– 200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
– 70 γρ. ρύζι καρολίνα
– 3 κρεμμύδια ξερά
– 350 ml. ζωμό λαχανικών
– 50 ml. ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ Καλαμάτα
– 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι βαλσαμικό
– 1 φύλλο δάφνη
– ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
– Φρέσια ρίγανη
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι
Βράζουμε τα φασόλια για 10 και αφού τους αλλάξουμε νερό, τα βάζουμε να βράσουν, πάλι σε άφθονο νερό, με το δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.
Κόβουμε τα 2 κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο. Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε το ξύδι.
Σε ένα δεύτερο βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το τρίτο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρύζι για 1 λεπτό, προσθέτουμε τα φασόλια, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο.
Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να χυλώσει το ρύζι και προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και λίγη φρέσκια ρίγανη.
Σερβίρουμε τα μαυρομάτικα φασόλια με ρύζι ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.