Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χωρίς ψάρια απέμεινε ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστονίδας

Χωρίς ψάρια απέμεινε ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστονίδας

0

Δεν τα πείραξε ο παγετός γιατί …δραπέτευσαν στην θάλασσα όταν οι πλημμύρες του Δεκεμβρίου έσπασαν τις πόρτες στην λίμνη

 

Οι αλιείς του συνεταιρισμού ζητούν χρόνια από την περιφέρεια ένα αντιπλημμυρικό και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του εκχειλιστήρα

 

Κανέναν κίνδυνο από  τον παγετό δεν διατρέχουν τα ψάρια του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βοστονίδας γιατί απλά …δεν υπάρχουν! Αυτή την πληροφορία μας μετέδωσε ο  πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Γκίλης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο Συνεταιρισμός είναι σε διάλυση καθώς ούτε αλιεύματα έχει, ούτε γόνο για του χρόνου αλλά ούτε και αποζημίωση!

Δεν έχει ψάρια ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστονίδας – Έφυγαν στην θάλασσα

Εξηγώντας την κατάσταση ο κ. Γκίλης ανέφερε πως οι πλημμύρες του πρώτου 15νθημέρου του Δεκεμβρίου 2021 ήταν καθοριστικές καθώς ο όγκος του νερού προκάλεσε υπερχείλιση και μεγάλη πίεση στις «πόρτες» της λίμνης που την χωρίζουν από την θάλασσα και ουσιαστικά δημιουργούν ένα φυσικό ιχθυοτροφείο για τον συνεταιρισμό, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλα τα ψάρια να φύγουν προς την θάλασσα και οι αλιείς του συνεταιρισμού να χάσουν το κεφάλαιό τους. Έτσι έφυγαν  κέφαλοι, καβούρια, χέλια αλλά και γόνος για την επόμενη χρονιά: «Οι πόρτες είναι σπασμένες γιατί συμφωνήσαμε να πέσει η στάθμη του νερού γιατί τώρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη ζημιά που έχουν υποστεί. Προς το παρόν όλα τα ψάρια έφυγαν και τα ψαρεύουμε με δίχτυα. Δεν θα έχουμε ούτε για τον επόμενο χρόνο αφού έφυγε και ο γόνος. Είμαστε διαλυμένοι και αποζημίωση δεν  έχουμε», σημειώνει ο κ. Γκίλης.

 

Ζητούν χρόνια από την περιφέρεια ένα αντιπλημμυρικό και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του εκχειλιστήρα

Υπενθυμίζουμε πως ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός ζητά επί χρόνια ένα αντιπλημμυρικό έργο από την περιφέρεια και έχει υποβάλλει πρόταση από το 2017 για 3 φράγματα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί: «Έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια να κάνει ένα αντιπλημμυρικό έργο στο μικρό λιμανάκι πίσω από τον εκχειλιστήρα. Οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν είναι παλιές από το 1960.  Είναι απαραίτητο γιατί το Πόρτο Λάγος είναι κάτω από την λίμνη και όταν φουσκώνει μπορεί να πνίξει το χωριό».

Το ζήτημα αυτό πρόκειται να συζητήσει ο κ. Γκίλης με τον νέο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστα Κουρτίδη με τον οποίο θα έχει συνάντηση το  επόμενο διάστημα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …