ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛ. ΑΜΟΙΡΙΔΗ

0

Επειδή νιώθω την επιτακτική ανάγκη να υπεισέλθω σε θέματα καθαρώς τοπικού ενδιαφέροντος, επιτρέψτε μου, σας παρακαλώ να ασχοληθώ σήμερα με ένα, εξίσου σοβαρό θέμα, πολιτικής και πολιτιστικής επικαιρότητας τοπικού χαρακτήρα. Πρόκειται για τον αείμνηστο Δήμαρχο μας Φίλιππο Αμοιρίδη. Έναν αξιολάτρευτο άνθρωπο που τόσο ξαφνικά και αδόκητα έφυγε από την ζωή πριν πέντε χρόνια. Στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ξάνθης δεν πέρασε μια τέτοια προσωπικότητα. Ήταν, είναι και θα είναι ο σύγχρονος αναμορφωτής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ξάνθης. Ένας άνθρωπος με κύρος, με αξιοθαύμαστη ενεργητικότητα, αγαπητότατος σε όλους τους πολίτες της Ξάνθης. Σ’ αυτόν οφείλετε η σύγχρονη εικόνα της Ξάνθης και πολύ περισσότερο της παλιάς Ξάνθης. Με ακούραστη επιμονή και ζήλο, αξιοποίησε κονδύλια της Ε.Ε. για πολιτιστικά έργα με τον πιο άριστο τρόπο. Αναδιαμόρφωσε μια ιστορική περιοχή της Ξάνθης με έναν καταπληκτικό πράγματι τρόπο αποτυπώνοντας τα ίχνη του πνεύματος , του κάλους και του ιστορικού ιστού της. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη για το αποτέλεσμα που βλέπουμε και θα βλέπουν όλες οι μελλοντικές γενιές με θαυμασμό. Τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας βρήκαν την θέση τους στο πάνθεον της αιώνιας ιστορίας της Ξάνθης. Του αναγνωρίζω, την διορατικότητα, την ευαισθησία, το ευρύ πνεύμα, το ανοιχτό μυαλό και την μεθοδικότητα που τον διέκρινε. Με την ίδια τόλμη και επιμονή, ακούραστος, διαμόρφωσε το νέο πρόσωπο της Ξάνθης με τα χίλια πρόσωπα κυρίως στα κεντρικά σημεία της στην Βιτρίνα της. Όμως κρίνοντας το έργο του πρέπει να αναφέρω ότι όπως κάθε άνθρωπος έτσι κι αυτός παρά τις αλάνθαστες και προσεκτικές ενέργειες του δεν απέφυγε τα λάθη.

Είτε από ξέχειλη ευφορία κεκτημένης ταχύτητας και ενθουσιασμού. Είτε από παρότρυνση φιλόδοξων συνεργατών του. Το δηλώνω απερίφραστα ότι τέτοια φαινόμενα είναι το συνοδευτικό ιδίωμα τέτοιων υπέροχων και φιλόδοξων ανθρώπων σαν τον Φίλιππο Αμοιρίδη. Δεν τον κατηγορώ. Δεν τον μέμφομαι. Ήταν φυσικό επακόλουθο να υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα ανθρώπινης αδυναμίας σαν φυσική συνέπεια σε κάθε άνθρωπο. Η μνήμη του θα είναι παντοτινή στους δημότες της Ξάνθης και την σέβομαι. Αλλά χάριν της ιστορικής συνέπειας και συνέχειας οφείλω να κριτικάρω ότι κατά την γνώμη μου δεν έγινε με σωστή προτεραιότητα και ήταν πρωτίστως έργα κοινής ωφέλειας μαζικού χαρακτήρα. Ή καλύτερα ορμώμενος από έργα που έγιναν και που κατά την εποχή που έγιναν δεν είχαν άμεσο σκοπό και λόγο κατασκευής και ύπαρξης. Ήταν κατά την γνώμη μου ένας δαπανηρότατος πλεονασμός χωρίς ανάγκη και ωφέλεια αλλά και χωρίς να καλύπτουν ανάγκες επιτακτικές των πολιτών. Ενώ υπήρχαν τέτοιες ανάγκες σε άλλα θέματα π.χ. έργα κόμβου στον ΦΟΡΟ ή Πολιτιστική διαμόρφωση της νέας συνοικίας της ΝΕΑΠΟΛΗΣ. Έμεινε σε κακό χάλι και μένει ακόμα μέχρι σήμερα. Το κυριότερο από αυτά τα έργα και το πιο εξουθενωτικό οικονομικά είναι το Αθλητικό κέντρο που πήρε και τ’ όνομα του. Κατασκευάσθηκε με υπέρμετρο ενθουσιασμό με τεράστια οικονομικά κονδύλια τα οποία στερήθηκαν υποβαθμισμένες περιοχές της Ξάνθης. Είναι ένα έργο βιτρίνας ουσιαστικά χωρίς να δικαιολογεί απολύτως τον λόγο ύπαρξης του αλλά και την δαπανηρότατη συντήρηση του όπως αποδεικνύεται περίτρανα πέντε χρόνια τώρα.

