Εγκαίνια ζωγραφικής των παιδιών της πόλης μας
Αξία έχει η συμμετοχή
Στην κατάμεστη αίθουσα του 1ου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθήκης την Παρασκευή 25-2-2005 ώρα 18.00. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Ζωγραφικής των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Πόλης μας. Η δράση και η έκθεση πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Σχεδίου της για την Προστασία, Αποκατάσταση και Αξιοποίηση του Παραδοσιακού Οικισμού της Παλιάς Πόλης
Στόχος η αξιοποίηση του αξιόλογου δυναμικού των εκπαιδευτικών και μαθητών των Γυμνασίων, Λυκείων και Τ.Ε.Ε. του νομού μας στον τομέα της Ζωγραφικής. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης κ. Τζόλα Αναστασία, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Κ. Μόσχου Ανδρέας που χαιρέτησαν την προσπάθεια. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμια εκπαίδευσης ευχαρίστησε και συνεχάρει τον καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Ξενάκη Θόδωρο, καθηγητή Καλλιτεχνικών του 4ου και του 6ου Γυμνασίου, καθώς τον κ. Κρυπωτό Αντώνη, Μαθηματικό, καθηγητή στο Εσπερινό Γ/σιο –Λύκειο για την καθοριστική τους συμμετοχή στη δράση αυτή από την αρχή του προγράμματος μέχρι και την ημέρα των εγκαινίων.
Το Σάββατο 26-2-2005 στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, Ορφέως και Πινδάρου γωνία πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους φορείς σεμινάριο με θέμα τη Ζωγραφική και τις παρακάτω εισηγήσεις:
1)Πινακοθήκες-Εκπαιδευτικά Προγράμματα κ. Εξάρχου-Βασιλούδη Ουρανία,- Μαθηματικός-Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων Δ/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης.
2)Η Πόλη στη Ζωγραφική–Ένα πανάρχαιο θέμα με ένα νέο βλέμμα κ. Χάρης Καμπουρίδης-Ιστορικός Τέχνης, Σημειολόγος, Σύμβουλος Εθνικής Πινακοθήκης 1990-1994,
Τεχνοκριτικός στην εφημερίδα ¨Τα Νέα¨ από το 1984.
3)Η Ζωγραφική μέσα από απλές αλήθειες κ.Σεργκενλίδης Κρυωνάς-Ζωγράφος Εκπαιδευτικός Επιμελητής Δημοτικής Πινακοθήκης
4)Αναζητώντας το φως.
ζωγράφοι της πόλης μας μιλούν για το έργο τους (με αλφαβητική σειρά):
κ.Ζαρωτιάδου Αθηνά-Ζωγράφος
κ.Μαυρογένη Λίτα-Ζωγράφος Καλλιτέχνης, Εκπαιδευτικός μέλος της Professional Artists, iaa aiap της Unesco.
κ.Μενεσίδης Γιάννης-Πνευμονολόγος Ζωγράφος
κ.Σταθόπουλος Δημήτρης-Ζωγράφος
Σχολεία που συμμετέχουν με πίνακες Ζωγραφικής 1ο Λύκειο Ξάνθης, 1ο Γ/σιο Ξάνθης,2ο Γ/σιο Ξάνθης, 3ο Γ/σιο Ξάνθης,4ο Γ/σιο Ξάνθης,6ο Γ/σιο Ξάνθης (Γεώργιος Βιζυηνός), Εσπερινό Γ/σιο –Λύκειο, 3ο Τ.Ε.Ε. Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο -Λύκειο Ξάνθης.
Λίγα λόγια από την εισήγηση της κ. Εξάρχου- Βασιλούδη Ράνιας.
•Εδώ και πολλές δεκαετίες όλοι μάθαμε να βλέπουμε πολλές εικόνες, στη τηλεόραση, στα έντυπα, στο δρόμο. Οι εικόνες είναι μια γλώσσα. Η ζωγραφική είναι η παλιότερη γλώσσα των εικόνων και η πιο θαυμαστή αφού γίνεται με το χέρι, με το συναίσθημα και με τον νου των ζωγράφων, πολύ πριν ανακαλυφθεί η φωτογραφική μηχανή, ο κινηματογράφος και οι υπολογιστές. Το να δει κανείς ζωγραφικούς πίνακες ήταν παλιότερα προνόμιο των λίγων, αλλά σήμερα οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να δουν, να πλησιάσουν, να χαρούν και να μελετήσουν τους πίνακες σημαντικών ζωγράφων.
•Οι πίνακες που παρουσιάζονται εδώ είναι έργα παιδιών. Παιδιών που αποφάσισαν να πάρουν χαρτί και μολύβι ή μουσαμά και χρώμα και να αποτυπώσουν επάνω τους ένα κομμάτι από την καρδιά τους ,από την ψυχή τους.
Αν σταθούμε μπροστά σε κάθε πίνακα και δούμε , παρατηρήσουμε διακρίνουμε, αφουγκρασθούμε όσα θέλανε να πουν εκείνη την ώρα της δημιουργίας τότε θα δούμε πόσο τα έργα αυτά αξίζουν τον θαυμασμό και την αγάπη μας.
Δεν τα συγκρίνουμε με αυτά των μεγάλων.
Εδώ το σύνθημα που ταιριάζει είναι:
«αξία έχει η συμμετοχή»