Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 405 νέες διαγνώσεις HIV/AIDS στους πρώτους δέκα μήνες του ‘21

405 νέες διαγνώσεις HIV/AIDS στους πρώτους δέκα μήνες του ‘21

0

Μήνυμα εκπροσώπου της Θετικής Φωνής στο «Ε» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1/12

Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-εξέταση-υποστήριξη: Το τετράπτυχο της πρόληψης και συνδρομής. Η ανιρετροϊκή αγωγή κάνει πλέον μη ανιχνεύσιμο τον ιό

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του ιού HIV/AIDS, 1/12 συνέπεσε με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη διάγνωση του πρώτου οροθετικού στην Ελλάδα, το 1981.Βέβαια,τα πράγματα έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τότε. Τα πρώτα 10 χρόνια της εμφάνισης του HIV το προσδόκιμο ζωής ήταν περίπου 5 χρόνια, ενώ σήμερα μιλάμε για μια χρόνια νόσο, μη μεταδοτική από κάποιον που ακολουθεί τη θεραπεία του και για μια απολύτως φυσιολογική ζωή. Παρ’ όλα αυτά το στίγμα σε πολλές περιπτώσεις παραμένει. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS HIV, ΤΗΝ 1η Δεκεμβρίου, εκπρόσωπος του συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» μίλησε στο «Ε» σκιαγραφώντας με απτό τρόπο τη διάσταση της νόσου στη σημερινή εποχή.

Αρχικά, η εκπρόσωπος ενημέρωσε πως εντός του πρώτου 10μηνου του ’21 καταγράφηκαν 405 νέες διαγνώσεις, ποσοστό χαμηλό συγκριτικά με προηγούμενα έτη.

Στη συνέχεια, ερωτώμενη αν οι πολίτες έχουν πλέον ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί επαρκώς για το ΗIV, σημείωσε: «Την άγνοια, το κενό των ανθρώπων ερχόμαστε να το καλύψουμε εμείς. Με γνώμονα αυτήν την προσπάθεια διοργανώνουμε δράσεις εξωστρέφειας συνδυασμένες με τις ανάλογες παρεμβάσεις στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Οι νέοι άνθρωποι κάνουν συχνά τεστ. Άλλωστε, τα check point τόσο σε Αθήνα, όσο και σε Θεσσαλονίκη στηρίζουν τη διαρκή επαγρύπνηση-εγρήγορση των πολιτών, αφού εξασφαλίζουν δωρεάν εξέταση σ’όποιον το επιθυμεί».

Επιπροσθέτως, αναφερόμενη στα οφέλη που απορρέουν από τη χορήγηση της αντιρετροϊκής αγωγής, τόνισε: «Με τη χορήγηση της αντιρετροϊκής αγωγής ο οροθετικός δεν φτάνει σε κατάσταση συνδρόμου, ενώ δεν είναι μεταδοτικός ήδη από το πρώτο 6μηνο». Καταληκτικά, έκλεισε με την εξής διαπίστωση: «Αναντίρρητα ένας άνθρωπος δεν είναι εύκολο να μιλά για το ’’status’’ του. Ωστόσο, μέσα από ομάδες αυτοβοήθειας ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους να μιλούν».

HIV και AIDS στην Ελλάδα

Η πρώτη διάγνωση HIV στη χώρα μας καταγράφηκε το 1981. Την επόμενη χρονιά υπήρξαν δύο διαγνώσεις, το 1983 ήταν 14, το 1985 έφτασαν στις 70 και το 1986 στις 106. Ο συνολικός αριθμός των HIV διαγνώσεων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) στην Ελλάδα ως τις 31/12/2020 ήταν 18.710, εκ των οποίων το 82,5% άνδρες και το 17,3% γυναίκες (για 41 άτομα το φύλο δεν δηλώθηκε). Το 74,6% αφορούσε σε άτομα ελληνικής εθνικότητας.

Το 2020 διαγνώστηκαν 601 νέα περιστατικά HIV, εκ των οποίων 482 ήταν άνδρες και 119 γυναίκες. To 42,6% των νέων διαγνώσεων αφορούσαν σε μεταδόσεις μέσω απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών, το 20% σε μεταδόσεις μέσω απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής, το 13,5% σε μεταδόσεις μέσω ενδοφλέβιας χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ για το 23,3% των περιπτώσεων δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος μετάδοσης του ιού. Τα περισσότερα περιστατικά, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ήταν ηλικίας 30-39 ετών. Επίσης, το 2020 ο αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με AIDS ανήλθε στα 41 άτομα.

Θ. Πλεύρης: Δυνατότητα αναδοχής σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από HIV

Τη δυνατότητα των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από HIV να έχουν δικαίωμα αναδοχής, εάν ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία που τους δημιουργεί πλήρη σταθερότητα, προανήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.


Ταυτότητα Θετικής Φωνής

Η Θετική Φωνή είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, των ανθρώπων που ζουν με τον HIV/AIDS.Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Καταστατικό  του, για την επίτευξη του σκοπού του, ο σύλλογος αγωνίζεται για την εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και ενημέρωσης, υπηρεσιών περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS αλλά και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα εργάζεται για την κοινωνική αποδοχή, αλληλεγγύη και υποστήριξη των ομάδων αυτών ώστε να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις της αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Αντιπαροχή…

    Ο σοβάς στον τοίχο γεμάτος παραπονιάρικες ρωγμές και το φυτό ξεραμένο σε μια στεγνή, απότι…
  • Ξεχαρβάλωμα…

    Σίγουρα δεν φταίνε τα καιρικά φαινόμενα. Δεν φταίει ο καύσωνας, δεν φταίνε οι περσινές πυρ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Μπαΐρα
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…