Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Κατεβάζει ρολά η εστίαση την Τρίτη 16 Νοεμβρίου

Κατεβάζει ρολά η εστίαση την Τρίτη 16 Νοεμβρίου

0

Οι επαγγελματίες ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα υποστηρίζοντας ότι είναι σε άτυπο lockdown μετά τα νέα μέτρα

 

Την κινητοποίηση προκήρυξε η ΠΟΕΣΕ – Συνάντηση του προέδρου ΠΟΕΣΕ και ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά με Μητσοτάκη – «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για αντισταθμιστικά»,  η απάντηση του πρωθυπουργού

 

Κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ – μπαρ – εστίαση) την προσεχή Τρίτη 16 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να εισακουστούν οι απόψεις τους για τις αρνητικές περιπτώσεις των νέων μέτρων που ισοδυναμούν με άτυπο lockdown  χωρίς κάποιο αντιστάθμισμα για να στηριχθεί ο κλάδος. Την απεργία – κινητοποίηση προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων που είναι το  κλαδικό όργανο. Η απεργία αποσκοπεί να χτυπήσει «καμπανάκι» για την δεινή θέση που έχει περιέλθει ο κλάδος και για τον κίνδυνο να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Τι αντίμετρα ζητούν οι επαγγελματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος Ξάνθης

Όπως αναφέρει η πρόεδρος τη ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου υπάρχει μια γενική αναστάτωση και  ανασφάλεια σχετικά με τα νέα μέτρα. Θεωρούν αναγκαία η κυβέρνηση να επαναφέρει τα μέτρα στήριξης όπως όταν είχε κηρύξει lockdown γιατί και πάλι για lockdown πρόκειται αλλά  άτυπα.

Τα μέτρα στήριξης που ζητούν οι επαγγελματίες είναι:

  • Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
  • Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου
  • Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021

Μιλώντας στο «Ε» η κα Τσιακίρογλου σημείωσε ότι επικρατεί ένα μούδιασμα στους πελάτες και είναι εμφανής η μείωση της κατανάλωσης ωστόσο αυτό θα γίνει πιο ορατό το  επόμενο διάστημα.

Συνάντηση προέδρου ΓΣΕΒΕΕ με τον πρωθυπουργό – Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για αντισταθμιστικά η απάντηση

Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

«Ζητήσαμε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα λόγω των περιορισμών και της αισθητής μείωσης που παρατηρήσαμε ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος του μήνα, προκειμένου να δούμε εκ νέου την εικόνα του κλάδου», δήλωσε ο κ. Καββαθάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΕΣΕ από επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής των νέων μέτρων η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε από 30% έως 50%.

 Τι συμβαίνει με τους πελάτες στις take away επιχειρήσεις εστίασης.

Μείζον πρόβλημα για τους καταστηματάρχες της εστίασης φαίνεται να είναι η κακή πληροφόρηση μερικών επιχειρήσεων, όσον αφορά τα μέτρα για την πανδημία. Αυτή η κακή πληροφόρηση φαίνεται ότι προκαλεί προβλήματα σε καταστηματάρχες και πελάτες, σημείωσε μεταξύ άλλων κ. Καββαθάς. Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και σε σχετική δήλωση συναδέλφου του, διευκρινίζοντας ότι στα take away (παραλαβή εκτός) δεν γίνεται έλεγχος πελατών.

“Ο πελάτης μπαίνει με μάσκα, παίρνει το προϊόν και αποχωρεί, δεν κάθεται σε πάγκο ή τραπέζι. Αν βγει έξω αν κάτσει έξω σε πάγκο να πιει τον καφέ του, βεβαίως πρέπει να ελεγχθεί. Αλλά η ΚΥΑ προβλέπει ότι αν παίρνεις καφέ και φεύγεις δε γίνεται έλεγχος”, επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnahtopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…