Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Παλαιού και Καποδιστριακού Δήμου Ξάνθης
Μιλά στο «Ε» ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος του Πολεοδομικού Γραφείου Ξάνθης κ. Στάμος Τριμίντζιος.
Εμβόλιμο: Η νέα Ξάνθη, βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα έχει πολύ πράσινο, χαμηλά κτίρια, ευρύτητα χώρου, κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, ποιότητα ζωής
Στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκαν οι παρατηρήσεις των φορέων – του ΤΕΕ – Θράκης, Δ’ Σ.Σ., του Δασαρχείο, της Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, Αρχαιολογία – επί του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του παλιού Δήμου Ξάνθης. Ανατέθηκε στον μελετητή κ. Κώστα Λαλένη, αρχιτέκτονα πολεοδόμο καθηγητή της Πολυτεχνικής σχολής Βόλου, να μελετήσει τις προτάσεις των φορέων και εντός δύο μηνών θα έλθει προς έγκριση στο Δημοτικό συμβούλιο η τελική του πρόταση και αφού εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα υποβληθεί προς έγκριση στην Περιφέρεια.
Ποιο είναι αδρομερώς το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο; Ποια η γενικότερη φιλοσοφία του και στόχευσή του; Ποιοι οραματισμοί του και πως θα υλοποιηθούν; Επί της ουσίας ποια η Ξάνθη του μέλλοντος βάσει αυτού του σχεδίου; Στις ερωτήσεις μας απαντά ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος του Πολεοδομικού Γραφείου Ξάνθης κ. Στάμος Τριμίντζιος.
Ποιες περιοχές περιλαμβάνει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο παλαιού Δήμο Ξάνθης
Το Πολεοδομικό Σχέδιο Ξάνθης περιλαμβάνει όλο τον παλαιό Δήμο Ξάνθης. Περιλαμβάνει όλη τη Χρύσα εκτός από κάποια τμήματα δασικής έκτασης, το νότιο μέρος της Ξάνθης μέχρι την παράκαμψη της πόλης και κλείνει απ’ το ποτάμι με μια νοητή γραμμή από το τέρμα του Δροσερού μέχρι τη διασταύρωση της παράκαμψης της πόλης με την Εθνική οδό Ξάνθης Κομοτηνής. Απ’ την άλλη πλευρά περιλαμβάνει τον κόμβο του Νοσοκομείου.
Τα γενικά χαρακτηριστικά της νέας Ξάνθης…
…μας δίνει ο κ. Τριμίντζιος που θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν στις λέξεις : Ευρύτητα χώρου, πράσινο , χαμηλά κτίρια, υποδομές ίσον ποιότητα ζωής: «Η νέα πόλη θα είναι απλωμένη κατά πλάτος και όχι κατά ύψος. Θα έχει πάρα πολύ πράσινο και πολλούς κοινόχρηστους χώρους. Συγχρόνως δημιουργούνται στον υφιστάμενο ιστό της πόλης κυκλοφοριακοί δακτύλιοι, και εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης, οι οποίες είναι σε επίπεδο μελέτης και αφού συμφωνήσουν όλοι οι φορείς. Θα είναι μια ανοιχτή πόλη, ανοιχτή δυτικά ανατολικά και νότια. Επίσης θα γίνουν νέες μελέτες για ύδρευση, αποχέτευση, όμβρια. Όλα θα γίνονται κατά ανάγκην οργανωμένα και όχι ευκαιριακά. Επίσης καθορίζονται στις τρεις εισόδους της πόλης από Κομοτηνή, Κιμμέρια και Καβάλα χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Διπλασιάζουμε την ενταγμένη έκταση του Δήμου Ξάνθης. Από τα 475 εκτάρια γίνεται 900 εκτάρια. Στα καινούργια τμήματα θα υπάρχει μεγάλη προσφορά γης σε πράσινο και χαμηλός συντελεστής δόμησης από 2,4 σε 0,6, που σημαίνει μικρότερα ύψη».
Ο κ. Τριμίντζιος δήλωσε ότι λήφθηκαν πολύ σοβαρά οι προτάσεις όλων των φορέων οι οποίες συγκλίνουν στη γενική φιλοσοφία του προτεινόμενου από το Δήμο, σχεδίου. Υπήρχε μια ένσταση του ΟΣΕ γιατί βγαίνει έξω από τα όρια του οικισμού.
Επίσης, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τριμίντζιος, υπάρχει μια άριστη συνεργασία με το Στρατό, οποίος έχει παραχωρήσει μια έκταση 12 στρεμμάτων στο Δήμο προκειμένου να γίνει το 18ο Δημοτικό Σχολείο. Η πολεοδομική μελέτη έχει γίνει και έχει αποσταλεί για έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού στην περιφέρεια. Αναφορικά με τη οδό Σάρδεων, ο Δήμος Ξάνθης ευελπιστεί μέσα στο 2005 να την επεκτείνει. Περνώντας μέσα από το στρατόπεδο, μπροστά από τη ΔΕΥΑΞ θα συναντήσει τον περιφερειακό δρόμο που περνά από το Νοσοκομείο, ο οποίος είναι διπλός μέχρι ένα σημείο. Κατόπιν πιέσεως του Δημάρχου και σε συνεννόηση με τη ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ υπάρχει δέσμευση να κατασκευαστεί διπλό και το υπόλοιπο κομμάτι. Το ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση όλων των κεντρικών οδών 28ης Οκτωβρίου,40 εκκλησιών, Ηρώων, Μ. Βόγδου, αφού θα υπάρχει η περιφερειακή διέξοδος.
Προκήρυξη Πολεοδομικού Σχεδίου Καποδιστριακού Δήμου Ξάνθης
Παράλληλα δε με το πολεοδομικό του παλαιού Δήμου της Ξάνθης, έγινε και η προκήρυξη του πολεοδομικού του Καποδιστριακού Δήμου Ξάνθης που περιλαμβάνει τις περιοχές της Λεύκης , Εύμοιρο , Χρύσα, Παλιά Χρύσα, Μορσίνη, Παλιά Μορσίνη, Κιμμέρια. Στις περιοχές αυτές θα καθοριστούν χρήσεις γης, βιοτεχνικές περιοχές (ΔΕΡΑΣ), ΒΙΟΠΑ κ.λ.π.
Μια νέα σύγχρονα οργανωμένη πόλη σχεδιάζεται επί χάρτου και βαίνει προς υλοποίηση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Μια πόλη φιλική προς τους πολίτες της που το πρώτιστο αγαθό που θα παρέχει είναι ποιότητα ζωής. Ένας συνδυασμός σύγχρονων υποδομών, κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης με πράσινο, ευρύτητα χώρου και χαμηλά κτίρια με πολλούς κοινόχρηστους χώρους και χώρους στάθμευσης, η νέα Ξάνθη φιλοδοξεί να θεωρείται εφάμιλλος …διάδοχος της Παλιάς! Έτσι το αρχιτεκτονικό στολίδι μας , Παλιά Πόλη…συμπληρώνεται από μια σύγχρονη όμορφη πόλη που απλώνεται στα πόδια της και ολοκληρώνεται η εικόνα της Ξάνθης…ως αδιαμφισβήτητης «Κυράς της Θράκης»!
Μαριάννα Ξανθοπούλου