Οι εκδηλώσεις που γίνονται σ’ αυτόν τον χώρο κάθε χρόνο (αθλητικές, εκθεσιακές, πολιτιστικές κλπ) μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών. Η τοπική κοινωνία έχει μια κάποια ελάχιστη ωφέλεια από το έργο αυτό. Αλλά καθόλου αυτή η ωφέλεια δεν συμβαδίζει με τα υπέρογκα έξοδα κατασκευής και συντήρησης. Είμαι βέβαιος ότι σίγουρα αν ζούσε ο ίδιος θα το διαπίστωνε και θα το αξιοποιούσε κατά πολύ καλύτερα απ’ ότι η μετέπειτα Δημοτική διοίκηση. Όμως κατά την γνώμη μου πάντα ένα τέτοιου ύψους κόστους έργο ήταν πολύ πρόωρο για την πόλη μας. Υπήρχαν άλλες επιτακτικές προτεραιότητες.

Θα ήταν απαραίτητο μόνο αν είχαμε αθλητικούς ή άλλους συλλόγους στην πρώτη εθνική κατηγορία που θα το λειτουργούσαν ανελλιπώς κάθε Κυριακή ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα έτσι ώστε να καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του. Παράλληλα να αποζημιώνει πρακτικά και οικονομικά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και την απόσβεση της δαπάνης κατασκευής του. Βέβαια υπάρχουν στο κτίσμα και κατασκευαστικές ατέλειες παρά πολύ σοβαρές και κοινά αποδεκτές. Δεν τα αναφέρω αυτά, αλλά και τα άλλα μικρής σπουδαιότητας λάθη που έγιναν με πιο ελάχιστο κόστος που δεν τα ονομάζω, για να δυσφημίζω κατά κάποιο τρόπο τον εκλιπόντα. Αλλά τα επισημαίνω, με τον δέοντα σεβασμό προς το πρόσωπο του μεγάλου αυτού Άνδρα. Πράγμα που πιστεύω η μεγαλοσύνη του θα το δεχόταν και θα το παραδεχόταν εκτιμώντας την καλή μου πρόθεση.

Στον επίλογο θα αναφέρω για να τιμήσω ουσιαστικά την μνήμη του απορρίπτοντας την άστοχη ενέργεια και απόφαση του Τωρινού Δημοτικού Συμβουλίου που διαβάζω στις εφημερίδες. Η προτομή του Φίλιππου Αμοιρίδη που είχε αποφασίσει το Δ.Σ. να τοποθετηθεί σε σημείο της πόλης, ουδ’ όλως θα τιμήσει του Εκλίποντα. Δεν έχει να κάνει με ηρωικά πρόσωπα που θυσίασαν την ζωή τους για την ελευθερία μας. Ούτε κατά κανένα τρόπο ευεργέτησε εθνικά και οικονομικά από την περιουσία του την Πόλη μας. Ούτε και ο ίδιος θα το ήθελε. Ήταν σεμνός άνθρωπος. Δεν είναι πρέπον κατά την γνώμη μου και για τους παρακάτω λόγους.

Δεν πρέπει να τοποθετηθεί στο εξωτερικό περιβάλλον και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Αλλά και σίγουρα να είναι έρμαιο περιθωριακών βαρβαροτήτων. Σκεφτείτε το κύριοι, η απόφαση που λάβατε μήπως ενέχει και ψήγματα κινδύνου προσβολής απέναντι σ’ έναν μεγάλο τοπικό ηγέτη. Πως σίγουρα θα είχε και πολιτικούς αντιπάλους, με αντίθετες απόψεις και αντιπαραθέσεις. Που ενδεχομένως εκδηλωθούν άνανδρα και βάρβαρα με αθλιότητες κλπ. στο άψυχο υλικό της προτομής του. Πρέπει να τιμήσετε αλλά και να προστατέψετε την μνήμη του Άνδρα. Του οφείλουμε όλοι μας τον ύστατο σεβασμό και δικαίωση. Για τον λόγο αυτό θα ήταν κατά την ταπεινή μου γνώμη προτιμότερο και επιτυχέστερο να αλλάξετε την απόφαση σας και να τοποθετήστε του προτομή του Φίλιππα Αμοιρίδη στην πιο εξέχουσα θέση του Δημαρχείου Ξάνθης. Τιμώντας απεριόριστα την Μνήμη του αλλά και την δική σας απόφαση.

Κ.Ζ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Έφυγε» ο Κώστας Βλαχόπουλος

Η εκδοτική οικογένεια πενθεί.Σε ηλικία 55 χρόνων. Συνεχίζει ο γιος του Σταύρος. Η εκδοτική…