Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Ταράχτηκαν τα νερά… των επιχειρήσεων με το ενιαίο ωράριο

Ταράχτηκαν τα νερά… των επιχειρήσεων με το ενιαίο ωράριο

0

Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Το ενιαίο ωράριο θα μας εξοντώσει…». Αναταράχτηκαν τα νερά…ανήμερα των Θεοφανίων, στον ήδη ταραγμένο χώρο των επιχειρήσεων και δη των πιο «ευπαθών», των μικρομεσαίων, από σχετικό δημοσίευμα σε αθηναϊκή εφημερίδα, που δίνει πληροφορίες για τη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα υποβληθεί το Φεβρουάριο, από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ι. Παπαθανασίου. Η νέα ρύθμιση προσβλέπει στην καθιέρωση νέου ενιαίου ωραρίου.

9 το πρωί με 9 το βράδυ προβλέπεται να είναι ανοιχτά τα καταστήματα και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων θα είναι ίδιες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ οι νομάρχες δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να περιορίζουν το εύρος του ωραρίου, παρά μόνον να το επιμηκύνουν, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

Επίσης η αργία της Κυριακής θα διασφαλιστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τη ρύθμιση που προωθεί ο αρμόδιος υφυπουργός Ι. Παπαθανασίου, αποδέχονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ την απορρίπτουν οι μικρές.

Ο πρόεδρος του ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος , θέμα άλλωστε που απασχόλησε και παλιότερα την Ομοσπονδία, όπως στην περιφερειακή σύσκεψη που έγινε στην Ξάνθη, όπου τάχτηκαν κατά του ενιαίου ωραρίου, οι ομοσπονδίες, αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψη του γραμματέα της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Ξάνθη, αποτέλεσε αίτημα της ΟΕΒΕ Ξάνθης η μεσολάβησή του, ώστε να μην ισχύσει το μέτρο. Ο κ. Μεϊμαράκης δεσμεύτηκε τότε, λέγοντας ότι τοπικές κοινωνίες που έχουν γνώση της αγοράς, είναι σε θέση να ρυθμίσουν το θέμα. Αλλά προφανώς… άλλο κόμμα άλλο κυβέρνηση, όπως ευκρινώς ξεκαθάρισε ο κ. Μεϊμαράκης στη συνάντηση των φορέων στο ΕΒΕ Ξάνθης.

«Το ενιαίο ωράριο θα μας εξοντώσει…»

Κάθετα αντίθετος τάχτηκε ο κ. Τσιακίρογλου που βρίσκει το μέτρο εξοντωτικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Είναι ένα ωράριο που επιβάλλουν τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια και το ισχυρό κεφάλαιο. Είναι το ωράριο που θα εξουθενώσει και θα εξοντώσει τη μικρομεσαία επιχείρηση βιολογικά, διότι δεν είναι δυνατόν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και ιδιαίτερα στις μικρές πόλεις, όπως η Ξάνθη και άλλες πόλεις να υπάρχει αυτό το ωράριο. Νομίζω ότι οι καταναλωτές έχουν όλο το χρόνο – εάν και εφόσον ανοίξουν και την Παρασκευή το απόγευμα τα καταστήματα το Χειμώνα και ακόμη ένα απόγευμα το καλοκαίρι – να κάνουν τις αγορές τους», τονίζει ο κ. Τσιακίρογλου επωμιζόμενος μέρος της ευθύνης των επαγγελματιών και εμπόρων στην Ξάνθη, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει να υιοθετήσουν το απόγευμα της Παρασκευής.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι…»

Επίσης θεωρεί ότι η κυβέρνηση …εξαργυρώνει συμβόλαια των μεγάλων επιχειρήσεων, γιατί το ωράριο αυτό τις ευνοεί, αφού έχουν τη δυνατότητα να έχουν το απαιτούμενο προσωπικό, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι. Επίσης αντιτάσσεται στην άποψη ότι έτσι επιτυγχάνεται και η πάταξη της ανεργίας, που αποτελεί επιχείρημα της κυβέρνησης.

Το κατά πόσο όμως αυτή η επιμήκυνση μπορεί να τονώσει το τζίρο των μικρομεσαίων που βεβαιωμένα περνούν δύσκολες ώρες αν κρίνουμε απ’ το ρυθμό που κλείνουν…: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι και θα το παλέψουμε, ώστε να μην περάσει. Δεν έχει λόγο ύπαρξης αυτό το ωράριο τουλάχιστον στις επαρχιακές πόλεις. Αναφορικά με την πάταξη της ανεργίας που επιδιώκει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση αυτή, θεωρώ ότι αυτή επιτυγχάνεται μόνο με ανάπτυξη και όχι με επιμήκυνση ωραρίου».

Η ΟΕΒΕ Ξάνθης προτίθεται άμεσα να αποστείλει επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και υφυπουργό κ. Σιούφα και Παπαθανασίου αντίστοιχα, δηλώνοντας την αντίθεσή της σε αυτή τη ρύθμιση και θα γίνει ενδελεχής ενημέρωση προς όλους τους επαγγελματίες, καθώς και αποσαφήνιση των λόγων της αντίθεσης της ΟΕΒΕ για την ισχύ της ρύθμισης.

Αναφορικά με την καθιέρωση της ρύθμισης αυτή στην Ευρώπη ο κ. Τσιακίρογλου επισημαίνει ότι εκεί είναι ευνοϊκές και οι κλιματολογικές συνθήκες, ενώ στην Ελλάδα ιδιαίτερα το καλοκαίρι ένα τέτοιο ωράριο θα είναι εξοντωτικό ιδιαίτερα για τον μικρομεσαίο που δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει ένα ή δύο υπαλλήλους επιπλέον.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέες αυξήσεις τα καύσιμα

Αλλαγές προβλέπονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μιλάει στο «Ε» ο Πρόεδρος Βενζινοπωλών Ξά…