Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα «απόνερα» από την διάσπαση της ΑΤΕ

Τα «απόνερα» από την διάσπαση της ΑΤΕ

0
ergostasio_zaxari_01-empros

Ανησυχία στον αγροτικό κόσμο από την εξαγορά της ΑΤΕ από την Πειραιώς.
Αγωνία στους εργαζόμενους της ΕΒΖ

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, Συνάντηση με βουλευτή του ΚΚΕ

Θολό τοπίο…. επικρατεί στα εργασιακά και ευρύτερα οικονομικά θέματα που αφορούν την ΑΤΕ και τις εταιρείες «δορυφόρους» της (ΕΒΖ – ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ) μετά την εξαγορά του υγιούς μέρους της από την Τράπεζα Πειραιώς και την μεταβίβαση τους «ασθενούς» στο οποίο έχουν ενταχθεί οι θυγατρικές της στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αλλιώς ΤΑΙΠΕΔ.  
Τα ερωτήματα πολλά …απάντηση καμία…
Τα ερωτήματα πολλά. Σ’ ότι αφορά την ΑΤΕ: Τι θα γίνει με τους μικρομέτοχους της; Τι θα γίνει με τα δάνεια των αγροτών; Τι θα γίνει με σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τις υποθήκες και το «σύστημα διασφαλίσεων» των δανείων της ΑΤΕ προς τον αγροτικό κόσμο; Πώς θα αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα των υπέρογκων και δυσβάσταχτων για τους αγρότες διασφαλίσεων των δανείων τους (υποθηκών, προσημειώσεων και λοιπών δεσμεύσεων) με τα νομικά προνόμια που της έχουν εκχωρηθεί από το κράτος, τα οποία βρίσκονται έξω και πάνω από τα όρια του τραπεζικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο (διασφάλιση μέχρι το 120% της εμπορικής αξίας);  Πως θα ασκεί πλέον το κράτος την Αγροτική πίστη; Μέσω ιδιωτών; Τι θα γίνει με το δίκτυο των υποκαταστημάτων της; Θα παραμείνει ή θα συρρικνωθεί;  Τι θα γίνει με τις εταιρείες; Θα πωληθούν και ποιες απ’ αυτές; Θα εκκαθαριστούν; Τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι αν εκκαθαριστούν; Θα απολυθούν; Θα μεταταχθούν στο Δημόσιο; Και απάντηση μέχρι στιγμής καμιά…Ουδείς γνωρίζει τι έπεται και τι μέλλει γενέσθαι και από την κυβέρνηση δεν γίνεται καμιά αναφορά γεγονός που επιτείνει την αγωνία των εργαζομένων αλλά και των αγροτών – πελατών της ΑΤΕ. Ας μη λησμονούμε ότι η ATEbank (πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος) ήταν ο κατ΄ εξοχήν χρηματοπιστωτικός φορέας που ασκούσε αποκλειστικά την αγροτική πίστη στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1929, με έδρα την Αθήνα, ως “αυτόνομος τραπεζικός οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρος” με κύριο σκοπό την άσκηση αγροτικής πίστεως σε όλες τις μορφές της, την ενίσχυση της συνεταιριστικής οργάνωσης και τη βελτίωση των όρων διεξαγωγής των πάσης φύσεως αγροτικών συναλλαγών στην ελληνική επικράτεια  
Εκκρεμότητες από τη διάσπαση της ΑΤΕ
Σε… αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι μικρομέτοχοι της Αγροτικής Τράπεζας καθώς οι πιθανότητες να μην πάρουν τίποτα από την πώληση της τράπεζας και να αναγκαστούν να διαγράψουν τις μετοχές αυτές από το χαρτοφυλάκιό τους είναι αυξημένες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετοχές θα αποτελέσουν το τελευταίο προϊόν εκκαθάρισης της Αγροτικής, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες μέτοχοι να βρίσκονται για μία ακόμη φορά… στο περιθώριο. Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους αγρότες σε ανακοίνωσή της τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΑΤΕ και στις συναλλαγές της καθώς επίσης και ότι θα διατηρηθεί το δίκτυο των υποκαταστημάτων της ωστόσο απ’ την πλευρά τω αγροτών εκφράζονται φόβοι ότι ο αγροτικός τομέας εγκαταλείπεται στα χέρια ιδιωτών.  
