Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Ζημιές στην αγροτική περιοχή του Νομού Ξάνθης και άλλα θέματα που αφορούν στον ΕΛΓΑ

Ζημιές στην αγροτική περιοχή του Νομού Ξάνθης και άλλα θέματα που αφορούν στον ΕΛΓΑ

0

Θέμα σύσκεψης στην αίθουσα της ΕΑΣ Ξάνθης

Υπό την προεδρεία του Υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού και του προέδρου του ΕΛΓΑ Νίκου Κατσαρού

Σύσκεψη με θέμα τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή του νομού Ξάνθης αλλά σε θέματα που αφορούν στον ΕΛΓΑ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης, υπό την προεδρεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού, παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Νίκου Κατσαρού.

Στην σύσκεψη επίσης κλήθηκαν και συμμετείχαν οι πέντε Δήμαρχοι του νομού Ξάνθης, ο Δήμαρχος Ξάνθης και οι Κοινοτάρχες καθώς και ο Αντινομάρχης Ξάνθης κ. Σαχινίδης.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός κ. Κοντός, το πρωί της Παρασκευής, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, επισκέφθηκαν τον νομό Έβρου και τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

Περιοχές που όπως όλα δείχνουν, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές οι παραγωγές που «φιλοξενούσαν» με τον κίνδυνο της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος, να είναι εμφανής.

«Σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαμε μια περιοδεία στον νομό Έβρου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Κατσαρό. Φαίνεται ότι εκεί γίνανε μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες, ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής έχει υποστεί ζημιές και βέβαια υπάρχει κίνδυνος συρρίκνωσης του εισοδήματος των αγροτών.

Επισκεφθήκαμε λοιπόν τις περιοχές που επλήγησαν, μετείχαμε σε συσκέψεις που έγιναν στο Διδυμότειχο και την Νομαρχία Έβρου και εξαγγείλαμε μέτρα του ΕΛΓΑ για την αποκατάσταση των αγροτών και τις αποζημιώσεις τους».

Αναφερόμενος στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης τόνισε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να καταγραφούν οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν, έτσι ώστε στο άμεσο χρονικό διάστημα να δοθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Αναφερόμενος δε στον Οργανισμό, τόνισε πως τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει, πάντα προς όφελος όλων των αγροτών.

«Εν συνεχεία εδώ στην Ξάνθη, στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών πραγματοποιούμε σύσκεψη με τον εκπρόσωπο του Νομάρχη, τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες της περιοχής και θα ελέγξουμε όλες τις ζημιές που έγιναν εδώ αλλά και πως μπορούμε να προγραμματίσουμε έτσι ώστε οι αγρότες και δίκαια και έγκαιρα να αποζημιωθούν.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στον ΕΛΓΑ γίνεται σημαντική δουλειά και δίνονται έγκαιρα οι αποζημιώσεις σε τρεις μήνες από την συγκομιδή του προϊόντος, όπως στο προεκλογικό μας πρόγραμμα έχουμε αναφέρει. Πρέπει να πούμε πως και στα ΠΣΕΑ γίνεται πολύ καλή δουλειά. Έχουμε μειώσει τον χρόνο που δίνονται οι αποζημιώσεις των αγροτών, οι εκτιμήσεις γίνονται αντικειμενικά και όχι με κομματικά κριτήρια όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, και συνεχώς, η εμπιστοσύνη των αγροτών ως προς τον οργανισμό αυτό που κάποτε θεωρούνταν «αμαρτωλός», αποκαθίσταται. Το κύρος του ΕΛΓΑ έχει ανέβει και είναι πολύ σημαντικό ότι ένας πολύ άξιος άνθρωπος που επί σειρά ετών ήταν βουλευτής, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Κατσαρός, έχει αναλάβει τα ηνία του οργανισμού αυτού».

Ερωτηθείς ο Υφυπουργός εάν υπάρχουν καθυστερήσεις προηγουμένων ετών στην καταβολή των αποζημιώσεων επισήμανε, πως υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα με το πρόγραμμα phare που αφορά στις ζημιές που έπαθαν οι βαμβακοπαραγωγοί πριν από δύο χρόνια.

Είχε υποβληθεί ένας φάκελος στα ΠΣΕΑ για το θέμα αυτό, αλλά δυστυχώς δεν είχε τεκμηριωθεί επαρκώς με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, δημιουργήθηκε μια επιστημονική επιτροπή η οποία τεκμηρίωσε πλήρως το αίτημα.

«Θέσαμε το θέμα στην επίτροπό γεωργίας με τον Υπουργό κ. Μπασιάκο, η επιτροπή αυτή υπερθεμάτισε στις Βρυξέλλες για το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι και πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να πάρουμε την έγκριση και να αποζημιώσουμε τους αγρότες. Όπως σας είπα, θεωρείτο η υπόθεση αυτή ως «χαμένη». Και τώρα δίνουμε την μάχη έτσι ώστε να πάρουν τις αποζημιώσεις οι αγρότες και της Ξάνθης και της Ροδόπης και άλλων περιοχών που πραγματικά έπαθαν πολύ μεγάλη ζημιά από το πράσινο σκουλήκι και πριν από ενάμισι περίπου χρόνο».

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέρασε κρασί και ειδήσεις….

Γεύμα στα τοπικά ΜΜΕ παρέθεσε ο Δήμαρχος Βιστονίδαςμε άφθονο κρασί, νόστιμο ψάρι, και ειδή…