Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Εξονυχιστικούς ελέγχους από την Τροχαία σε λεωφορεία με μαθητές

Εξονυχιστικούς ελέγχους από την Τροχαία σε λεωφορεία με μαθητές

0

Εξονυχιστικούς ελέγχους στα τουριστικά λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές πραγματοποιεί εδώ και μέρες η Τροχαία Ξάνθης στα πλαίσια των ενισχυμένων μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στα εθνικά δίκτυα λόγω των σχολικών εκδρομών.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται για την οδική ασφάλεια και ιδιαίτερα για την χώρα μας που αποτελεί και θέμα μείζονος σημασίας όπως τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο Διοικητής της Τροχαίας Ξάνθης κ. Γιώργος Γκοδοσίδης, η ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών, είναι επιτακτική.

Τα πολύνεκρα δυστυχήματα στα Τέμπη και τον Μαλιακό με θύματα παιδιά που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή έχει προβληματίσει ιδιαίτερα…

Γι’ αυτό λοιπόν σημείωσε πως οι έλεγχοι στα λεωφορεία είναι διαρκείς…

Όπως μας είπε, τα λεωφορεία θα πρέπει να φέρουν πινακίδες στο μπροστινό και πίσω μέρος τους, με την ένδειξη «σχολική εκδρομή» η οποία θα ακολουθείται από το όνομα του Σχολείου.

Κατά τον έλεγχο των λεωφορείων δίδεται προσοχή στα συστήματά τους, στην ύπαρξη δελτίου τεχνικού ελέγχου από ΚΤΕΟ, στον έλεγχο του ταχογράφου για να διαπιστωθεί η ταχύτητα, στον έλεγχο των ελαστικών, στην εξέταση της ύπαρξης ζώνης ασφαλείας, στην εξέταση της άδειας οδήγησης και του ωραρίου εργασίας που δεν πρέπει να ξεπερνά τις εννέα ώρες και τέλος στον έλεγχο αλκοτέστ στον οδηγό.

Η Τροχαία Ξάνθης διενεργεί ελέγχους κυρίως στο εθνικό δίκτυο αλλά και μέσα στην πόλη.

Μάλιστα αρκετά σχολεία της πόλης μας που ειδοποιούν την Τροχαία ότι θα πραγματοποιήσουν εκδρομή, πραγματοποιεί ελέγχους πριν ξεκινήσει η εκδρομή και περιπολικά συνοδεύουν τα λεωφορεία έως και έξω από τα όρια του νομού.

«Οι οδηγοί των λεωφορείων θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Να ελέγχουν οπωσδήποτε την ταχύτητα με την οποία κινούνται και να φροντίζουν να μην υπερβαίνουν τις ώρες οδήγησης. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει πάντα και δεύτερος οδηγός».

Σε κάθε μετακίνησή τους, οι μαθητές θα πρέπει να συνοδεύονται από συνοδό-καθηγητή, ενώ, όταν πρόκειται να διανυθεί μεγάλη απόσταση, θα πρέπει στο λεωφορείο να υπάρχει και δεύτερος οδηγός. Οι οδηγοί και οι συνοδοί υποχρεούνται να ελέγχουν τον αριθμό των μαθητών και αν οι τελευταίοι φορούν ζώνες ασφαλείας, ενώ μόνο ο οδηγός θα μπορεί να επιλέγει τα σημεία αποβίβασης.

Πρώτος θα αποβιβάζεται ο συνοδός, ο οποίος θα αποφασίζει πότε είναι ασφαλές για τους μαθητές να αποβιβαστούν, ενώ σε περίπτωση μηχανικής βλάβης οι μαθητές θα πρέπει να παραμένουν εντός του οχήματος.

Για το πρόγραμμα των σχολικών εκδρομών, τέλος, θα πρέπει να ενημερώνονται αναλυτικά οι υπηρεσίες Τροχαίας.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρόνια Πολλά…με αλλαγές στον Δήμο Ξάνθης

Αναδείχτηκε το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και η Δημαρχιακή Επιτροπή. Μι…