Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η κρίση κάνει διακοπές στις …διακοπές

Η κρίση κάνει διακοπές στις …διακοπές

0
diakopes-empros

Κοντινούς προορισμούς και λιγότερες μέρες επιλέγουν οι Ξανθιώτες

Μειωμένες τιμές αλλά μειωμένη και η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία.
Ενδιαφέρον για Τουρκία λόγω τουρκικών σίριαλ

Τo καλοκαίρι στις δόξες του και παραδοσιακά ο Αύγουστος θεωρείται ο μήνας των διακοπών. Όμως η κρίση και τα μνημονιακά της παρελκόμενα έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους και αν δεν έχουν …περικόψει τελείως την οικονομική δυνατότητα για μια απόδραση λίγων ημερών ωστόσο έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό των καλοκαιρινών διακοπών για την πλειοψηφία των Ελλήνων.
«Που λεφτά για διακοπές…», είναι η συνήθης απάντηση που παίρνει κανείς με εμφανή τη θλίψη που νιώθει κανείς όταν είναι αναγκασμένος να θυσιάσει αυτή την πολυτέλεια ελλείψει χρημάτων, που όμως είναι ανάγκη για πολλούς εργαζόμενους να ξεφύγουν για λίγο από την πίεση και να ξεκουραστούν.

Κρίση στις διακοπές
Έτσι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, το 69% των Ελλήνων (σε σχέση με 62% πέρυσι) αδυνατεί να ανταποκριθεί στα έξοδα των καλοκαιρινών διακοπών και θα κάνει καλοκαίρι στο σπίτι του. Όσον αφορά το «τυχερό» 31% που θα μπορέσει να πάρει μία γεύση από καλοκαίρι, τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω μείωση του χρόνου διακοπών. Τέσσερις στους πέντε (80%) εξ όσων θα μπορέσουν να πάνε φέτος διακοπές, θα λείψουν από τη «βάση» τους λιγότερο από βδομάδα και θα επισκεφθεί είτε δικό του εξοχικό σπίτι είτε θα φιλοξενηθεί σε συγγενικό σπίτι.
Απαγορευτικό το κόστος των διακοπών για μια 4μελή οικογένεια καθώς όπως δείχνει η ίδια έρευνα το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας 4μελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 3.000 ευρώ.

Οι Ξανθιώτες πάνε Θάσο – Χαλκιδική – Σαμοθράκη αλλά και Τουρκία
Σύμφωνα με έρευνα του «Ε» στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι Ξανθιώτες, όσοι αποφασίσουν να φύγουν και δεν περιοριστούν σε ημερήσιες αποδράσεις στις κοντινές παραλίες,  θα προτιμήσουν φέτος κοντινούς προορισμούς και λιγοστές μέρες για να μειώσουν τα έξοδα. Η Θάσος, η Χαλκιδική και η Σαμοθράκη είναι στη λίστα των πιο δημοφιλών προορισμών κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων και των ιδιωτικών που έχουν ακόμη τη δουλειά τους ενώ οι άνεργοι θα κάτσουν σπίτι τους!
Τα μεγαλύτερα βαλάντια που έχουν άλλες οικονομικές δυνατότητες δείχνουν ενδιαφέρον για 7ήμερες εκδρομές π.χ. στα Μικρασιατικά παράλια, στην Κέρκυρα, τις Κυκλάδες και τη Ρόδο ενώ κάποιοι αποφασίζουν ταξιδάκι και στην Ευρώπη.

Έριξαν τις τιμές οι ταξιδιωτικοί πράκτορες για να αυξήσουν το ενδιαφέρον
Σύμφωνα με μια έρευνα στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης μας υπάρχουν πακέτα σε πολύ καλές τιμές για όλους τους προορισμούς. Για παράδειγμα όπως μας είπε ο κ. Τζεγκίς από το Travel MATTERS…σχεδιάζουν ταξίδι για 7 μέρες σε Αλικαρνασσό , Κοσάντασι, Αϊβαλί με 350 ευρώ το άτομα διαμονή και ημιδιατροφή. Οι εκδρομές στην Τουρκία προσέλκυαν πάντα το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας ιδιαίτερα όμως φέτος παρουσιάζουν μεγαλύτερη ζήτηση από τους χριστιανούς συμπολίτες μας και σ’ αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο – λένε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες – και τα τουρκικά σίριαλ που προβάλλονται και έχουν μεγάλες τηλεθεάσεις.
Αλλά και σ’ άλλα γραφεία που απευθυνθήκαμε όμως στο Τσαρούχας Travel, Τόνιας travel,  PILOT travel, LEFKIPOS, ESMERALDA TRAVEL κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κίνηση είναι πεσμένη σε σχέση και με πέρυσι ακόμη που ήταν επίσης πεσμένη και γενικά παρουσιάζει μια φθίνουσα πορεία παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι αισθητά μειωμένες και υπάρχουν στη διάθεση των συμπολιτών μας πακέτα που είναι ιδιαίτερα δελεαστικά και από προορισμούς και από τιμές. Για παράδειγμα: 4ημέρες στη Σκιάθο με 160 ευρώ 3 – 6 ημέρες στη Μύκονο από 210 – 360 ευρώ, 4ήμερο στην Ρώμη με 269 ευρώ

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…