Ανησυχία για την ΕΒΖ …
Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ αναφορικά με το εργασιακό τους μέλλον αλλά και το μέλλον της εταιρείας. Παρά το γεγονός  ότι απ’ την πλευρά της η ΕΒΖ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «Ουδεμία επίπτωση έχουν στην εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ ΑΕ) οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ»,και ότι . Η εταιρεία (η οποία έχει επιστρέψει στην κερδοφορία) εκπληρώνει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, τους τευτλοπαραγωγούς, τους προμηθευτές της και τις δανειακές της υποχρεώσεις ωστόσο ο διαγωνισμός για την πώληση της κατά πάσα πιθανότητα θα κηρυχθεί άγονος( το ανακοίνωσε ο απερχόμενος διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης) Υπενθυμίζουμε ότι 3 εταιρείες έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού με την Πολωνική εταιρεία να καταθέτει τη μεγαλύτερη προσφορά των
40 εκ.
ευρώ ενώ η ελληνική Επίλεκτος μόλις
20 εκ.
ευρώ. Κύκλοι της ΕΒΖ λένε ότι αν επιλεγεί η πώληση της θα είναι ένα πραγματικό ξεπούλημα σε τιμή εξευτελιστική δεδομένο ότι μόνο τα 2 εργοστάσια της ΕΒΖ στην Σερβία αποτιμήθηκαν σε
150 εκ.
ευρώ. Οι 20 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ξάνθης βρίσκονται σε στάση αναμονής ενώ εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τους εξέθεσαν την κατάσταση και τα αιτήματά τους στη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας στήριξη.  
Αχός βαρύς ακούγεται στη ΣΕΚΑΠ
Σ’ ότι αφορά τη ΣΕΚΑΠ…αχός βαρύς ακούγεται και οι εργαζόμενοι έχουν πάρει στα χέρια τους την υπόθεση επιζητώντας συμμάχους στα πολιτικά κόμματα ενώ όλα δείχνουν πως η εκκαθάριση είναι μονόδρομος πλέον για την εταιρεία. Την Πέμτπη το πρωί είχαν συνάντηση με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο (βλέπε ανακοίνωση του ΚΚΕ)
Τέλος να σημειώσουμε ότι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ξάνθης κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την «ιδιωτικοποίηση ξεπούλημα της ΑΤΕ» ζητώντας να  κατατεθούν άμεσα στην Βουλή τα σχετικά στοιχεία ενώ κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες.

Εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ στο ΚΚΕ


Στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή Νίκου Καραθανασόπουλου με αντιπροσωπεία των Σωματείων εργαζομένων στην συνεταιριστική επιχείρηση της ΣΕΚΑΠ.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τη συνεχή πορεία συρρίκνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και την αγωνία τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασία τους εξ αιτίας των κυβερνητικών σχεδιασμών για την ιδιωτικοποίησή της.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, ενέργεια η οποία εκτός των άλλων, επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των συνεταιριστικών βιομηχανιών της ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ και ΔΩΔΩΝΗ. Αυτή η εξέλιξη εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους κλάδους και θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους σ’ αυτές και για την φτωχομεσαία αγροτιά.
Το ΚΚΕ απαιτεί την ανάκληση των συγκεκριμένων αποφάσεων για ιδιωτικοποίηση και τη συνέχιση της λειτουργίας των συνεταιριστικών μεταποιητικών μονάδων με διασφάλιση των θέσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων με προστασία των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…