινη τσάντα.
Δυστυχώς είναι λίγοι.
Γ.Δ.
Η Ελπίδα πήγε… Μύκονο
Τις νότιες περιοχές σε ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, έπληξε η κακοκαιρία Ελπίδα με πολλά χιόνια και πολικές θερμοκρασίες. Είδαμε σπάνιες εικόνες από τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, με το χιόνι να φτάνει μέχρι τη θάλασσα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη κάτασπρες, ενώ Αττική, Στερεά και Θεσσαλία δέχθηκαν πάλι το σφοδρότερο κύμα του χιονιά.
Κι ενώ η Αθήνα θύμιζε πρωτεύουσα της Σκανδιναβίας κι όχι της Μεσογείου, χτυπημένη από αεροχείμμαρους και χιονοκαταιγίδες (μάθαμε και νέα φαινόμενα), εμείς εδώ οι Θρακιώτες, εκτός από λίγο χιόνι στα βουνά και πολύ κρύο, δεν ζήσαμε ακραία φαινόμενα. Έχουμε καλομάθει τελευταία να βλέπουμε την υπόλοιπη Ελλάδα να υποφέρει από καιρικές καταστροφές κι εμείς να παραμένουμε σχεδόν αλώβητοι. Ίσως ο περιορισμός αυτών των ακραίων φαινομένων στην περιοχή μας να οφείλεται και στην προστασία που μας παρέχει η οροσειρά Ροδόπης. Όπως επίσης δεν ακούμε συχνά για ακραία φαινόμενα σε Γρεβενά, Κοζάνη, Ιωάννινα, δηλαδή σε περιοχές που προστατεύονται από την Πίνδο.
Πάντως πέρα από τα προβλήματα, την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση που προκάλεσε ο φοβερός χιονιάς, έγιναν και πολλά λογοπαίγνια με την αντίφαση του ονόματος της κακοκαιρίας, μιας και η ελπίδα συνδέεται πάντα με θετικά γεγονότα και ποτέ με καταστροφές. Αντιγράφουμε μερικά: «η Ελπίδα φέτος πήγε Μύκονο», «Θεέ μου όταν σου ζήτησα μια ελπίδα δεν εννοούσα αυτό ακριβώς» και «ευτυχώς αυτή τη φορά η ελπίδα έφερε μόνο χιόνι, γιατί την τελευταία φορά που ήρθε έφερε μνημόνιο»…
Αποτυχία του επιτελικού κράτους στην αντιμετώπιση του χιονιά
Η σφοδρή χιονόπτωση στην Αττική αποκάλυψε την απουσία του επιτελικού κράτους. Κακή εκτίμηση της σφοδρότητας των φαινομένων , κακός συντονισμός, αργά αντανακλαστικά στην λήψη αποφάσεων, αργοπορημένη παρέμβαση του Στρατού; Φταίει η Αττική οδός που δεν απαγόρευσε τα φορτηγά και δεν έκανε εκχιονισμό όπως έχει την ευθύνη; Φταίει ο περιφερειάρχης για τον ίδιο λόγο; Φταίει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας για μη σωστή εκτίμηση της κατάστασης και κακό συντονισμό; Φταίει η Μετεωρολογική (το ακούσαμε κι αυτό) που δεν έκανε ακριβείς προβλέψεις για την ένταση του φαινομένου; Όλα αυτά μαζί και άλλα τόσα το αποτέλεσμα δεν αλλάζει και είναι φανερό ότι η αντιμετώπιση ήταν ελλιπέστατη. Τόσες ώρες εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Αττική οδό αλλά και σε άλλες κεντρικές οδούς. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει πολλά να γίνουν στην Πολιτική Προστασία. Είναι πια γνωστό ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι όλο και συχνότερα και πρέπει να έχουμε την προστασία ενός σύγχρονου κράτους.
Καλές οι αποζημιώσεις για να κατευνάσουν την οργή αλλά χρειάζονται και πολιτικές αποφάσεις.
Μ.Ξ.